Szerbia: 12 klubnak nincs licence, de megy a bajnokság

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.20. 11:13
Az élvonalbeli szerb labdarúgó-bajnokságban ezen a héten már a 3. fordulót rendezik meg, miközben 12 csapatnak még nincs az első osztályú induláshoz szükséges licence...

A hivatásos labdarúgás fekete napjait írják Szerbiában, ahol augusztus 9-én úgy kezdődött meg a 16 csapatos élvonalbeli bajnokság (Super Liga), hogy a csapatok háromnegyede, azaz tizenkét együttes csak ideiglenes engedéllyel vehetrészt a küzdelemben – írja a kialakult helyzetet feltáró cikkében a magyar Hivatásos Labdarúgók Szervezetének honlapja, a hlsz.hu. A Szerb Labdarúgó-szövetség (FAS) augusztus 31-ig adott haladékot a kluboknak, hogy rendezzék a hiányosságokat.hlsz.hu. A Szerb Labdarúgó-szövetség (FAS) augusztus 31-ig adott haladékot a kluboknak, hogy rendezzék a hiányosságokat.

Az érintett klubokjelentős összegekkeltartoznak labdarúgóknak és edzőknek is. Azok a klubok, amelyek a határidőt nem tartják be, súlyos szankciókra számíthatnak. Pontlevonás vagy súlyosabb esetben akár a bajnokságból való kizárás is lehetséges. Négy egyesület, a Crvena zvezda, a Vojvodina, az OFK Beograd és az FK Rad már kapott büntetést, az említettek nem igazolhatnak új játékost, amíg tartozásaik vannak.

Csak négy klub nincs veszélyben, mert rendelkezik licenccel: a Partizan, a Csukaricski, a Napredak és a Vozdovac. Közülük a Partizan helyzete azért érdekes, mert jelentős tartozásai vannak a játékosok felé, bár a vezetőség ígéretet tett ennek rendezésére.

A nemzetközi kupaporondról (Bajnokok Ligája) két hónapja kizárt Crvena csökkentette adósságát, eladta a legdrágább játékosait, akik helyett sokkal olcsóbb, ingyen igazolható labdarúgókkal töltötte fel a keretet. A klub tartozása azonban még mindig ötmillió euró. A többi tizenegy klub mindegyike legalább ötezer euróval tartozik, összesen pedig hétmilliósra becsülik a ki nem fizetett járandóságokat – adott tájékoztatást a szerb játékosszervezet elnöke, Mirko Poledica.

„Ebben a bajnoki évben lett bevezetve a klublicenc intézménye. Most mégkorai volna megmondani, hogy jól működik-e, ezt csak később tudjuk értékelni. Arra számítunk, hogy a hónap végéig a klubok rendezik tartozásaikat” – fogalmazott Poledica.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik