MTI 2020.04.03 18:13 Frissítve: 2020.04.03 19:58

UEFA: „Ez nem a megfelelő eljárás” – Ceferin fenyegeti a belgákat

Az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke amiatt, hogy befejezettnek nyilvánította az ország bajnokságát a koronavírus-járvány miatt.

 

Aleksander Ceferin kizárással fenyegeti a belga klubokat a nemzetközi kupákból (Fotó: AFP)

 

„Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen” – mondta a ZDF német televíziónak a szlovén sportdiplomata.

„A belgák és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban” – hangsúlyozta.

 
AZ UEFA A JÚLIUSI FOLYTATÁST CÉLOZTA MEG

A belga szövetség (KBVB) csütörtökön közölte, hogy az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítja a Jupiler Pro League-et, és nem rendezi meg a rájátszást, a bajnoki címet pedig az FC Bruges-nek osztja ki. A döntésben szerepet játszott, hogy a KBVB már teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem is kell visszafizetnie. Sok más európai bajnokságban ugyanakkor végig kell játszani a szezont ahhoz, hogy a nemzeti szövetségek hozzájussanak a közvetítési bevételekhez.

A KBVB pénteki reakciójában közegészségügyi és gazdasági okokkal magyarázta a pontvadászat lezárását. Egyúttal hozzátette, nem ért egyet az UEFA felfogásával, miszerint kényszeríti a bajnoki idény folytatását a jelenlegi krízishelyzet közepette, és kizárással fenyeget a következő kontinentális kupaidényből. A kommüniké hangsúlyozza: a KBVB és a Pro League egyaránt elkötelezett támogatói a szolidaritásának az európai labdarúgásban, ennek jegyében született a döntésük is.

Az UEFA még csütörtökön levelet küldött 55 tagszervezetéhez, amelyben tudatta, a kontinentális sorozatokban való szereplés a befejezett bajnokságok végeredményétől függ. Ezért az idő előtt véget érő pontvadászatok kétségeket vetnének fel ennek a feltételnek az érvényességét illetően. Az állásfoglalás szerint a következő hónapokban jó eséllyel újraindulnak, és július-augusztusban lezárulnak a nemzeti bajnokságok, ezért korai és jogtalan lépés ezeket befejezettnek nyilvánítani.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.