Strandfoci-vb: az olaszok 11 év után ismét a döntőben

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2019.11.30. 23:24
null
Az olaszok nyerték meg a luquei sárcsatát (Fotó: FIFA)
Olaszország hosszabbítás után 8–7-re legyőzte Oroszországot a paraguayi strandlabdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba. A másik ágon Portugália szétlövéssel múlta felül Japánt.

 

A csapatok helyzetét nem könnyítette meg, hogy a találkozó egy részét viharos szélben és szakadó esőben rendezték meg, de a mostoha időjárási körülmények nem mentek a játék rovására.

Az olaszok a harmadik harmadban már 7–5-re is vezettek – ami a strandfociban nem nagy előny, de karnyújtásnyira voltak a finálétól –, ám a negyeddöntőben a világbajnoki címvédő Brazíliát kiejtő orosz válogatott talpra állt, és kiharcolta a hosszabbítást. Ott már csak egy gól esett, Emmanuele Zurlo talált be büntetőből.

Az olaszoknál a gólkirályi cím első számú (és most már gyakorlatilag) egyetlen várományosa, a 2017-es vb-n 17 találatig jutó Gabriele Gori triplázott, mindhárom gólját a harmadik játékrészben szerezte, így Paraguayban az utolsó meccse előtt 16 gólnál jár.

Olaszország két elveszített elődöntő után 2008 óta először jutott be a strandfoci-világbajnokság döntőjébe, míg az oroszok vasárnap a bronzéremért léphetnek pályára, akárcsak két éve.

A másik elődöntőben Portugália a 3–3-as rendes játékidő és a gól nélküli hosszabbítás után szétlövéssel múlta felül a torna egyetlen veretlen nemzetét, Japánt. Ezt a találkozót „száraz” körülmények között kezdték el, ám a ráadásra visszatért a vihar Luquéba.

A portugálok négy évvel ezelőtt világbajnoki címet szereztek, vasárnap pedig a hatodik vb-döntőjükben léphetnek pályára. A csapatnak még mindig tagja a 42 éves Madjer, a 2005-ös és a 2006-os világbajnokság aranycipőse és aranylabdása, a 2008-as vb legeredményesebb játékosa.

A japánok 14 év után játszhatnak ismét bronzmeccset.

STRANDFOCI-VB
ELŐDÖNTŐ
Olaszország–Oroszország 8–7
(2–1, 1–3, 4–3, 1–0) – hosszabbítás után
Japán–Portugália 3–3 (1–1, 1–0, 1–2, 0–0) – szétlövéssel 1–2

A 3. HELYÉRT
December 1. (vasárnap), 20.15:
Japán–Oroszország
DÖNTŐ
December 1. (vasárnap), 22.00:
Portugália–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik