BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2019.01.09 12:16 Frissítve: 2019.01.09 12:55

Tőzsér elmesélte, milyen volt De Bruyne csapattársának lenni

Érzékeny lelkivilág, zsigeri tehetség: a Genkbe fiatalon berobbanó Kevin De Bruyne útját Tőzsér Dániel is egyengette, de arra nem tudta rávenni, hogy az edzések előtt a dekázgatás helyett segítsen.

A 2015 óta a Manchester Cityt erősítő Kevin De Bruyne (17) a legmagasabb szinten sem riad vissza a pimasz cselektől, a látványos megoldásoktól (Fotó: AFP)

 

Az európai topfutball főszereplőit a labdarúgás szerelmesei többnyire csak a televízióban vagy a lelátóról csodálhatják – ám valamikor a legnagyobb klasszisok és a legzseniálisabb szakemberek is pályakezdőnek számítottak. A szárnypróbálgatásoknak olykor magyar szemtanúi is voltak, akik nem felejtették el a ma már ünnepelt labdarúgókhoz fűződő emlékeiket. A DVSC középpályása, Tőzsér Dániel is emlékszik, milyen volt együtt futballozni a Manchester City mostani ászával, Kevin De Bruynével.

Amikor a 18 éves, vöröses-szőkés srác megjelent a Genk felnőttcsapatának edzésén, hamar kiderült, gyémántra leltek. De az is, hogy a drágakő még csiszolatlan, sőt, olykor kifejezetten érdes.

KEVIN DE BRUYNE NÉVJEGYE
Születési idő: 1991. június 28.
Születési hely: Drongen
Nemzetisége: belga
Posztja: középpályás
Válogatottság: 68/15
Klubjai: Genk (belga, 2008–2012), Chelsea (angol, 2012–2014), Werder Bremen (német, 2012–2013, kölcsönben), Wolfsburg (német, 2014–2015 – előbb kölcsönben, majd végleg), Manchester City (angol, 2015–)
Kiemelkedő eredményei: világbajnoki bronzérmes (2018), angol bajnok (2018), belga bajnok (2011), Német Kupa-győztes (2015), Belga Kupa-győztes (2009), 2x angol Ligakupa-győztes (2016, 2018), német Szuperkupa-győztes (2015)

„Az első emlékem róla? – kezdett bele Tőzsér Dániel, aki 2008 tájékán a Genk csapatkapitányaként ismerte meg az akkoriban feltörekvő belga középpályást. – Az akkori csapattársammal, Tóth Balázzsal cipeltük a kapukat az edzésre, miközben Kevin a kezdőkörben dekázgatott. Viccelődtünk, lám, mennyit változott a világ. Odaszóltam neki: Kevin, nem kellene segíteni? Rám nézett, nemmel felelt, majd labdázott tovább. Nevetgéltünk, hogy mit képzel magáról ez a srác, de ő ilyen karakter volt. A saját útját járta, nem lehetett megmondani neki, mit csináljon. A pályán ugyanezzel a felfogással futballozott: add ide a labdát, megoldom, mert jobban tudom, mint bárki más. Ami a különleges, hogy többségében tényleg jobban tudta.”

Bár a stílusa hagyott némi kívánnivalót maga után, a tehetséget gyorsan befogadta az öltöző, és fiatal kora ellenére hamar húzóemberré vált.

„Zseninek született – folytatta Tőzsér Dániel. – Négy–négy–kettes felállásban játszottunk, ő a bal szélen futballozott, én bal belső középpályásként. Egymás mellett szerepeltünk, kialakult a külön nyelvezet arra, hogyan kell vele beszélni. Belül olykor felrobbantunk, amikor elkezdett szórakozni, de ha túl durván szóltunk, az egész meccsre elvesztettük. Ha biztattuk, ha a rossz megoldás után sem korholtuk, rengeteget adott a csapatnak. Sajátos stílusa volt, de amikor labdához ért... Látszott, született tehetség. Végzett különmunkát, kint maradt szabadrúgásokat lőni, de semmivel sem gyakorolt többet, mint más.”

A virtuóz, öntörvényű és érzékeny zseni a 2009–2010-es idényben robbant be a belga élvonalba, a bajnoki címmel záruló következő idényt pedig négy góllal és kilenc gólpasszal zárta.

Tőzsér Dániel nagyon szeretett együtt játszani a belga sztárral (Fotó: Nemzeti Sport)

 

„Minden megvolt benne. Jobbal, ballal egyaránt remekül bánt a labdával, öröm volt nézni, ahogy hozzáért. Nekem is jó a rúgótechnikám, a távoli ívelések és keresztlabdák számítanak erősségeimnek, de Kevin ugyanazzal a technikával és pontossággal rúgott mindkét lábával. Ha megkapta a labdát, és lendületből a szélen rávitte az emberre. Eleinte próbálták keményebben szerelni, kicsit megfélemlíteni, de ha rávezette a hátvédre a labdát és bohócot csinál belőle, a védő másodszorra nem merte megtámadni. Ha megrúgni sem tudod az ellenfeled, másképpen állsz hozzá. A csapattársaimmal sokszor csak mosolyogtunk, amikor megkapta a labdát, rávezette lendületből a védőre, beültette a hintába, jobbal csinált egy lövőcselt, aztán ballal beverte a labdát a rövid felsőbe.”

A Debrecen középpályása szerint a világbajnoki bronzérmes középpályás nem viselkedett tiszteletlenül az idősebb játékosokkal szemben, egyszerűen nemigen fogadta meg a tanácsaikat. A pályán ugyanakkor beállt a sorba, ha elmagyarázták neki, hogyan és miért kell besegíteni a különböző csapatrészeknek, szó nélkül végrehajtotta az utasítást.

„Jó fej srác volt, sohasem volt vele gond, de a saját életét élte a saját szabályai szerint. Ha találkoznánk az utcán, örülnénk egymásnak, de nem voltunk olyan szoros viszonyban, mint Thibaut Courtois-val, akivel sokat jártunk össze, és a mai napig barátok vagyunk. Viszont nem volt olyan szegmense a futballnak, amelyben fejlődnie kellett volna. Úgy látott a pályán, olyan passzokat adott, hogy nem volt mit tanácsolni neki. Ami a védekezést illeti, miután elmagyaráztuk neki, hogyan helyezkedjen és zárjon területet, megértette, hogy ezt meg kell csinálnia, mert csak akkor segíthetünk neki, ha ő is segít a többieknek.”

Nem csoda, ha bejelentkezett érte a Chelsea, amely nem sokat várt az üzlettel, 2012 januárjában megvásárolta. Ám a londoni együttes akkor túl nagy lépcsőfoknak bizonyult, a középpályán dúló konkurenciaharc miatt nem fért az első csapat közelébe, így a Genknek, a Werder Bremennek, majd a Wolfsburgnak is kölcsönadták, végül az utóbbi 2014 januárjában végleg megvásárolta. A német együttesben aztán olyan kimagasló teljesítményt nyújtott, hogy 2015 augusztusában szerződtette a csúcsokat ostromló Manchester City, amelyben (már amikor egészséges) alapembernek számít – illetve most már a világ egyik legjobb középpályásának is.

„Amikor bajnokok lettünk, sok meccsen lecserélték, mert fizikailag még nem állt készen arra, hogy hétről hétre végigrobotolja a kilencven percet. Az évi hatvan meccs nagy terhelést jelentett neki, de aztán kellően megerősödött, az utolsó velünk töltött idényében már ezen a téren sem volt gond. Most pedig már a legmagasabb szinten teljesít kivételesen: a sebessége, a teherbírása, az ereje... Hibátlan labdarúgó.”

AFRIKÁBÓL IS HÍVTÁK

Bár Kevin De Bruyne Belgiumban született, egy afrikai ország válogatottját is választhatta volna. Édesanyja, Anna ugyanis a fekete kontinens keleti részén fekvő Burundiban látta meg a napvilágot. Miután mérnöki diplomát szerzett, az országban kezdett dolgozni, majd megismerte a férjét, és Angliába költözött. A hollandul, franciául, németül és angolul is folyékonyan beszélő középpályást emiatt a burundi válogatott is hívta, ám Belgium mellett döntött.

ÜGYETLEN CSATÁRBÓL GÓLZSÁK

A Liverpool korábbi, a Crystal Palace jelenlegi támadója, Christian Benteke is fiatalon került fel a Genk első csapatához. A 28 esztendős, belga válogatott csatár pályaíve azt bizonyítja, hogy a kezdeti nehézségek után sem szabad feladni.

„Kevinnek folyamatosan felfelé ívelt a karrierje, de Christiant elküldték, mert nem volt elég labdabiztos – mondta Tőzsér Dániel. – Felpasszoltuk neki a labdát, de esélyünk sem volt kitalálni, hogy merre pattan tőle tovább. Nem értettük a játékát, ám miután kétévnyi kölcsönjáték után kétezertizenegyben visszatért, mintha kicserélték volna, tizenhat gólt szerzett a bajnokságban. Mellel levette a labdát, lefutott két védőt, és kíméletlenül bevágta. Nem minden karrier ível folyamatosan felfelé, Christian példája azt bizonyítja, hogy a kezdeti sikertelenség miatt nem szabad feladni.”

THIBAUT COURTOIS MENÜJE: TÍZ KIFLI NUTELLÁVAL
A profi labdarúgás már elképzelhetetlen az egészséges életmód és tudatos táplálkozás nélkül, ugyanakkor a labdarúgók is csak hús-vér emberek. Olykor nekik is jólesik egy pohár sör vagy egy szelet pizza.
„A labdarúgásban a pályán kívül is profinak kell lenni, sportemberhez méltó életet élni, de sosem felejtem, amikor Thibaut Courtois leült, maga mellé vett egy liter tejet, tíz kiflit, egy bödön nutellát, és mindet megette – idézte fel a genki emlékeket Tőzsér Dániel. – Kevin is ugyanúgy ette a chipset, és itta a kólát. De ez Belgiumban belefért, a ligának és a stadionunknak is egy sörgyár volt a főszponzora, amikor a meccsek után elindultunk haza, a buszban több rekesz sör várt minket. Néha a futballistáknak is jólesik pizzát enni és sört inni. Kevin tizennyolc esztendősen is sokat dolgozott a vele született tehetsége mellé, de némi bűnözés olykor belefért.”
Thibaut Courtois még egy liter tejet is megivott a bödön nutella mellé
SZURKOLNÁL NEKEM, HA ÍGY NÉZNÉK KI?

Kevin De Bruyne egy vegyes megítélésű reklámkampányban vett részt 2014-ben, amikor Antwerpenben rendezték az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak létrehozott speciális olimpiát.

A labdarúgó arcvonásait a posztereken megváltoztatták, hogy felhívják a figyelmet a down­szindrómával küzdők helyzetére.

A poszteren a következő felirat virított: Akkor is szurkolnál nekem, ha így néznék ki?

 

2019.08.17 23:22:59

Minden más foci BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Párás szemmel idézzük Törőcsiket, Ebedlit, Kocsis Lajost. Ám az a rossz hírem, hogy a mai Újpestbe, Fradiba, Honvédba az edzőik valószínűleg nem tennék be őket.

2019.06.23 14:25:14

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Tottenhamnek sokba került egy fel nem vett telefon • Bozsik és a ruha, az újpesti legenda és a lakásátok.

2019.08.16 23:16:44

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Az elérhető klasszis hátvédek száma kevés, ráadásul értük klubjuk is mindent megtesz, így még jobban felmennek az árak.«

2019.08.15 18:21:44

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Mi a kellemetlenebb, ha a kocsmában a nénikémet egy ősi mesterséggel hozzák kapcsolatba, s még a vélt származását is felemlegetik, vagy ha szó nélkül pofán vernek, esetleg széttörnek egy sörösüveget a fejemen?