Románia: visszatér Langékhoz a bajnokcsapat edzője

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2019.03.22. 14:42
null
Dan Petrescu lett a CFR edzője (Fotó: Manases Sándor)
A kolozsvári CFR labdarúgócsapata a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Dan Petrescu kilenc hónap elteltével visszatér a klubhoz. Az 51 esztendős szakember – aki az előző idényben bajnoki címet nyert a gárdával – három évre írt alá.

 

Veretlen edzőt rúgtak már ki ebben a szezonban a román élvonalban (Marius Maldarasanut két győzelem és öt döntetlen után az Astra Giurgiutól), de Kolozsváron most erre is rátromfoltak: az öt meccséből ötöt megnyerő, alig egy hónapja kinevezett Alin Minteuan át kellett adja a Liga 1 első helyén álló CFR szakvezetését az előző idényben bajnoki címet szerző, majd nyáron Kínába szerződő Dan Petrescunak. A tíz hónap után visszatérő edző másodszor is egy érvényes szerződéssel rendelkező kollégáját váltja a vasutascsapatnál, 2017 júniusában Miriuta Lászlónak kellett idő előtt távoznia miatta.

PETRESCU PÁLYÁJA

Az 51 éves Dan Petrescu a román Aranygeneráció egyik kiemelkedő játékosa volt, a pályafutását a Steauában kezdő, 95-szörös válogatott jobbhátvéd karrierje olasz ( Foggia, Genoa), majd angol klubokban (Sheffield Wednesday, Chelsea, Bradford, Southampton) teljesedett ki. Több mint másfél évtizedes edzői karrierje során tucatnyi csapatnál dolgozott, két román bajnoki címe (Unirea Urziceni 2009, CFR 2017) mellett azonban csak Kínában tudott trófeát nyerni: 2015-ben kupát a Csiangszu Szuninggal. Külföldön elsősorban kelet felé próbálkozott: orosz (Kuban Krasznodar, Dinamo Moszkva), katari (Al-Arabi), egyesült arab emírségekbeli (Al-Naszr) és kínai csapatai mellett a Wisla Krakkónál fordult meg 2006-ban.

Lang Ádám erdélyi klubjának vezetése már harmadszor vált edzőt a szezon során, és egyik lépése sem tűnt logikusnak. Edward Iordanescunak alig három meccs jutott júliusban, a Szuperkupa megnyerése után azonban belebukott egy Malmö elleni Bajnokok Ligája-selejtező elvesztésébe (0-1) és egy Botosani hazai döntetlenbe (1-1) a bajnoki rajton. Antonio Conceicaónak a legnagyobb égést, a luxemburgi Dudelange elleni kiesést az Európa Ligából elnézte a vezetés, aztán februárban, egy Astra Giurgiu elleni hazai 1-1 után kirúgják a portugált, bár a csapat hónapok óta a tabella élén állt. Minteuan pedig csak átmeneti megoldásnak érkezett, de március elején véglegesítették – ekkor ugyanis úgy tűnt, hogy a hónapok óta visszavárt Petrescu kitölti 2019 végéig szóló szerződését a kínai másodosztályba visszaesett Kujcsou Hengfengnél.

A klub farmcsapatától érkezett Minteuan, aki játékos-pályafutását is a CFR-nél kezdte és zárta le, a vártnál sikeresebbnek bizonyult: mind a négy bajnoki és egy kupameccsét is megnyerte, a bukaresti sajtó pedig gyorsan kikiáltotta a „román Solksjaernek”. A CFR nyolc fordulóval a szezon vége előtt 4 pont előnnyel vezeti a Liga 1 felsőházát, és a kupában is elődöntős – látszólag nem volt ok a váltásra, még akkor sem, ha a vezetés kedvencének számító Petrescu időközben szakított a Kujcsouval.

Ám a román klubvezetőknek különös logikája van, az edzőt pedig amúgy is fogyóeszköznek tekintik. A sajtóhírek szerint három éves szerződést kötő Petrescuval szemben nem is a bajnoki cím az igazi elvárás, hanem a sikeres európai kupaszereplés. A 2017 tavaszán érkező tulajdonosi kör ugyanis szeretne végre nyereséget is látni a 20 millió eurósra saccolt befektetése nyomán – ami csak masszív játékoseladással vagy Bajnokok Ligája / Európa Liga csoportkörbe jutással érhető el. Ez pedig idén elmaradt – és arról mindenki meg van győződve Kolozsváron, hogy Petrescu nem bukott volna el egy Dudelange ellen.

A mogorva, konfliktusgeneráló emberi stílusa és a pragmatikus, elsősorban az ellenfél játékát romboló, kevés esztétikai élményt nyújtó futballja miatt a szurkolók között amúgy roppant népszerűtlen Petrescu abból a szempontból kedvező helyzetben van, hogy a keret nagy része (19 játékos) a távozása után is Kolozsváron maradt. Utódai igazolásai közül egyedül Lang Ádám játszott jelentős számú mérkőzést: 22-t minden sorozatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik