nemzetisport.hu 2019.09.10 17:37 Frissítve: 2019.09.10 17:44

Románia: Én magyar vagyok. Mi a mi vétkünk? – Bölöni

Bölöni László, a belga Royal Antwerp labdarúgócsapatának marosvásárhelyi születésű vezetőedzője elmondta véleményét az elmúlt hetekben tapasztalt magyarellenes incidensekről.

 

Mint ismert, a román ultrák a spanyolok elleni Eb-selejtezőn először fütyültek a mérkőzés előtti gyászszünet közben – amit a korábbi spanyol szövetségi kapitány, Luis Enrique elhunyt kislánya miatt tartottak –, később pedig magyarellenes rigmusokat énekeltek.

Nem javult a helyzet a vasárnapi, Málta elleni selejtezőn sem, amelyen a gsp.ro szerint a magyarokat gyalázó román ultrákat már a szövetség sajtósa, Gabriel Berceanu próbálta csitítani a hangosbemondón keresztül, hozzátéve, nem kellene megkockáztatni, hogy a válogatott zárt kapuk mögött játssza a norvégok és a svédek elleni igen fontos találkozóját.

A történtek kapcsán az adevarul.ro megkérdezte Bölöni Lászlót, a marosvásárhelyi születésű, 102-szeres korábbi román válogatott játékost, aki jelenleg a belga Royal Antwerpet irányítja. A 66 esztendős szakember elmondta, sajnálatosnak tartja a román szurkolók viselkedését.

„Az a fájdalmas valóság, hogy Romániában milliók gondolkoznak a magyarokat gyalázó román ultrákhoz hasonló módon, és ezt eltűri a környezetük” idézi a maszol.ro Bölöni Adevarulnak adott nyilatkozatát.

„Én magyar vagyok. Visszakérdeznék: mi a mi vétkünk?” – mondta el a tréner, aki elárulta, hogy legjobb barátja is román. – Mi lenne, ha ez a barátom is elkezdené skandálni egy meccsen, hogy kifelé a magyarokkal az országból? Ez akkora baromság! Nem tudom ésszel felfogni.”

„Amikor ilyesmit tapasztalok, illetve amikor azt látom, hogy a magyarok ellen skandálnak a Spanyolország és Málta elleni mérkőzésen, megértem, hogy miért tartanak minket Európa cigányainak. Hangsúlyozom, semmi bajom a cigányokkal, tudja, hogy mit akartam ezzel mondani. Drámainak tartom, hogy Romániába milliók viselkednek így. És ezt a környezetük eltűri. Ez a szomorú valóság.”

2019.09.13 21:13:28

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Mit csinál az UEFA media officere, s ki az a honfitársunk, aki már tíz éve dolgozik ebben a szerepkörben?

2019.09.14 22:29:27

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Kötényezésben voltunk olyan jók, mint a brazilok, míg cipőorral, azaz spiccel senki a világon nem lőtt akkora gólokat, mint azok, akik – mondjuk – a Sörgyár-pályán tanulták a futball ábécéjét.

2019.09.13 09:38:32

Minden más foci THURY GÁBOR

„Futballoztam, csajoztam, éltem az életemet. Jól ment. Még a macskám is homárt evett.”

2019.09.11 20:50:44

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A kérdés jó tempóban, úgy tetszik, néha igenis föltehető, ám ha a réveteg siránkozás, a sehova sem vezető düh vagy a felelősséget elhárító terméketlen nosztalgia – amolyan „önfertőzés”, ahogy Balczó András mondja – alkalma lesz az egész, akkor szigorúan kerülendő!

2019.09.11 12:06:10

Minden más foci FARKAS MÁTÉ

Politikai okokra vezethető vissza a legnagyobb streamingbotrány: az NBA, az NFL és az F1 is a károsultak között.