TOP 100: messze Neymar a legértékesebb, CR csak a 7.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.17. 15:08
null
Cristiano Ronaldo mutatja, ki végzett a CIES-nél az élen (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában arra kereste a választ, hogy melyik játékos átigazolási értéke a legmagasabb. A listán az FC Barcelona brazil támadója, Neymar toronymagasan végzett az élen.

 

2012 óta a CIES kutatócsapata kifejlesztett egy egyedi algoritmust, amely tudományos alapon igyekszik behatárolni a labdarúgók átigazolási értékét. A statisztikai modell különböző változókat figyel a játékos teljesítménye (perc, gól, egyebek) és jellemzői (kor, szerződésből hátralévő idő, egyebek) kapcsán, valamint az aktuális klubot és a lehetséges kérőket is figyelembe veszi.

Ennek eredményeként az öt európai topligában toronymagasan a Barcelona brazil támadója, Neymar áll az első helyen, az ő becsült átigazolási értéke 246.8 millió euró.

A második helyen argentin csapattársa, az öt évvel idősebb, és három évvel rövidebb szerződéssel bíró LionelMessi áll „csekély" 170.5millió euróval, a harmadikon pedig a Manchester United világrekordért igazolt francia középpályása, Paul Pogba (155.3 millió).

Tíz játékosnak nagyobb az értéke 100 millió eurónál, közte a lassan 32 éves, négyszeres aranylabdás CristianoRonaldóé, aki a 126.5 milliós értékkel a 7. helyen áll.

A top 100-ba 42 PL-játékos került be.

A kapusok között JanOblak (59.8), a belső védők között RaphaëlVarane (64), a szélső hátvédek között HéctorBellerín (70.3), a középső középpályások között PaulPogba (155.3), a támadó középpályások között DeleAlli (110.5), a támadók között természetesen Neymar (246.8) viszi a prímet.



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik