UEFA: Csányi Sándor nyártól a FIFA alelnöke lesz – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.26. 12:14
Az UEFA hétfői pozsonyi kongresszusán Csányi Sándort, az MLSZ elnökét választotta meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új alelnökévé.

Csányi Sándor, a FIFA új alelnöke (Fotó: AFP)
Csányi Sándor, a FIFA új alelnöke (Fotó: AFP)
Csányi Sándor, a FIFA új alelnöke (Fotó: AFP)

Az eddigi alelnököt, a spanyolÁngel María Villart korrupció miatt letartóztatták, ezért tavaly nyáron lemondott tisztségéről. A megüresedett FIFA-alelnöki helyre az UEFA tagsága (55 tagállam) tehetett javaslatot.

Csányi beiktatásához szavazás sem volt szükséges, hiszen nem indult más a pozícióért. A FIFA-nál Csányi egyelőre egy évre tölti be a tisztséget. Az MLSZ közleménye úgy fogalmaz: elnöke révén „példátlan sportdiplomáciai eredményt ért el a magyar labdarúgás”.

Csányit megelőzően Fischer Mór töltött be hasonlóan magas pozíciót a nemzetközi szövetségnél, őt 1927-ben választották meg szintén alelnöknek, míg 1972-ben Barcs Sándor lett a FIFA alelnöke, ő megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót is a nemzetközi szövetségnél.

Megválasztása előtt Csányi Sándor így nyilatkozott az mlsz.hu-nak:

„Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, míg a kisebbek aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is –, megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján”
– mondta Csányi, aki a közgyűlés után helyszíni interjút adott az MLSZ Tv-nek.

„Nagy megtiszteltetés ért. Amikor Ángel María Villar lemondott, fel sem vetődött bennem, hogy induljak az alelnöki pozícióért, de utána több telefonhívást kaptam és néhányan személyesen is biztattak a támogatásukról. Miután elindultam, a korábbi érdeklődők visszaléptek, így egyedül maradtam. Azt gondolom, ez elismerése a magyar szövetség által az elmúlt években végzett tevékenységnek.”

Az eljárás alapján a jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt.

A végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanács tagság mellett Csányi – aki első magyarként választás után tölti majd be az alelnöki tisztséget – vezeti az UEFA Nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát, és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is.

Villarnak a végrehajtó bizottságban megüresedő posztját Alexander Ceferin elnök döntése értelmében a spanyol szövetség új elnöke, Juan Luis Larrea tölti be.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik