Topligák: a Real lenyomta a Barcát; Európában az Ajax az élen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.31. 19:18
null
Lucas Vázquez és Álvaro Morata is a Real Madrid utánpótlásában nevelkedett (Fotó: Action Images)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában a topligák és a 31 európai élvonal legkiválóbb utánpótlás-nevelő csapataival foglalkozott.

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) definíciója szerint akkor számít egy klub egy játékos nevelőklubjának, ha a játékos legalább három évet a csapatnál töltött 15 és 21 éves kora között.

A listán azokat a játékosokat vették figyelembe, akik a szezonban október 1-ig pályára léptek, vagy az előző két idényükben egyaránt játszottak.

Az öt topliga összesítésében a Real Madrid állt az élre, a királyi gárda 41 játékost adott a topligák csapatainak, ezzel megelőzték a tavalyi első Barcelonát (37) és a Manchester Unitedet (34).

Ami a 31 európai topbajnokságot illeti, az Ajax viszi a prímet, az amszterdami utánpótlásból 72 játékos szerepel a 31 liga valamelyikében jelenleg. A képzeletbeli dobogóra a szerb Partizan Beograd (61) és a horvát Dinamo Zagreb (55) fért fel, egyedüli magyarként az MTK a 22. helyen áll (37).

Érdekesség, hogy a listákra nem európai csapatok is bekerültek, az argentin River Plate például 20 játékost nevelt ki a topligáknak, a 31 európai ligának pedig 27-et.

NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB FELBONTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik