UEFA: döntöttek, szlovén utódja lett Michel Platininek

Vágólapra másolva!
2016.09.14. 11:18
null
Aleksander Ceferin az UEFA új elnöke (Fotó: AFP)
A szlovén Aleksander Ceferint választották meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének a szervezet szerdai, athéni kongresszusán.

 

A magyar szövetség (MLSZ) által is támogatott szlovén Aleksander Ceferint választották meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökévé a szervezet szerdai, athéni rendkívüli kongresszusán.

Miután az UEFA első alelnöke, a spanyol Ángel María Villar egy hete visszalépett, a szlovén szövetséget 2011 óta irányító, 48 éves jogász egyetlen ellenfele a holland szövetség elnöke, a 68 esztendős Michael van Praag volt. A szavazáson 42:13-ra győzött Ceferin, akinek megbízatása 2019 tavaszáig szól.

CSÁNYI: RÁTERMETT VEZETŐ KERÜLT AZ UEFA ÉLÉRE
Csányi Sándor, az MLSZ elnöke elégedetten értékelt a magyar szövetség honlapjának.
„Örömteli, hogy Aleksander Ceferin személyében rátermett vezető került az UEFA élére, aki új korszakot nyithat a szervezet életében. A magyar szövetség elvárása, hogy munkájával teremtsen fenntartható egyensúlyt és egységet az európai labdarúgás szereplőinek bevonásával, a tagországok érdekeit figyelembe véve” – fogalmazott Csányi Sándor az MLSZ honlapjának.
Hozzátette, fontos, hogy mindenekelőtt Magyarország és a kisebb országok érdekképviselete, a fiatal tehetségek felkarolásának, a női futball ügyének kérdése előtérbe kerüljön.

Döntését, hogy pályázik az elnöki posztra, Ceferin június elején jelentette be, azóta többek között a magyar, a német, a francia, az albán, a bosnyák, a bolgár, a horvát, a görög, a ciprusi, a montenegrói, az orosz, a macedóniai, a román, a szerb, az olasz és a török szövetség is jelezte, hogy őt támogatja, csakúgy, mint négy észak-európai ország futballszövetsége. A voksolásnak így ő volt az esélyese.

Augusztus végén a korrupció, a doppingolás és a fogadási csalások visszaszorítását nevezte legfőbb céljának. „Arra fogok törekedni, hogy megvédjem sportágunk integritását és biztosítsam a megfelelő környezetet mindegyik résztvevő számára” – közölte akkor. Hozzátette: olyan sportszervezetté akarja alakítani az UEFA-t, amely mintaként szolgálhat más sportágaknak is, valamint biztosítani akarja a fenntartható fejlődés feltételeit.

Kijelentette: hisz benne, hogy olyan új ötleteket és felfogást tud vinni az európai szövetségbe, amelyre a kontinens labdarúgásának a jövőben szüksége lesz. Később elárulta azt is, hogy nagyszerűnek tartja az új, 24 csapatos Európa-bajnoki rendszert, ezért biztosan nem változtatna rajta.

Megválasztása előtti athéni felszólalásában tiszteletlenségnek nevezte, hogy egyesek tapasztalatlanságot emlegetnek vele kapcsolatban.

A FUTSALON ÁT ÉRKEZETT
Aleksander Ceferin 1967-ben született Ljubljanában, és ott szerezte ügyvédi végzettségét is, majd a családi cégben helyezkedett el sportjogászként. 2005-ben a futsalon keresztül került hivatalosan is kapcsolatba a futballal, majd 2011-ben megválasztották a Szlovén Labdarúgó-szövetség elnökének. 2011-től tagja az UEFA jogi bizottságának is. Folyékonyan beszél angolul és olaszul. Nős, három gyermek édesapja – írja az új elnökről az mlsz.hu.

„Azt állítani, hogy tapasztalatlan vagyok, tiszteletlenség a kis és közepes országok futballszövetségeinek elnökeivel szemben, akiknek, mint nekem magamnak is, kevesebből többet kell kihozniuk, azaz éppen hogy rendelkeznek tapasztalatokkal – fogalmazott. – Nem vagyok showman, nem az egoizmus vezérel, nem vagyok az irreális ígéretek embere”. Angol nyelvű felszólalásában a Scorpions népszerű dalára utalva a „változás szeléről” beszélt.

Elnökválasztásra azért volt szükség, mert a nemzetközi szövetség etikai biztossága decemberben Michel Platini alelnököt, az UEFA első számú vezetőjét „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől. A francia sportvezető májusban – miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság nem mentette fel őt, hanem csak hatról négy évre csökkentette eltiltását – szóban lemondott posztjáról. Később jelezte, hogy mindezt Athénban hivatalosan is megteszi majd, amihez megkapta a jóváhagyást a FIFA etikai bizottságától, és szerdán el is búcsúzott.

AZ UEFA EDDIGI ELNÖKEI
Ebbe Schwartz (dán) 1954. június 22.–1962. április 17.
Gustav Wiederkehr (svájci) 1962. április 17.–1972. július 7.
Barcs Sándor (magyar, megbízott elnök) 1972. július 7.–1973. március 15.
Artemio Franchi (olasz) 1973. március 15.–1983. augusztus 12.
Jacques Georges (francia) 1983. augusztus 12.–1990. április 19.
Lennart Johansson (svéd) 1990. április 19.–2007. január 26.
Michel Platini (francia) 2007. január 26.–2015. október 8.
Ángel María Villar (spanyol, ügyvezető elnök) 2015. október 8.–2016. szeptember 14.
Aleksander Ceferin (szlovén) 2016. szeptember 14.–
OLASZ NŐ A FIFA-TANÁCSBAN
Közfelkiáltással az olasz Evelina Christillint jelölte az UEFA kongresszusa arra, hogy képviselje a szervezetet a FIFA tanácsában.

A 60 éves Christillin, egykori alpesi síelő – aki az egyetlen jelölt volt – korábban dolgozott a Fiat sajtóirodáján, ahol sporteseményekkel foglalkozott, szerepet vállalt a Juventus fennállása 100. évfordulójára rendezett ünnepségekben, illetve egyik irányítója volt a 2006-os torinói téli olimpia pályázati, majd szervezőbizottságának.

Az új szabályozás szerint minden konföderációnak legalább egy nőt kell jelölnie a FIFA tanácsába.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik