Tragédia: Ruschel állapota stabil, Follmann lábát amputálták

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.30. 09:32
Egyre több információ lát napvilágot a keddi repülőgép-tragédia túlélőinek állapotáról. Akik hatan vannak a legfrissebb hírek szerint – közülük hárman a brazil Chapecoense játékosai.

A szerencsétlenséget négy játékos (Alan Ruschel, Marcos Danilo, Jakson Follmann, és utóbb kiderült, az egyik hátvéd, Zampier Neto), Jimena Suárez légi utaskísérő, Rafael Henzel újságíró, valamint egy hajózó szerelő élte túl, ám később érkezett a szomorú hír: a csapat egyik legjobbja, az első számú kapus, Danilo is belehalt súlyos sérüléseibe.A szerencsétlenséget négy játékos (Alan Ruschel, Marcos Danilo, Jakson Follmann, és utóbb kiderült, az egyik hátvéd, Zampier Neto), Jimena Suárez légi utaskísérő, Rafael Henzel újságíró, valamint egy hajózó szerelő élte túl, ám később érkezett a szomorú hír: a csapat egyik legjobbja, az első számú kapus, Danilo is belehalt súlyos sérüléseibe.

(A véglegesnek tetsző adatok szerint a balesetnek 71 halálos áldozata és hat túlélője van, négyen lemaradtak a gépről, amelyen az első adatokkal ellentétben nem 81-en, hanem 77-en utaztak.)

Jakson Follmann-nak, a Chapecoense 24 éves kapusának a jobb lábát amputálni kellett (a Globo szerint csak a jobbat, viszont a BluRadio Colombia már arról számolt be, hogy a játékos mindkét lábát elveszítette, ám ezt a hatóságok nem erősítették meg), állapota továbbra is kritikus, az intenzív osztályon fekszik.

Follmann szülei elmondták, már az is csoda, hogy fiuk egyáltalán túlélte a katasztrófát.

„Tisztában vagyok azzal, hogy egy repülőgép-szerencsétlenségnél a túlélési esély gyakorlatilag nulla – idézi a Globo Paul Follmann szavait. – Az, hogy a fiam a túlélők között van, igazi csoda."

Alan Ruschel, a Chapecoense 27 esztendős védője szintén az intenzív osztályon fekszik, ám az ő állapota stabil – igaz, a hírek szerint egy gerincműtéten már túl van, s további operációk várnak rá.

Mint írják, Ruschel a gyors beavatkozásnak köszönheti, hogy nem bénult le. A futballistának több csontja is eltört, tele volt zúzódásokkal, és a feje is megsérült.

Luis Taveira – aki a helyszínen segédkezve került kapcsolatba Ruschellel – elárulta, személyesen járt a játékosnál a kórházban.

„Bent voltam nála a szobában, noha nem beszéltem vele, mert a nyugtatás miatt csak a szemét nyitotta ki, de láttam, jól van. Amikor behozták, sokkos állapotban volt, szédült, de válaszolt az orvosok által feltett kérdésekre. Az orvosok nem árultak el sok mindent, amit tudunk, az az, hogy további műtét vár Ruschelre.”

Guillermo Molina Mesa, a Clínica San Juan de Dios főorvosa adott rövid tájékoztatást Zampier Neto állapotáról.

Mint elmondta, Neto kritikus állapotban van, koponyájában vérrög keletkezett, a futballistának ezenkívül mellkasi és tüdősérülése van. Továbbá koponyatörése van, valamint az orra, a keze és a lába is eltört.

Mesa kiemelte, hogy Netót csak reggel találták meg a repülőgép roncsai között – akkor, amikor a legtöbben már elkönyvelték, hogy nincs több túlélője a szerencsétlenségnek, s ahhoz, hogy Neto egyáltalán életben van, nagyban hozzájárult a futballista jóval átlagon felüli fizikuma (195 centiméter magas, 95 kilogramm), melynek köszönhetően kibírta a külső behatásokat, mint például a hideget és a rossz időjárást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik