nemzetisport.hu 2018.08.21 10:13 Frissítve: 2018.08.21 10:53

Teqball: a következő Ázsiai Játékokon ott lehet a sportág

A világ valaha leggyorsabban elismert hivatalos sportága lett a magyar fejlesztésű Teqball, miután az Ázsiai Olimpiai Tanács hétvégi, jakartai közgyűlésén elismerte az egy évvel ezelőtt megalakult Nemzetközi Teqball Szövetséget, a FITEQ-et, azaz: a magyar sportinnováció ott lehet a 2022-es Ázsiai Játékokon!

 

 

Látványos bemutatókkal, izgalmas labdamenetekkel kápráztatta el a Nemzetközi Teqballszövetség küldöttsége az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) tagjait. A Föld legnagyobb és legnépesebb kontinensén (mintegy 4.5 milliárd ember) 45 olimpiai szervezet működik.

Az alig néhány évvel ezelőtt Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György által megálmodott, majd kifejlesztett magyar sporteszközről és sportágról elismerően nyilatkozott az Ázsia Olimpiai Tanács elnöke, Ahmad al-Fahad al-Szabah sejk és a tanács több vezető tisztségviselője is. A közgyűlés tagjai egyhangúlag szavaztak bizalmat a magyar sportágnak és ismerték el hivatalosan is a nemzetközi játékok között.

„Ez világszenzáció. Megszületett a Teqball hivatalosan is. Sok olyan játék van, amely sportként funkcionál, de hivatalosan nem ismeri el egyik nemzetközi olimpiai szervezet sem. Nekünk ez egy év alatt sikerült. Kimondhatatlanul büszkék vagyunk, ez Magyarországnak is hatalmas sportdiplomáciai siker. Nyitva az ajtó, hogy a Teqball ott legyen négy év múlva a követező 2022-es Ázsiai Játékokon” – mondta a döntés után Huszár Viktor, a Teqball társalapítója, a küldöttség vezetője.

A hazai és nemzetközi futball-legendák (egyebek mellett: Neymar, Messi, Ronaldinho, Figo), patinás klubok (többek között: Arsenal, Chelsea, Manchester United), oktatási intézmények által használt Teqball néhány év alatt lett az egyik legkedveltebb futball alapú sportág.

A Teqball szerelmesei legközelebb októberben, a franciaországi Reimsben láthatják összecsapni a világ 40 országából érkező válogatott csapatokat a második Teqball Világbajnokságon.

2019.08.17 23:22:59

Minden más foci BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Párás szemmel idézzük Törőcsiket, Ebedlit, Kocsis Lajost. Ám az a rossz hírem, hogy a mai Újpestbe, Fradiba, Honvédba az edzőik valószínűleg nem tennék be őket.

2019.06.23 14:25:14

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Tottenhamnek sokba került egy fel nem vett telefon • Bozsik és a ruha, az újpesti legenda és a lakásátok.

2019.08.16 23:16:44

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Az elérhető klasszis hátvédek száma kevés, ráadásul értük klubjuk is mindent megtesz, így még jobban felmennek az árak.«

2019.08.15 18:21:44

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Mi a kellemetlenebb, ha a kocsmában a nénikémet egy ősi mesterséggel hozzák kapcsolatba, s még a vélt származását is felemlegetik, vagy ha szó nélkül pofán vernek, esetleg széttörnek egy sörösüveget a fejemen?