nemzetisport.hu 2019.06.20 14:42 Frissítve: 2019.06.20 14:55

Teqball: világsztárok az asztal mellett – Afrikát is meghódította a sportág

Kameruni győzelem született a zöld-foki-szigeteki Sal szigetén megrendezett Afrikai Strandjátékokon, amelyen igazi sztárparádénak lehettek szemtanúi az Afrikai Strand Teqball-kupára kilátogatók: a Juventus brazil csillaga, Douglas Costa és a portugál legenda, Simao Sabrosa is megcsillogtatta tudását a teqballasztalnál.

 

Sok honfitársához hasonlóan Douglas Costa is a teqball szerelmese (Fotó: FITEQ)

 

A Teqball a június 14–23. között megrendezett 1. Afrikai Strandjátékokon is bemutatkozott demonstrációs sportként. A rangos nemzetközi verseny – melyen a Noah Essomba Hubert, Tchami-Djomaha Gregory kameruni duó diadalmaskodott – színvonalát emelte, hogy a Juventusban játszó brazil Douglas Costa is teqballasztal mellé állt, oldalán honfitársával, Natalia Guitlerrel. A torinói klub villámléptű, ballábas sztárja mellett számos ismert labdarúgó vett részt a sztárok demonstrációs mérkőzésein, így a Sporting CP és az FC Barcelona korábbi csillaga, a portugál Simao Sabrosa, továbbá a Zöld-foki szigeteki válogatott Nando Maria Neves és Pedro Leitao Brito.

„Magam is nagyon szeretem a teqballt – otthon van is asztalom –, hiszen fejleszti a labdakezelési technikát és a gyerekeknek is nagyon hasznos képességfejlesztő sport. A villámgyors fejlődést látva biztos vagyok benne, hogy a teqball olimpiai sportág lesz” – mondta Douglas Costa a mérkőzések után.

A magyar fejlesztésű teqballt immár több mint 40 országban űzik, és a világ valaha volt leggyorsabban elismert hivatalos sportága lett, mivel tavaly augusztusban az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA), múlt héten pedig az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is elismerte a Nemzetközi Teqballszövetséget (FITEQ).

„Sporttörténelmi pillanat számunkra, hogy a teqball bemutatkozhat az első Afrikai Strandjátékokon” – mondta el a kupa hivatalos sajtótájékoztatóján Gattyán György, a FITEQ alelnöke. Hozzátette: „a FITEQ az ANOCA-val és az Olympafricával együttműködve komoly erőforrásokat fordít arra a jövőben, hogy felkutasson és támogasson minden olyan tehetséget az afrikai kontinensen, aki szeretné képviselni hazáját a nemzetközi teqballversenyeken”.

Szintén a keddi sajtótájékoztatón jelentették be a FITEQ és az Eurosport együttműködését, amelynek értelmében Európa legnagyobb televíziós sportcsatorna-hálózata megszerezte a teqball nemzetközi sportversenyeinek közvetítési jogait. Így már az első Afrikai Strand Teqball-kupáról is összefoglalót készített a világ 54 országában, 20 nyelven fogható sportcsatorna, és így lesz ez az őszi Teqball Világkupán is.

„Az Eurosporttal kötött partnerségtől azt reméljük, hogy eddig el nem ért területekre is eljut a teqball, ezáltal még több ember ismeri és szereti meg világszerte a sportágat” – fogalmazott Borsányi Gábor, a FITEQ elnöke.

2019.07.16 23:30:11

Minden más foci nemzetisport.hu

2019.07.16 23:00:18

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A kenyérkereső sportembereket tisztelni illik, bármennyire is szeretné az ember jobbnak hinni magát, mint azok, akik a gyepen rohannak a labda után.

2019.07.12 01:32:24

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019. Eljutottak a mélypontra a hercegségben, talán újra ésszel építkeznek Jardimék.

2019.07.11 21:19:32

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A klubok pénzbüntetéseit kinevetik a játékosok.

2019.06.23 17:34:24

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

MAJDNEM-TRANSZFEREK. A Flamengo két magyar zsenitől is kosarat kapott, de majdnem összejött a Pelé, Farkas duó.