Sima Sporting-siker, a bronzért küzdhet az ETO vasárnap

Vágólapra másolva!
2018.04.20. 17:56
null
Az ETO vasárnap a bronzmeccsen léphet pályára a zaragozai Pabellón Príncipe Felipében (Fotó: Ilyés Szabolcs)
Nem jutott be a Rába ETO az UEFA Futsal Cup döntőjébe, a portugál Sporting CP sima, 6–1-es győzelmet aratott a győriek felett.

FUTSAL
UEFA Futsal Cup
Négyes döntő, Zaragoza
Elődöntő
RÁBA ETO–SPORTING CP (portugál) 1–6 (0–5)
Zaragoza V:
Cerny (cseh), Galante (olasz), Tomic (horvát), Pastor (spanyol)
ETO: Alasztics – Klacsák, Rolón, Sáhó, Dávid – Győrfi (k), Klcsó (k), Papp B., Tama, Gerard, Juanra, Bognár. Vezetőedző: Javi Rodríguez
SPORTING: Marcao – Cary, Matos, Merlim, Cardinal – Sousa (k), Divanei, Diogo, Déo, Japa, Dieguinho, Cavinato, Varela, Fortino. Vezetőedző: Nuno Dias
G: Sáhó (35.), ill. Merlim (1.), Cardinal (3., 11.), Cavinato (14.), Diogo (20.), Dieguinho (38.)

Inter Movistar (spanyol)–Barcelona (spanyol) 2–1 (1–0)
G:
Ortiz (4., 32.), ill. Esquerdinha (29.)

BRONZMÉRKŐZÉS
Április 22. (vasárnap), 17.00:
Rába ETO–Barcelona

DÖNTŐ
Április 22. (vasárnap), 20.00:
Sporting CP–Inter Movistar

ÖSSZEFOGLALÓ

„Minimális az esélyünk, hogy döntőbe jussunk, de már az is nagy öröm, hogy egyáltalán itt lehetünk!” – fogalmazta meg nem túl rózsás elvárásait egy győri mezbe öltözött szurkoló a zaragozai Pabellón Príncipe Felipe sportcsarnok bejáratánál, fél órával a Sporting CP elleni elődöntő kezdete előtt. Kezdéskor a 10 700 férőhelyes, impozáns aréna körülbelül félig volt megtelve nézővel, ebből a félidő derekára erős fél ház lett. De ne szaladjunk ennyire előre.

VÉLEMÉNYEK
Juanra, a győri Rába ETO csapatkapitánya: „Az első félidőt nagyon elrontottunk, de utána már jobban ment a játék, szoros lett a meccs. A Sporting nagyon nagy csapat, akik ellen nehéz játszani. Idegesen kezdtünk és annyira minőségi játékosok a portugálok, hogy minden kis hibát ki tudnak használni és gólra váltani. A vasárnapi ellenfél teljesen mindegy, hogy ki lesz, mert nagyon erős spanyol csapat jön. Élveznünk kell a játékot, az a legfontosabb.”
Drucskó Zoltán, a győri Rába ETO korábbi elnöke: „Nagyon rosszul kezdtünk, elkerülhető gólokat kaptunk. A második félidőben visszább vett az iramból a Sporting és közelebb tudtunk jönni hozzájuk. Kár a végén bekapott gólért, volt még két kapufánk, szorosabb is lehetett volna a mérkőzés, de reális a különbség. A vasárnapi bronzmeccsen két csalódott csapat fog játszani, bárki lesz is a mi ellenfelünk, biztos, hogy nem a harmadik helyért akart játszani. Mind a Barcelona, mind pedig az Inter Movistar sokkal nagyobb játékerőt képvisel nálunk.”

A győriek klubmenedzserétől, Molnár Attilától tudtuk meg, hogy a magyar csapat a „házigazda" jogán piros-fehér-zöld felszerelésben szeretett volna játszani, de a zöld színű sportszár helyett kénytelenek voltak fehéret felhúzni, mert könnyen összetéveszthető volt a sportingosok fekete zoknijával. Erős portugál sportdiplomáciát konstatálhattunk.

A kezdés aztán azt hozta, amit minden magyar a leginkább elkerült volna: portugál gólt. Egy megpattanó, ráadásul takarásból is leadott Merlim-lövést nem védhetett Alasztics Marcell (0–1). A nagyjából 100 fős Sporting-drukkerhad rögtön énekelni és ujjongani kezdett. Folytatódott tovább a lisszaboni labdatartás, aminek a vége ismét gól lett. A harmadik percben már 0–2-t mutatott az eredményjelző Cardinal okosan leadott bal oldali lövése után. Jött is a győri szakvezetőtől, Javier Rodrígueztől az időkérés. A félidő közepéig sikerült is ellenállni a portugál nyomásnak, de a 11. percben Cardinal újra a kapuba talált fél méterről (0–3).

Nőtt a feszültség, a szakvezetők is összeszólalkoztak egy durva portugál belépő után. Volt több győri lehetőség is, amit azonban jól védekezett ki az ellenfél. A 14. percben aztán megint büntetett is, ezúttal Cavinato révén (0–4). A 15. perctől kapus nélküli játékra váltott az ETO, miközben az 50 fős győri szurkolósereg rázendített a hajrá ETO-ra, utána pedig percekig zengett az „ETO, ETO!” is.

A 19. percben a portugál kapus a gólvonalról mentett, majd a foci íratlan törvénye szerint a kihagyott nagy helyzet rögtön megbosszulta magát, ugyanis egy eladott labdát Diogo kegyetlenül kihasznált és lőtt az üres győri kapuba. Félidő, 0–5. A győri csapat sajnos megilletődötten kezdett, amit a portugál sztáralakulat rögtön góllal, gólokkal büntetett.

A második játékrészt a biztos előny tudatában kezdte a Sporting, aminek az lett az eredménye, hogy több ígéretes támadást is ki tudott bontakoztatni a Rába ETO. Kevésen múlott, hogy Juanra, illetve Sáhó lövésénél nem született meg a becsületgól. A félidő derekához érve aztán már lett egy győri kapufa is, tetszetős támadás végén Juanra járt közel a gólhoz. Érezte a lehetőséget a győri drukkerhad, egyre intenzívebben hajtotta övéit, ismét „Hajrá, ETO"-tól volt hangos a sportcsarnok. Nem kellett sokat várni a portugál drukkerekre sem, a győriek ritmusos tapsolásába szálltak be jókedvűen. Igazi szurkolói hangulat kerekedett a Pabellón Príncipe Felipében.

Telt-múlt az idő, kiegyenlítetté vált a mérkőzés, persze a portugálok a nagy előny tudatában szinte csak a biztos megoldásokra vállalkoztak. A 35. percben aztán robbant a győri tábor, ugyanis a Rába-partiak a kapusukat lehozva támadtak és a megkülönböztető mezben lévő Sáhó révén gólt is szereztek (1–5). Ekkor már a több ezer spanyol néző is bekapcsolódott a szurkolásba és rendkívül sportszerűen erős tapssal köszönte meg a győri gólt.

A portugálok azért nem hagyták elveszteni a második félidőt és a 38. percben a remekül futsalozó Dieguinho révén betaláltak (1–6), kiegyenlítve a játékrész eredményét. Jó ezt azért leírni. Az utolsó percek tartogattak még egy Klacsák-kapufát és Alasztics-bravúrt, majd az utolsó másodperceket hagyták lepörögni a felek, és már a pályán kezet nyújtva egymásnak köszönték meg a mérkőzést.

A Sporting CP favorithoz méltóan játszva, az első percektől magas fokozatra kapcsolt, és rögtön az elején sikerült magabiztos előnyt szereznie, amit a másodikban okosan és taktikusan meg is tartott. A győri csapatot is dicséret illeti, hiszen második félidejével részben tudta kompenzálni a balul sikerült elsőt, megszerezve a becsületgólt is a portugál sztáralakulattal szemben.

A győri drukkerek sem gondolták ezt másként, ugyanis a meccs után éljenezték játékosaikat, erős tapssal meghálálva a négyes döntőbe jutást. Folytatás a vasárnapi bronzmérkőzéssel és a szakma szerint egy még erősebb spanyol elitalakulattal szemben. Késő este kiderült, hogy a Barcelona lesz az ellenfél.

Az sem lesz könnyű menet…

PERCRŐL PERCRE

40. perc: az utolsó másodpercekben már kezet fogtak egymással a játékosok, véget ért a találkozó!

40. perc: Dieguinho bombáját tolta fölé Alasztics.
39. perc: Gerard próbálta meg átemelni Marcaót, de a labda a kapu tetején landolt.

38. perc: GÓL! Az egész mérkőzésen kiválóan futsalozó Dieguinho is betalált, Divanei passzát váltotta gólra, 1–6!

37. perc: Klacsák kapott jó labdát a jobb oldalon, éles szögből is lőtt, de a kapufát találta el.

36. perc: Diogo kapott sárga lapot.

35. perc: GÓÓÓL!!!! Megvan a szépítő találat, az öt a négyes támadás végre sikert eredményezett, több próbálkozást tudtak blokkolni a portugálok, a megkülönböztető mezben lévő SÁHÓ kapáslövését azonban már nem. Megvan a szépítő találat, 1–5!

33. perc: lehetett volna egy kis szerencsénk, Rolón lövése megpattant egy Sporting-játékoson, Marcao már eldőlt a másik irányba, de a labda épp a kapu mellé csorgott a bal oldalon.
31. perc: Dieguinho lövését védte Alasztics.

Az ETO megúszta a második félidő első tíz percét újabb kapott gól nélkül – igaz, ez aligha vigasztalja Javi Rodríguezt, csapata ugyanúgy jelentős hátrányban van.

30. perc: KAPUFA! Gyönyörű győri támadás, Sáhó és Juanra kényszerítőzött, utóbbi lőtt, de a kapufát találta el. Most mutatott valami szépet az ETO!
30. perc: Merlim újra megnyert egy egy az egy elleni szituációt, középre passzolt labdája azonban nem talált társat.
27. perc: két gyönyörű cselt mutatott be két Sporting-játékos, majd szabálytalankodtak a győri védők. A pontrúgást Merlim végezte el, Alasztics szépen védett.
27. perc: eseménytelen percek után átállt újra öt a négyre az ETO. Az első félidőben ezt is eseménytelen percek követték… Reméljük, most nem!
23. perc:
Juanra szögletét Sáhó pöckölte mellé.
23. perc: Juanra indította Klacsákot, aki nagyon gyorsan futott el a jobb oldalon, Marcao azonban jól lépett ki a kapujából.

23. perc: Juanra buktatta Dieguinhót, sárga lap.

22. perc: megint közel volt a szépítés, Juanra szép cselek után centerezett, Rolón azonban nem tudta a kapuba húzni a labdát.

21. perc: elkezdődött a második félidő!

„Az első félidő derekára már erős félház lett, öt-hatezer ember. A Sporting-drukkerek énekelnek, tapsolnak, főleg mikor gólt szerez a csapatuk... A győri tábor csendes, egy-két pozitív bekiabálás, biztatás jön a részükről. A spanyol többség passzív, a gólokat megtapsolják" – jelentik a helyszínről.


SZÜNET!

20. perc:GÓL! Eladtuk a labdát öt a négyben, a labdát szerző Diogo pedig azonnal az üres kapu felé lőtt és nem hibázott, 0–5!

19. perc: közel volt a szépítés! Gerard tudott belepöckölni közelről a labdába, Marcao a gólvonal elől ki tudta halászni a labdát.

18. perc: időt kért a Sporting.

17. perc: a Sporting is öt a négyben támad, de úgy, hogy nem hozza le a kapusát, Marcao irányít hátulról. Mindkét csapat csak labdatartást tudott ebből kihozni, így helyzet nélkül telt el az előző néhány perc.
15. perc: az ETO átállt az öt a négyes, kapus nélküli játékra támadásban. Ez hozott sikereket a BL korábbi szakaszában, most is ebben bízik Javi Rodríguez.

Alapvetően sima a meccs, de sok a feszültség, ami miatt a játékvezetőknek fegyelmezniük kell és megszakítani a játékot.

14. perc: GÓL! Dieguinho okos passzt adott a rosszul kilépő Tama mögé, az üresen maradt Cavinato pedig ballal a jobb felső sarokba tekert, 0–4!

13. perc: Cardinal lekönyökölte Rolónt, sárga lap.

13. perc: egy felívelést követően Cardinal csúsztatott, a labda a lécről pattant a kapu fölé.
12. perc: szép lövés Rolóntól, kevéssel ment mellé!

11. perc: GÓL!Már hárommal vezet a Sporting. Merlimet ezúttal nem tudtuk megállítani a bal oldalon, az olasz spiccel a hosszú oldal felé lőtt, ahol Cardinal érkezett és közelről a kapuba passzolta a labdát, 0–3!

10. perc: Fortino látványos mozdulattal, félollóval húzta kapura a labdát, de blokkolni tudtak a győri védők.

A kezdeti nagy Sporting-nyomást egy kicsit enyhíteni tudta az ETO, de egyelőre csak az eredmény tartására futja erejéből, a közelebb férkőzésre kevesebb esélye van.

9. perc: Merlim lépett volna meg a bal oldalon, de Dávid szépen mentett becsúszva.
7. perc: Dieguinho szép csellel verte át Klacsákot, majd lőtt, Alasztics újabb nagy védéssel segítette csapatát.
6. perc: Alasztics mutatott be két bravúrt, majd rögtön indította a kontrát, de Dávid nem tudta megszelídíteni a labdát.
4. perc: itt az első magyar helyzet, Dávid Richárd tekert kapura, Marcao fölé ütötte a labdát.

A 10 700 férőhelyes arénának nagyjából a negyede telt meg. A kb. 100 fős, zöld-fehérbe öltözött Sporting-szurkolótábort 20-25 fős zöld-fehér magyar szurkolósereg próbálja ellensúlyozni, a többiek valószínűleg spanyol nézők.

3. perc: Cardinal fejelő mozdulata eltalálta Juanrát, emiatt állt a játék, szankció nem követte az esetet.

3. perc: Javi Rodríguez máris időt kért.

3. perc: GÓL! Ott a második, Cardinal kapott jó labdát a bal oldalon és hét méterről átbökte Alasztics fölött a labdát, 0–2!

1. perc: GÓL!Merlim átlövése megpattant a győri védőkön, Alasztics így nem tudott menteni. Máris vezet a Sporting, 0–1!

1. perc: ha már vállalta a játékot, rögtön egy bravúrral kezdett Alasztics, szépen jött ki a kapuból.

Fontos megemlíteni, hogy Álex, az ETO egyik legjobbja nem játszhat eltiltás miatt. A sérüléssel bajlódó Alasztics Marcell, a győriek első számú kapusa azonban vállalta a mérkőzést.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés!

A Győr ezúttal pirosban, a Sporting a szokásos zöld-fehér szerelésében. Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

Már pályán a csapatok!

Az elődöntő másik párharcának két spanyol együttes, az Inter és a Barcelona a szereplője, péntek este pedig kiderül, hogy a Rába ETO vasárnap 17 órakor vagy 20 órakor lép-e pályára.

Az ETO kétszeres BL-győztes edzője, Javi Rodríguez kissé óvatosabban fogalmazott, de ő is bizakodó: „Nem vagyunk annyira erősek, mint a négyes döntő másik három csapata, lehet, az első részvételünk egyben az utolsó is. De olyan keret állt össze, amely élvezni fogja a zaragozai játék minden percét.”

„Nem vagyunk teljesen esélytelenek, hiszen a Sportinggal játszunk, a másik párharc keményebbnek tűnik – mondta még az elindulás előtt Dávid Richárd, a Rába ETO játékosa. – Rengeteget számít majd a hit, az akarat és a csapategység.”

Felejthetetlen, történelmi sikert hajtott végre a Rába ETO tavaly november végén, amikor 6–4-re legyőzte az olasz Luparensét az UEFA Futsal Cup elitkörének harmadik fordulójában. A győriek fennállásuk során először jutottak be a sportág tulajdonképpeni Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe, a fináléba kerülésért pedig a portugál Sportinggal találkoznak pénteken Zaragozában. Nyugodtan játszhatnak, hiszen már az is óriási eredménynek számít, hogy ilyen erős csapatokkal mérhetik össze a tudásukat.

A leggyengébbnek tartott győriek csak nyerhetnek a négyes döntőbe jutással, péntek este a Sportingot kellene felülmúlniuk.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT, HAMAROSAN KEZDETÉT VESZI A RÁBA ETO–SPORTING CP ELŐDÖNTŐ AZ UEFA FUTSAL CUPBÓL! KÖVESSÉK ÉLŐ, PERCRŐL PERCRE KÖZVETÍTÉSÜNKET!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik