MTI 2019.05.20 18:36 Frissítve: 2019.05.20 18:43

Skócia: a bajnokság legjobb edzője az új szövetségi kapitány

Steve Clarke-ot nevezték ki a skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

 

Az 55 éves szakvezető a Kilmarnock kispadját hagyja el a nemzeti csapat kedvéért, amelyet szerződése szerint három évig, a 2022-es katari világbajnokság végéig irányíthat – jelentette be hétfőn a skót szövetség (SFA).

Elődjét, Alex McLeisht egy hónapja menesztették, miután a csapat gyengén rajtolt a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében. A skótok kezdésként 3–0-ra kikaptak Kazahsztánban, majd csupán 2–0-ra tudták megverni San Marinót, amely a világ legalacsonyabban jegyzett válogatottja. McLeish tavaly februárban vette át a gárda irányítását, a 12 meccséből hét vereséggel végződött.

Clarke-ot az idény legjobb vezetőedzőjének választották a skót élvonalban, miután harmadik helyig vezette a Kilmarnockot, ezzel a klub legjobb szereplését produkálta az 1966-os bronzérem óta.

„Határozottan úgy vélem, hogy a válogatott tehetséges játékosok csoportja, amely sikereket érhet el nemzetközi színtéren” – fogalmazott Clarke. Kiemelte: a skót válogatott hosszú ideje vár a vb-részvételre – legutóbb 1998-ban, Franciaországban szerepelhetett a tornán –, s példaként hozta a női nemzeti csapatot, amely júniusban újoncként mutatkozik be a franciaországi vb-n.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.