Rio 2016: CR az athéni játékok után ismét olimpián futballozhat?

Vágólapra másolva!
2015.06.30. 10:06
Előfordulhat, hogy a 2016-os riói olimpián Cristiano Ronaldo is pályára lép a portugál labdarúgó-válogatott tagjaként.

Mint ismert, a portugál U21-es válogatott a korosztályos Európa-bajnokságon a legjobb négy közé (sőt döntőbe) jutott, így kvalifikálta magát a jövő évi ötkarikás játékokra. A szabályok alapján a keretben három 23 évnél idősebb futballista lehet, s könnyen elképzelhető, hogy így Cristiano Ronaldo, a Real Madrid támadója is elutazik Brazíliába.

„Van rá esély – idézi a Globoesporte Fernando Gomest, a portugál szövetség elnökét. – Három 23 év feletti labdarúgót nevezhetünk, Cristiano pedig értelemszerűen a jelöltek között van, ám még korai lenne erről dönteni.”a portugál U21-es válogatott a korosztályos Európa-bajnokságon a legjobb négy közé (sőt döntőbe) jutott, így kvalifikálta magát a jövő évi ötkarikás játékokra. A szabályok alapján a keretben három 23 évnél idősebb futballista lehet, s könnyen elképzelhető, hogy így Cristiano Ronaldo, a Real Madrid támadója is elutazik Brazíliába.

„Van rá esély – idézi a Globoesporte Fernando Gomest, a portugál szövetség elnökét. – Három 23 év feletti labdarúgót nevezhetünk, Cristiano pedig értelemszerűen a jelöltek között van, ám még korai lenne erről dönteni.”

Menetrend, helyszínek, jegyek, árak, 
friss hírek – RIO 2016, ADATBANK
Menetrend, helyszínek, jegyek, árak, friss hírek – RIO 2016, ADATBANK

Persze nem csak a portugál szövetségen múlik a döntés. Jövő nyáron, az olimpia előtt ugyanis Eb-t rendeznek Franciaországban, amire Portugália jó eséllyel kvalifikálja magát, s ha így lesz, szinte kizárható, hogy a háromszoros aranylabdás CR ne vegyen részt azon a tornán. Az pedig könnyen lehet, hogy a Real Madrid sem nézné jó szemmel, ha legnagyobb sztárja nem tudná kipihenni magát a nyári szünetben, sőt lemaradna az előszezonról, vagy akár az új idény elejéről.

Korábban a svéd Zlatan Ibrahimovic is jelezte, örömmel képviselné hazáját Rióban, miután a svédek Portugáliához hasonlóan U21-es Eb-döntőre (s így majd ötkarikás részvételre is) készülnek.

A legutóbbi, 2012-es londoni játékokon túlkoros játékosként többek között Javi Martínez, Juan Mata (Spanyolország), Thiago Silva, Marcelo, Hulk (Brazília), Edinson Cavani, Luis Suárez (Uruguay) és a walesi Ryan Giggs (Nagy-Britannia) is részt vett. Sőt a 23 éven aluliak között Neymar, Oscar, Daniel Sturridge, Aaron Ramsey, David de Gea és Isco ugyancsak. Érdekesség, hogy a négyszeres aranylabdás Lionel Messi 2008-ban aranyérmet szerzett az Ángel Di Maríát, Javier Mascheranót és Sergio Agüerót is soraiban tudó Argentínával a pekingi olimpián. Ronaldo 2004-ben, 19 évesen tagja volt az athéni olimpián a csoportkörben elvérző portugál válogatottnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik