DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)/NSO 2019.04.04 11:19 Frissítve: 2019.04.04 18:48

Szlovákia: új törvény – pénzbírsággal járhat, ha DAC-meccsen a magyar himnuszt éneklik

A szlovák országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, melynek értelmében május 15-től büntetendő lesz rendezvényen olyan külföldi ország himnuszát elénekelni, amelynek nincs jelen hivatalos küldöttsége – számolt be róla a Paraméter. FRISSÍTÉS: a szlovák köztársasági elnök visszaküldi a parlamentnek a törvényjavaslatot.

A DAC meccsein rendszeresen több ezren éneklik a Himnuszt (Fotó: Török Attila)

 

Az új törvény értelmében május 15. után tilos bármilyen rendezvényen lejátszani vagy elénekelni annak a külföldi országnak a himnuszát, amelynek nincs a helyszínen hivatalos küldöttsége.

VISSZAKÜLDIK A TÖRVÉNYJAVASLATOT!
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök visszaküldi a parlamentnek a törvénymódosítást. Bővebben itt!

Ez alapján például egy március 15-i koszorúzás vagy egy DAC-mérkőzés alkalmával is büntethető, ha elhangzik a Himnusz. A március végén elfogadott jogszabály szerint akár hétezer eurós bírság járhat a törvény megszegéséért.

Az eredeti javaslat szerint magánszemélyekre is vonatkozott volna a korlátozás, ám végül csak jogi személyekre lesz érvényes – például cégekre, civil szervezetekre, önkormányzatokra vagy sportklubokra.

Világi Oszkár,
a dunaszerdahelyi futballklub tulajdonosa szerint ez a lépés nem vezet jó irányba.

PROVOKÁCIÓ?

A parlamenti vitában főleg Dusan Tittel, a Szlovák Nemzeti Párt képviselője, a volt válogatott futballista, jelenleg a Ruzomberok (Rózsahegy) élvonalbeli csapatának sportigazgatója volt aktív. Nem is tagadta, hogy a módosítás a DAC-meccsen felhangzó himnusz miatt van.

„Ajánlom, hogy az, aki még nem volt DAC-meccsen, menjen el a Mol Arénába, és hallgassa, ahogy a kilencezer néző énekli a magyar himnuszt. Kipróbálhatja mindenki, és nem tudom,, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől – mondta Tittel a parlamentben. – Már most is törvényszegésnek és provokációnak tartom a magyar himnusz éneklését” – jegyezte meg a ma7-nek a volt szlovák focista, aki három hete a Mol Arénában személyesen is ott volt a DAC–Ruzomberok mérkőzésen.

„Csodálkozom. Azért csodálkozom, mert azt gondoltam, hogy az a fajta 19. századi gondolkodás, miszerint mások rovására, nem pedig az én büszkeségemre építem a nemzeti öntudatomat, már a múlté. Ez nem volt egy sikeres gondolat. A 21. század elején ennek már történelmi tanulságnak kellene lennie sokak számára” – mondta a törvénymódosítás elfogadásának hírére a DAC tulajdonosa a Pátria rádió tegnap reggeli műsorában.

„Dusan Tittelnek a rózsahegyi futballklub sportigazgatójaként alapvetően azt kellene elérnie, hogy Rózsahegyen énekeljék a szlovák himnuszt. Mert ott nem éneklik, s ha nem éneklik, akkor nem azt kell betiltani, hogy a magyar himnuszt énekeljék a dunaszerdahelyi stadionban, hanem azt kellene elérni, hogy ha vannak büszke szurkolóik, akkor énekeljék a szlovák himnuszt. Ez szerintem megoldaná Tittel úrnak azt a belső problémáját, hogy itt erősebb, ott pedig gyengébb a nemzeti öntudat.”

„Mit szólok ahhoz, hogy magyar nemzetiségű képviselők is megszavazták a törvényt? Nem követem a parlamenti folyamatokat. Gondolom, hiba történt, nem vették észre. Gondolom, az is feladata a képviselőknek, hogy figyeljenek erre. Örülök, hogy Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője azt ígérte, hogy a törvényt annullálják és visszaállítják az eredeti állapotot. Az sem jó, az is diszkriminatív. De még mindig jobb, mint a mostani.”

Világi hangsúlyozta, hogy a DAC stadionjában mindenképpen fogják énekelni a magyar himnuszt.

„Amíg egy szurkoló fogja énekelni, addig a klub meg fogja engedni, hogy elénekeljék. Ezzel a törvénnyel azt a tényt, hogy Dunaszerdahelyen nem lesz magyar himnusz, nem érik el. Amíg én a klub tulajdonosa vagyok, addig itt fogják énekelni. Ha majd megbüntetnek bennünket érte, akkor majd a büntetést is megfizetjük” – jelentette ki a sárga-kék klub tulajdonosa.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.