BOROS MIKLÓS (Kolozsvár) 2020.07.11 08:25 Frissítve: 2020.07.11 08:51

Sepsi OSK: Székelyföld első nagypályás tornagyőzelme a cél

Teremben már termett babér, de nagypályás futballban a FCSB elleni Román Kupa-döntőre készülő Sepsi OSK lehet Székelyföld első tornagyőztes csapata.

Bár a bajnokságban botladoznak, a kupában ragyogóan szerepelnek a szentgyörgyi futballisták (Fotó: Getty Images)

Teremlabdarúgásban van már négy román bajnoki címe a székelyföldi futballnak – a Székelyudvarhely 2003-ban, 2005-ben és 2008-ban, a Csíkszereda 2019-ben nyert –, a nagypályás változatban viszont először jutott trófea közelébe a többségében magyarok lakta régió egyik csapata. Július 22-én az alig kilenc évvel ezelőtt alapított és csupán három esztendeje első ligás Sepsi OSK vívja a Román Kupa fináléját az ország kirakatcsapata, a FCSB (az egykori Steaua) ellen. Nemcsak a régió, hanem a város egyik legnagyobb sportsikere is a döntője jutás, hiszen Sepsiszentgyörgyön eddig mindössze a Sepsi SIC női kosárlabdacsapata tudott országos trófeákat nyerni, négy bajnoki címet és hat kupát.

A Poli Iasi elleni elődöntő csütörtöki visszavágóján egyetlen pillanatig sem volt kérdéses a Sepsi továbbjutása, bár a bajnokság alsóházában egyaránt a bennmaradásért küzdő két együttes tartalékosan lépett pályára. Az első meccsen szerzett négygólos szentgyörgyi előny (5–1) annál inkább számított, a Poli játékosain nem látszott, hogy hinnének a fordításban, a helyzeteit jól kihasználó Sepsi ismét simán nyert, ezúttal 3–0-ra.

„Türelmetlenül várjuk a döntőt, mindent beleadunk, hogy megnyerjük a kupát! Azon vagyunk, hogy a román futball egyik erős, meghatározó csapata legyünk” – mondta az első gólt szerző Fülöp István, aki bár a csapat egyik legtapasztaltabb játékosa, serlege még neki sincs. Csak a jobbhátvéd, a bolgár Radoszlav Dimitrov nyerte el eddig a Román Kupát két évvel ezelőtt, még az Universitatea Craiova játékosaként, Fejér Béla Csongor Szuperkupa-győztes lett 2015-ben a marosvásárhelyi ASA cserekapusként, éppen a FCSB-t győzve le 1–0-ra. A légiósok közül saját hazájában volt kupagyőztes az algériai Rasid Buhenna (MC Alger) és a holland Anass Achahbar (Feyenoord), egyaránt 2016-ban.

A sikerek ellenére veszélyben van a Sepsit irányító
Leo Grozavu vezetőedző állása (Fotó: Getty Images)

A másik ágon szintén két győzelemmel (3–0 és 1–0) az FCSB jutott a döntőbe, ám a Dinamo megóvta az első mérkőzést. A vesztes klub vezérkara szerint a FCSB kapusa, Andrei Vlad jogosulatlanul szerepelt a találkozón, mivel a kolozsvári Universitatea elleni nyolcaddöntőben (1–0), majd a Hermannstadt elleni negyeddöntőben (2–1) is sárga lapot kapott, így automatikus eltiltást kellett volna kapnia.

Az óvás hátterében a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) általános versenyszabályzata és a fegyelmi szabályzat közti eltérés áll: előbbi szerint a Román Kupában a nyolcaddöntő előtt törlődnek az addig kapott sárga lapok, utóbbi szerint viszont csupán a negyeddöntő előtt. A FRF azonnal közölte, ilyen ellentmondások esetén a fegyelmi szabályzat élvez elsőbbséget, így a Dinamónak nincs esélye az eredmény megváltoztatására, ám a klub pénteken így is benyújtotta óvását.

Az eset két játékos révén is érinti a Sepsit. Egyrészt Buhenna ugyancsak úgy lépett pályára a Poli Iasi elleni elődöntő 5–1-re megnyert első találkozóján, hogy az előző két kupamérkőzésen, az Astra Giurgiu (4–2) és a Petrolul Ploiesti (1–0) ellen is kapott sárga lapot. Másrészt Fülöp István az Astra ellen, majd a jászvásári visszavágón sárgult be, ezért ha a FRF fenntartja eddigi álláspontját, szerepelhet a július 22-én Ploiesti-ben rendezendő döntőben.

2020.08.08 13:35:51

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Niko Kovac és Mitchell új érát nyit a hercegségben, Heller és Jovics is érkezhet, de első a védelem!

2020.08.08 20:06:52

Minden más foci BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mi a tanulság? Az sajnos nincs. Illetve annyi, hogy az eredmény minősít. De csak utólag. A tiltó, tűrő, támogató döntést viszont előre kell meghozni. Mondhatnánk, inni csak a győztesnek szabad.

2020.08.06 10:44:13

Minden más foci KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

Százgólos csapatok a Barcelonától a Juventuson és a Liverpoolon át a Bayern Münchenig.

2020.08.05 23:07:00

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Nem tudom értelmezni, amikor egy sikerekbe beleőszült világsztár futballista még egy bőrt lehúzandó gyakorlatilag begurul egy közép-kelet-európai bajnokságba.

2020.08.05 14:48:21

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A TSC a 22. perctől kezdve emberhátrányban játszott, de így is nyert Belgrádban.