nemzetisport.hu 2014.04.01 19:28 Frissítve: 2015.03.31 01:43

Így működik az új válogatott sorozat, a Nemzetek Ligája

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyilvánosságra hozta a 2018 őszén induló új válogatott küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája pontos lebonyolítását. A Nemzetek Ligája tétje a trófeán, illetve a divíziókon belüli mozgásokon (kiesés-feljutás az A, B, C és D divízió között) négy Európa-bajnoki kvalifikációs hely.

Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!

A Nemzetek Ligájában induló csapatokat négy divízióra (A, B, C, D), ezeken belül négy csoportra (1., 2., 3., 4.) osztják az első kiírásban UEFA-koefficiens alapján. Az A- és a B-divízióban tizenkét-tizenkét csapat verseng, négy hármas csoportra osztva. A C-divízióban két hármas és két négyes csoportot alakítanak ki, a D-divízióban négy négyes csoportot. A csoportokon belül oda-visszavágós mérkőzéseket játszanak. Az A-, B- és C-divízió csoportutolsói kiesnek, a B-, C- és D-divízió csoportelsői eggyel feljebb lépnek. Az A-divízió négy csoportelsője vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért.

Mit gondol az UEFA új kezdeményezéséről, a 2018-ban induló Nemzetek Ligájáról, amelyik csoportokra osztja az európai válogatottakat, egyszersmind tétmeccseket játszva egy újabb esélyt kínál a kontinenstornára való kijutásra?

A szavazást lezárták.
Tetszik az ötlet, így lesz tétje a felkészülési meccseknek és a Nemzetek Ligáján keresztül talán ott lehetünk egy Európa-bajnokságon.   (2865)
Hiába játszunk a papíron hozzánk hasonló erejű válogatottakkal, ugyanúgy csekély az esély az Eb-részvételre, ráadásul szerintem ezek a találkozók csak névleg lesznek tétmeccsek.   (1601)
Nem tetszik. Ki ezután sem jutunk és az esélyét is elveszik tőlünk, hogy legalább barátságos meccsen megmérkőzzünk Brazíliával, Argentínával, a közönségvonzó válogatottakkal.   (1294)
Nem érdekel ez az új versenyforma.   (803)
Összes szavazat: 6563
Szavazás kezdete: 2014. 04. 01
 

Kicsit bonyolítja a képet, hogy a Nemzetek Ligájában induló válogatottak egyben négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyért is versenyeznek. A 2020-as Európa-bajnokság húsz helye dől el hagyományos selejtezőkön (10 csoportgyőztes és 10 csoportmásodik), négyért pedig az új küzdelemsorozatban versenghetnek a nemzeti csapatok. Minden csoportelső (négy-négy mindegyik divízióból) továbbjut az új rendszerű Eb-pótselejtezőre.

A tizenhat válogatottat négy négyes kalapba sorolják be, a csapatok egyenes kieséses rendszerben (egy-egy „elődöntő” és „döntő”) határoznak a kiadó Eb-helyek sorsáról. A kiírás alapján egy kalapba kerülnek az azonos divízióból érkező csapatok, tehát garantált, hogy a legrosszabb (D) divízió egy válogatottja is eljut az Európa-bajnokságra.

Felvetődik a kérdés, mi történik, ha a csoportelsők már kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra a hagyományos selejtezősorozatból? A válasz: ebben az esetben az utánuk következő legjobb mérlegű divíziótárs csapat kapja meg a lehetőséget. Ha szükséges (például az A-divízió minden tagja már Eb-résztvevő), a helyeket a „gyengébb” divíziók között osztják szét.

Az UEFA Nemzetek Ligája lebonyolítása (Grafika: UEFA) KATTINTSON, TEKINTSE MEG NAGY MÉRETBEN!

IDŐPONTOK

A Nemzetek Ligája csoportkörét 2018 szeptember-november között bonyolítják le. Az A-divízió négy csoportgyőztese 2019 júniusában vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért. A hagyományos Eb-selejtezőket (melyeken 20 kvalifikációs helyet lehet megszerezni) 2019 márciusa és novembere között rendezik. Az új rendszerű Eb-pótselejtezőt (melyet a Nemzetek Ligájából bejutott 16 csapat vív) 2020 márciusában játsszák. Az Eb-re 2020 júniusában kerül sor. Az UEFA 2011-ben kezdte el tervezni az új küzdelemsorozatot, a tagszövetségek végül az asztanai kongresszuson fogadták el egyhangú szavazással a tervet. Az ismertetett lebonyolítási rendszerrel kapcsolatban az UEFA fenntartja a jogot a változtatásra.

KI HOL LENNE MOST?

Nézzük meg, mely válogatottak mely divíziókba kerülnének a jelenlegi UEFA-koefficienslista alapján (természetesen az új sorozat 2018-as indulásáig még sok változás lesz).

Az A-divízióba kerülne Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Franciaország és Horvátország.

A B-divízióba kerülne Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, MAGYARORSZÁG, Írország, Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael és Norvégia.

A C-divízióban szerepelne Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország, Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország és Izland.

A D-divízió tagjai: Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus, Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino és Gibraltár.

HOGY LEHET FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKET LEKÖTNI?

Az UEFA elképzelése szerint a fennmaradó játéknapokon (a hármas csoportokban értelemszerűen egy csapat mindig szabadnapos) a válogatottak szabadon köthetnek le felkészülési mérkőzéseket.

2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.

2019.12.05 22:13:36

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sok egyéb hasonló útvesztő teszi a közember számára átláthatatlanná a világ leg­egyszerűbb, ezért legszeretettebb játéka, a labdarúgás világát. Amely éppen ezen jellege révén válik vonzóvá.

2019.12.02 23:44:28

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Szívfájdalmamra nem találtam az idén alapított Jasin-díjra jelöltek között az RB Leipzignél légióskodó Gulácsi Péter nevét...

2019.12.02 17:14:40

Minden más foci HATÁR DÁVID

A legjobb női játékos Rapinoe lett, Matthijs de Ligté a Kopa-díj, Alissoné az első Lev Jasin-trófea.

2019.11.27 09:37:23

Minden más foci GELEI JÓZSEF

„Az afrikai gyerekek nem is álmodhatnak olyan körülményekről, amilyenek Győrben vagy Kispesten vannak.”