nemzetisport.hu 2019.06.30 22:41 Frissítve: 2019.07.01 18:51

U21-es Eb: későn jött a német gól – a spanyoloké az arany

Visszavágtak a spanyolok: két évvel ezelőtt kikaptak a németektől 1–0-ra az U21-es Európa-bajnokság döntőjében, ezúttal azonban 2–1-es győzelmet arattak a 88. percben szépítő Németország ellen. A Napoli játékosa, Fabián Ruiz mindkét spanyol gólból alaposan kivette a részét.

Fabián Ruiz (szemben) mindkét gólból kivette a részét (Fotó: afp)

 

Mintha az elmúlt két évben nem változott volna semmi: az előző U21-es Európa-bajnokság után ezúttal is Spanyolország és Németország találkozott egymással a korosztályos kontinenstorna fináléjában. 2017-ben a németek egygólos győzelmet arattak, és eddig veretlenek voltak a tornán – a spanyoloknak a csoportkörben becsúszott egy betli Olaszország ellen.

Az Udinében rendezett fináléban viszont nagyon hamar megszerezték a vezetést az ibériaiak: a 7. percben gyors akció végén senki sem támadta meg a Napoli játékosát, Fabián Ruizt, aki köszönte szépen, és 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1–0).


A folytatásban is a spanyolok voltak fölényben, járatták a labdát, a németek pedig vártak a labdaszerzések utáni lehetőségekre – amelyek nem nagyon jöttek. A címvédőnek a szünet előtt sikerült először hosszabb időre a spanyol térfélre telepednie, főleg pontrúgásokból okozott némi zavart a kapu előtt – amelyet az első félidőben nem sikerült eltalálnia.

Németország magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a második félidőre, helyzetekig, kaput eltaláló lövésekig is eljutott, a 69. percben azonban a spanyolok szereztek újabb gólt. Pedig már többször úgy nézett ki, hogy elhalt a támadásuk, amikor ismét Ruiz lőtt távolról, Alexander Nübel védett ugyan, de éppen Dani Olmo elé ütötte a labdát, a középpályás meg átemelte fölötte: 2–0.


A 88. percben megszületett az első német gól is: Nadiem Amiri 22 méterről leadott lövése nyomán a labda egy védő fején megpattanva épp olyan ívben hullott a kapuba, hogy Antonio Siverának esélye sem volt a hárításra. 2–1


Későn jött a szépítés, az egyenlítésre már nem maradt idejük a németeknek, így 2–1-es győzelmükkel a spanyolok ünnepelhetnek Európa-bajnoki címet! Ötödik elsőségüket szerezték meg a korosztályban, így utolérték Olaszországot az örökranglistán.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, OLASZORSZÁG
DÖNTŐ
Spanyolország–Németország 2–1
(F. Ruiz 7., Olmo 69., ill. Amiri 88.)

2019.06.23 14:25:14

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Tottenhamnek sokba került egy fel nem vett telefon • Bozsik és a ruha, az újpesti legenda és a lakásátok.

2019.08.16 23:16:44

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Az elérhető klasszis hátvédek száma kevés, ráadásul értük klubjuk is mindent megtesz, így még jobban felmennek az árak.«

2019.08.15 18:21:44

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Mi a kellemetlenebb, ha a kocsmában a nénikémet egy ősi mesterséggel hozzák kapcsolatba, s még a vélt származását is felemlegetik, vagy ha szó nélkül pofán vernek, esetleg széttörnek egy sörösüveget a fejemen?

2019.08.14 20:33:19

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Az Európai Szuperkupa-mérkőzésen 11-esek döntöttek a BL-győztes javára a Chelsea ellen.