PSG: Nem ilyen módon akartuk lezárni – Lőw Zsolt

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.05.02. 09:06
null
Lőw Zsolt és Thomas Tuchel vezetőedző (Forrás: Twitter)
Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain másodedzője beszélt a Nemzeti Sportnak nagy félelméről, a bajnoki cím „megünnepléséről”, és arról, hogyan készülnének fel a Bajnokok Ligája esetleges folytatására.

 

– Utólagos születésnapi ajándékként is felfogható a PSG bajnoki címe, de ahogy tudom, mégsem elégedett.
– A hír rosszul érintett engem, a klubnál dolgozókat és a játékosainkat is, nem ilyen módon akartuk lezárni a bajnoki versenyfutást – nyilatkozta lapunknak Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain 41 esztendős másodedzője. – Az előző idény legszebb pillanatai közé tartozott, amikor hazai pályán átvehettük a trófeát. Örökké emlékezetes pillanat, ahogy játékosaink és szeretteink körében a konfettiesőben ünneplünk, méltó lezárása volt az idénynek. Igazából már április huszonnyolcadikán elrontották a kedvemet.

– Vagyis amikor Édouard Philippe francia miniszterelnök befejezettnek nyilvánította a professzionális sportligák idényét.
– Eleinte jó híreket kaptunk. A Ligue 1 és a klubok vezetői konferenciahívás keretében tárgyaltak a mihamarabbi folytatásról. A kiscsoportos gyakorlásokat május közepére ütemezték, júniusban és júliusban végeztünk volna a hátralévő bajnoki mérkőzésekkel. Utána folytatódhatott volna a Bajnokok Ligája, ám a keddi bejelentés mindent megváltoztatott. Váratlanul érintett minket, a klubok közel álltak a terv kidolgozásához, de végül minden meghiúsult. Elhamarkodottnak tartom a francia miniszterelnök bejelentését, a kijárási tilalom még két hétig érvényes Franciaországban, talán lett volna idő töprengeni...

– A Lyon fenntartja magának a kártérítési per indításának jogát amiatt, hogy a teljes menetrend lejátszása helyett a koronavírus-járvány miatt csütörtökön végeredményt hirdettek. Milyen hatással lehet a döntés a többi bajnokságra?
– Nemcsak a Lyon veszített óriási pénzeket azáltal, hogy nem jutott ki a nemzetközi porondra a korai eredményhirdetéssel, Németországban több klub csődközeli állapotba került a járvány okozta szünet miatt. A Schalke és a Werder Bremen három hét után jelezte, nem sokáig maradnak talpon ilyen körülmények között. A legnagyobb félelmem, hogy a francia bejelentés dominóeffektust vált ki, és a többi bajnokságban is idő előtt eredményt hirdetnek, mert ezáltal veszélybe kerülhet a Bajnokok Ligája befejezése.

– A PSG tulajdonosa mindenesetre jelezte, hogy a Bajnokok Ligáját nem adják fel, ha kell, akkor semleges helyszínen, Franciaországtól távol folytatják a küzdelmeket.
– Sok forgatókönyvvel találkoztam már, Nasszer al-Kelaifi elképzelése a leginkább optimista. Ha az UEFA tartja magát az elképzeléséhez, és augusztusban valóban folytatódnak a negyeddöntők, akkor nekünk két-három hétre edzőtáborban kell felkészülnünk előtte. A labdarúgás történetében példátlan, hogy valaki négy hónapos kihagyás után, néhány hét gyakorlást követően szerepeljen a legrangosabb európai kupasorozat végjátékában. Elég csekély az esélye, hogy barátságos mérkőzéseket szervezhetünk, és mondanom sem kell, mekkora hátrányt jelentene, ha például a Bayernnel találkoznánk a negyeddöntőben, a müncheniek lendületből, bajnoki találkozókkal a hátuk mögött érkeznének. Nehéz időszak ez számomra. Eleinte úgy álltunk hozzá, milyen rossz érzés zárt kapuk mögött játszani. Utána annak is örültünk volna, ha a játékosok néhány csoportjának edzést vezényelhetünk. Most már ott tartunk, hogy boldogan olvassuk a pletykákat, amelyek arról szólnak, hogy a két hazai kupadöntőnket legalább szeptember elején lejátszhatnánk.

Lőw Zsolt (jobbról a második) tavaly nyáron a Bayern akkori edzői stábjával (Fotó: Imago Images/MIS)
Lőw Zsolt (jobbról a második) tavaly nyáron a Bayern akkori edzői stábjával (Fotó: Imago Images/MIS)

 

– A jelenlegi körülmények mennyire teszik lehetővé a tervezést? Hogyan alakulhat át a klub játékoskerete a nyári átigazolási szezon során?
– Beláthatatlan következményei lesznek a járványnak. Számunkra elsődleges fontosságú, hogy a szerződésükből hamarosan kifutó játékosok ügyét rendezzük – Edinson Cavani, Thiago Silva, Layvin Kurzawa, Thomas Meunier –, ha van rá mód, akkor egy-két hiányposztra még erősíthetünk. Nem jelentene tragédiát, ha legközelebb a téli átigazolási idényben igazolhatnánk, a legfontosabb, hogy a csodálatos játékoskeretünket egyben tartsuk.

NEYMAR ÉS A KINCS
Az elmúlt napokban több kritika is érte Neymart. A PSG 222 millió euróért szerződtette a brazil cselgépet a Barcelonától 2017 nyarán. Mérkőzésenként csaknem másfél millió euróba került eddig a PSG-nek, mert sérülése miatt a brazil a találkozók felén szerepelt csupán – a sztárról a következőket mondta Lőw Zsolt: „Elképesztő értéke a csapatnak. Amikor elkerülték a sérülések, és a játékra koncentrált, mérkőzésről mérkőzésre szintet lépett. A Borussia Dortmund elleni BL-párharc során bizonyította, mekkora kincse a csapatnak. A németországi mérkőzésen korántsem volt százszázalékos állapotban, mégis értékes gólt szerzett. A visszavágón vezére volt a párizsi csapatnak. Neymar világklasszis!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik