Törökország: az exújpesti tovább szárnyal, a sztárgárdák botladoznak

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2018.09.03. 19:24
null
Mbaye Diagne továbbra is kirobbanó formában (Fotó: AFP)
Felborult a papírforma a sztárcsapatok mérkőzésein a török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Süper Lig) legutóbbi fordulójában: a címvédő Galatasaray és a Fenerbahce kikapott, míg a Besiktas döntetlent játszott. Ennek apropóján a Nemzeti Sport Online utánajárt, mikor fordult elő ezt megelőzően, hogy a három isztambuli nagyágyú egyike sem gyűjtötte be a három pontot egy fordulón belül.

Nos, az igazat megvallva nem sokat kellett visszamennünk az időben – pusztán fél évet –, hogy olyan fordulóra bukkanjunk, amelyben a Galata, a Fener és a Besiktas sem nyert. A 2017–2018-as bajnoki idény 26. körében a Galatasaray és a Fenerbahce gól nélküli döntetlenre végzett egymással, míg a Besiktas 1–0-s vereséget szenvedett a bajnokságot végül harmadik helyen záró Istanbul Basaksehirtől.

Másfél hónappal korábban, a 20. fordulóban a három isztambuli sztárcsapat úgy veszített pontokat, hogy nem egymással játszott: a Besiktas a Bursaspor otthonában (2–2), a Fener hazai pályán a Genclerbirligivel (2–2) játszott döntetlent, a Galatasaray pedig kikapott a Sivassportól (1–2).

A jelenlegi idény negyedik fordulójában aztán ismét elérkeztünk egy olyan körhöz, amelyben egyik nagyágyú sem nyert: a Galatasaray súlyos, 4–0-s vereséget szenvedett a Trabzonsportól, a Besiktas ikszelt – megint csak a Bursasporral (1–1) –, míg a Fener kikapott otthon a Kayserisportól (2–3).

A nyár óta Philipp Cocu által irányított Fenerbahce egyébként pocsékul kezdte a szezont, hiszen az első fordulóban elkönyvelt sikere után 2009 ősze óta először szenvedett el sorozatban három vereséget a bajnokságban, így jelenleg csak a 13. helyen áll.

NINCS NÁLA VESZEDELMESEBB TÖRÖKORSZÁGBAN

A török bajnokságban az elmúlt tíz évben egyetlen futballista sem jutott el olyan hamar 18 gólig, mint Mbaye Diagne. Az Újpesten fél évet eltöltő szenegáli csatárnak 21 meccsre volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a határt, Ariza Makukulának, Bafétimbi Gomisnak és Theofanisz Gekasznak egyaránt 22-re, míg Mario Gómeznek 23-ra.

A Besiktas sem büszkélkedhet, négy kör után ugyanis mindössze hét pontot számlál, ami Senol Günes irányítása alatt az elmúlt négy idényben a leggyengébb rajtja a Süper Ligben.

Nincsenek ilyen problémái az Újpest korábbi csatárát, Mbaye Diagne-t is soraiban tudó Kasimpasának, amely továbbra is szárnyal. Az együttes négy forduló elteltével hibátlanul vezeti a bajnokságot, vasárnap hazai pályán az Ankaragücüt győzte le (2–1). A sikerből ezúttal is góllal vette ki a részét Diagne, aki ebben a szezonban már hat találatnál jár, míg a legutóbbi hét török bajnoki meccsén összesen 12-szer volt eredményes. (A szenegáli támadó remekléséről egy héttel ezelőtt már írtunk, erről itt olvashat bővebben!)

DIAGNE HÉTVÉGI GÓLJA

A Süper Ligben a válogatott szünetet követően Galatasaray–Kasimpasa rangadót rendeznek.

A TÖRÖK BAJNOKSÁG ÉLCSOPORTJA
1. Kasimpasa 4 4 10–4 +6 12
2. Galatasaray 4 3 1 10–5 +5 9
3. Istanbul Basaksehir 4 3 1 7–3 +4 9
4. Kayserispor 4 2 2 5–2 +3 8
5. Konyaspor 4 2 2 8–6 +2 8








7. Besiktas 4 2 1 1 8–6 +2 7







13. Fenerbahce 4 1 3 4–6 –2 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik