Románia: honosított játékos a keretben, tiltakoznak a szurkolók

Vágólapra másolva!
2020.10.01. 14:01
null
Hiába él régóta Romániában, a szurkolók tiltakoznak Mario Camora behívása ellen (Fotó: Riti József Attila)
A román labdarúgás történelmében először egy honosított játékos is bekerült a válogatott keretbe, ami feldühítette a nemzeti együttes ultranacionalista szurkolóit.

 

Mirel Radoi szövetségi kapitány végül nem hívta be az októberi, Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre (ennek nyertese lesz a Bulgária–Magyarország találkozó győztesének ellenfele), valamint a Norvégia és Ausztria elleni Nemzetek Ligája-találkozókra az előzetesen megnevezett külföldön szereplő játékosok között még szereplő Adrian Rust (Mol Fehérvár) és Alexandru Balutát (Puskás Akadémia), és kimaradtak a koronavírusgócnak tekintett FCSB játékosai is. Bekerült viszont a bajnok CFR balhátvédje, Mario Camora – a 34 éves, tizedik kolozsvári idényét megkezdő portugál játékos szeptember elején lett román állampolgár.

A 272 Liga 1-es és 40 európai kupamérkőzésével egyaránt klubrekorder, évek óta csapatkapitány Camora behívása ellen már a válogatott szeptemberi találkozói előtt is tüntetett a szövetség edzőközpontjánál az Uniti Sub Tricolor (UST – jelentése: a Trikolór alatt egyesülve) nevű radikális szurkolói csoport, amely most fenyegető hangú közleményben követeli, hogy csak román játékosok szerepeljenek a nemzeti együttesben.

„Románia nemzeti labdarúgócsapata mától egy nemzetközi válogatottá alakult, helyrehozhatatlanul perverz identitással. A válogatott, doktrinája alapján, csak román játékosokból állhat, mert ez a küldetése, és bármilyen idegen beültetés teljesen eltorzítja a célját” – írja az UST, amely szerint a válogatott identitása fontosabb a játékosok értékénél és az „úgynevezett eredményességnél”. A közlemény végén pedig meg is fenyegetik „a szövetség maffiozóit és az erkölcstelen edzőt”, mondván, alig várják hogy viszontláthassák őket.

Az UST egébként évek óta folyamatosan botrányokat okoz a válogatott mérkőzésein, többek között az ellenféltől függetlenül szidalmazva a magyarokat és Magyarországot. Idegengyülölő és rasszista rigmusaik miatt a román szövetség már több százezer eurós büntetést fizetett, és a válogatottnak 2018-ban Litvániát és Montenegrót is nézők nélkül kellett fogadnia.

A Honor et Patria csoport közösségi oldalán közzétett állásfoglalása szerint a Camora nevű trójai falóval „az illuzórikus álteljesítményt kergető Mirel Rădoi kinyitotta a válogatott kapuját a honosított játékosok előtt”. Szerintük Radoi nem érti, hogy a válogatott ugyanolyan, mint az ország zászlaja, himnusza vagy nemzeti ünnepe, ezért minél rövidebb szövetségi kapitányi karriert kívánnak neki.

A ROMÁN KERET AZ OKTÓBERI EB-PÓTSELEJTEZŐRE ÉS NEMZETEK LIGÁJA-MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Ciprian Tatarusanu (AC Milan), Florin Nita (Sparta Praha), David Lazar (Astra Giurgiu)
Védők: Sergiu Hanca (Cracovia), Andrei Burca (CFR), Vlad Chiriches (Sassuolo), Dragos Grigore (Ludogorec), Alin Tosca (Gaziantep), Ionut Nedelcearu (FC Ufa), Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), Mario Camora (CFR)
Középpályások: Alexandru Cretu (NK Maribor), Alexandru Maxim (Gaziantep), Răzvan Marin (Cagliari), Nicolae Stanciu (Slavia Praha), Alexandru Cicaldau (Craiova), Ciprian Deac (CFR), Ianis Hagi (Glasgow Rangers)
Támadók: Claudiu Keserü (Ludogorec), Denis Alibec (Astra), George Puscas (Reading), Gabriel Iancu (Viitorul), Alexandru Mitrita (New York City FC)
Tartalékok: Cristian Balgradean (kapus, CFR), Mihai Balasa (védő, Craiova), Florin Stefan (védő, Sepsi OSK), Mihai Bordeianu (középpályás, CFR), Dan Nistor (középpályás, Craiova), Deian Sorescu (szélső, Dinamo), Florin Tanase (támadó, FCSB), Andrei Ivan (szélső, Craiova)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik