Pogba, Piqué, Torres, Götze, Kaká – nem Neymar lenne az első nagy visszatérő

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.06.25. 20:20
null
Nem Neymar lenne az első nagy visszatérő (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, spanyol lapértesülések szerint Neymar megegyezett az FC Barcelonával, így ha a katalánok a PSG-vel is dűlőre jutnak, visszaszerzik korábbi támadójukat. Ennek apropóján körbelestünk a nagy visszatérők között. A lista a teljesség igénye nélkül készült.

 

VILÁGREKORDÉRT ÉRKEZETT VISSZA

Paul Pogba 2012-ben ingyen érkezett a Juventushoz, miután nem hosszabbította meg lejáró szerződését a Manchester Uniteddel. Négy évvel később a nagybevásárlást tartó manchesteriek – akkori világrekordot jelentő – 105 millió euróért vásárolták vissza a torinói csapattal többek között négy bajnoki címet nyerő francia középpályást. Az azóta már világbajnok futballista manchesteri karrierje nem alakul a legfényesebben, de egy Ligakupa- és egy Európa-liga-győzelem azért összejött neki.

Paul Pogba négy év után tért vissza az MU-hoz (Fotó: AFP)
Paul Pogba négy év után tért vissza az MU-hoz (Fotó: AFP)


VISSZA KATALÓNIÁBA!

Nem Neymar lenne az első futballista, aki az FC Barcelonát elhagyva később visszatér az együtteshez, igaz, ő nem a klub saját nevelésű játékosa volt. Ellentétben például Gerard Piquével és Cesc Fabregasszal! Piqué 2004-ig pallérozódott a katalánok utánpótlásában – eleinte védekező középpályásként –, amikor is a Manchester Unitedhez került. Azt túlzás lenne állítani, hogy a fiatal futballista alapembernek számított volna az MU-nál, de a PL- és BL-győzelemmel záruló 2007–2008-as idényben 13 tétmeccsen azért szóhoz jutott, mielőtt 2008 nyarán – mai szinten potomnak számító – 5 millió euróért visszament volna a Barcához. Ott azóta 498 tétmérkőzés, nyolc bajnoki cím, hat Király-kupa és Spanyol Szuperkupa, három BL és klub-vb, valamint két európai Szuperkupa jött össze neki (míg a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok lett).

Fabregas visszatérése már kevésbé volt sikeres, ő 1997 és 2003 között volt az FC Barcelona utánpótlásában, majd az Arsenalhoz került, ahol 303 tétmérkőzésen 57 gólig jutott, mielőtt 34 millió euróért visszatért volna a katalánokhoz. Bár a gólokkal itt sem maradt adós (42-szer volt eredményes három év alatt), a játéka nem érte el londoni szintjét, így 2014-ben visszament az angol fővárosba – igaz, a rivális Chelsea-hez… Idén januárban váltott újra, ingyen került a Monacóhoz. Barcelonai időszaka alatt egy bajnoki cím, egy Király-kupa, két Spanyol Szuperkupa, egy európai Szuperkupa, valamint egy klub-vb neki is befigyelt.

Piqué és Fabregas is visszatért a Barcához (Fotó: AFP)
Piqué és Fabregas is visszatért a Barcához (Fotó: AFP)


A KÖLYÖK HAZATÉR – MAJD A FENEVAD IS

Szögezzük le, bár a most visszavonuló Fernando Torres karrierje nagyjából 2011 januárjában kisiklott addigi medréből, így is szép emlékekkel gondolhat vissza pályafutására, hiszen nyert BL-t (Chelsea), Európa-ligát (Atlético Madrid, Chelsea), sőt még az Atléticóval is szerepelt BL-döntőben. Hazájával volt U16-os, U19-es és kétszer felnőtt Európa-bajnok, utóbbi kettő között még világbajnok is. Az U16-os, az U19-es és a 2012-es felnőtt Eb-n ráadásul még gólkirály is volt, a 2008-as Eb-finálét ő döntötte el a németek ellen, a 2009-es Konföderációs Kupán ezüstcipős volt, a 2013-ason aranycipős. A liverpooli időszaka után viszont a Chelsea-nél sokszor csak kereste önmagát, jól jellemzi ezt, hogy 110 PL-meccsen csak 20 gólig jutott a londoniaknál, míg a Poolnál az első idényében 24-gyel zárt… Karrierjét a Milannál sem tudta felvirágoztatni, ezt követően viszont 2015 januárjában előbb kölcsönbe, majd 2016 nyarán végleg visszatért a spanyol fővárosba az ő Atlétijéhez, itt pedig – mint fentebb említettük –egy Európa-liga-trófea és egy BL-döntő még összejött neki. Tavaly nyáron a japán Szagan Toszuhoz szerződött, onnan vonult vissza most.

Hozzá hasonlóan Diego Costa is nagy pénzért távozott anno az Atléticótól (Torresért 38 milliót fizetett a Liverpool, Costáért ugyanennyit a Chelsea). Neki itt lényegesen jobban ment, már amíg játszhatott, 20, 12 és újból 20 bajnoki gólig jutott, de a 2017–2018-as idényben Antonio Conte nem számolt vele, ő pedig 2018 januárjában 66 millióért ment vissza Madridba. Nem jött be a váltás, azóta összesen 29 bajnokin lépett pályára, és csupán négy gólt szerzett.

Diego Costának és Fernando Torresnek egy Európa-liga-győzelem azért összejött az Atléticónál (Fotó: AFP)
Diego Costának és Fernando Torresnek egy Európa-liga-győzelem azért összejött az Atléticónál (Fotó: AFP)


DORTMUNDI RETÚROK

No itt aztán volt visszatérő gazdagon. Itt van például a Bundesliga előző idényében a legjobb játékosnak megválasztott Marco Reus, aki 1996 és 2006 között nevelkedett a Dortmundban, hogy aztán a Rot Weiss Ahlenhez kerüljön. Onnan 2009-ben a Mönchengladbachhoz ment 1 millió euróért, 2012-ben pedig 17.1 millióért tért vissza Dortmundba. Azóta 240 tétmérkőzésen erősítette a BVB-t, 117 gól és 75 gólpassz áll a neve mellett.

A sérülések nem könnyítették meg a helyzetét, 2014-ben közvetlenül a világbajnokság előtt sérült meg, így nem volt tagja az aranyérmet szerző válogatottnak. Nem úgy Mario Götze, aki győztes gólt szerzett a döntőben! Ő 2001 és 2013 között volt Dortmundban, majd a 2013-as BL-elődöntő előtt jelentették be, hogy 37 millió euróért a nagy rivális Bayern Münchenhez igazol a nyáron. A finálét megnyerő bajorokkal nyert többek között három bajnoki címet (korábban a fekete-sárgákkal is szerzett kettőt), de igazából nem váltotta be a nagy ígéreteket, és 2016 nyarán 22 millióért visszatért a Borussiához. 2017 márciusában arról számoltak be, hogy anyagcsere-rendellenességben szenved, a kezelések után viszont visszatérhetett a pályára, az előző idényben hét gólt és hét gólpasszt tett be a közösbe.

Reus (balra) és Götze (jobbra) is visszatért a fekete-sárgákhoz (Fotó: AFP)
Reus (balra) és Götze (jobbra) is visszatért a fekete-sárgákhoz (Fotó: AFP)


Kagava Sindzsi a 2011–2012-es idényben robbant be a BVB-nél, a japán középpályás minden klubsorozatot figyelembe véve 17-szer volt eredményes a bajnoki címmel záruló évadban, le is csapott rá a Manchester United. A 16 millió eurós befektetés nem bizonyult kifizetődőnek, első idényében még hat találatig eljutott, a következőben viszont 30 tétmeccs során egy gólt sem szerzett, így 2014-ben korábbi vételárának feléért visszakerült Dortmundba. Itt újra voltak szebb időszakai, de az előző idény végét kölcsönben már a török Besiktasnál töltötte.

A legújabb visszatérő Mats Hummels, aki ezen a nyáron 37 millió euróért kerül vissza a fekete-sárgákhoz. Az ő helyzete valamivel bonyolultabb, hiszen ő a Bayernnél nevelkedett, majd 2008 januárjában előbb kölcsönbe, aztán 2009 nyarán végleg a Dortmundé lett. A BVB-vel a bajnokságban kétszer lett aranyérmes. 2016-ban aztán 35 millió euróért cserébe visszatért a müncheniekhez, a Bayernnel a Bundesligában háromszor lett aranyérmes. Ezen a nyáron Dortmundba tér vissza a 2014-es világbajnok hátvéd.

NEKI NEM JÖTT BE MADRID


A Real Madrid 2009-ben alaposan kinyitotta pénztárcáját, akkori rekordot jelentő 94 millió euróért szerződtette Cristiano Ronaldót. MelletteKaká is érkezett, nem csekély 67 millióért. A Milannal gyakorlatilag mindent megnyerő brazil aranylabdás számára viszont nem jött be a váltás, míg CR rendre a világ legjobbjai között szerepelt, addig a világbajnok irányító jobbára csak szenvedett Madridban, négy küzdelmes év után vissza is tért a Milanhoz – ingyen.

Kaká aranylabdás sztárként érkezett, ingyen távozott (Fotó: AFP)
Kaká aranylabdás sztárként érkezett, ingyen távozott (Fotó: AFP)


NEM TUDTA MEGUNNI A BRÉMAI MUZSIKÁT

Lehet, hogy az egész listát Claudio Pizarróval kellett volna kezdeni, aki májusban újabb egy évre aláírt a Werder Bremenhez. A 40 éves perui támadó először 1999 nyarán érkezett a csapathoz, ahonnan két évvel később a Bayern München csábította el. 2007-ben a Chelsea-hez igazolt, ahonnan előbb kölcsönbe, majd 2009 nyarán végleg a brémaiak játékosa lett. Innen 2012-ben megint a Bayernhez vezetett az útja, itt 2015 nyarán megköszönték korábbi szolgálatait, hogy aztán szeptemberben újra a Werder alkalmazottja legyen. 2017 szeptemberében Kölnben kötött ki, de tavaly nyáron visszament a zöld-fehérekhez, és a Bundesliga történetének legidősebb gólszerzője lett – az idényben összesen 30 tétmeccsen lépett pályára, de csupán 808 percet játszott. A nagyjából kilencmeccsnyi idő is elég volt neki arra, hogy hét gólt és két gólpasszt összehozzon. Eddig összesen 301 tétmeccsen szerepelt a Werdernél, 151 gólja és 53 gólpassza van.

Pizarro egyszerűen nem tudja megunni a brémaiakat (Fotó: AFP)
Pizarro egyszerűen nem tudja megunni a brémaiakat (Fotó: AFP)


KÍNÁBÓL IS VOLT VISSZAÚT

Didier Drogba a Chelsea-nél töltötte karrierje legszebb napjait, majd 2012-ben meglepő módon a Sanghaj Senhuához igazolt. Itt 11 meccsen nyolc gólig és két gólpasszig jutott, majd visszatért Európába, a Galatasarayhoz, amelynél másfél idény alatt 15 bajnoki gólt szerzett. Kisebb meglepetésre ezt követően újra a Chelsea-nél kötött ki, s megszerezte negyedik angol bajnoki aranyát és harmadik angol Ligakupa-elsőségét is (emellett négy FA-kupát, két angol Szuperkupát és BL-t is nyert a Chelsea-vel). A rövidke második időszaka után 2015-ben Montréalba szerződött, majd a Phoenix Rising színeiben fejezte be a pályafutását.

Carlos Tévez karrierje a Boca Juniorsból indulva a Corinthianson át vezetett Európába. Játszott a West Ham Unitednél, a Manchester Unitednél, a Manchester Citynél, a Juventusnál, majd a 2015–2016-os idényre visszatért Argentínába, a Bocához. 2017-ben ő is kipróbálta magát Kínában, szintén a Sanghaj Senhuában, majd 2018-ban másodszor is visszatért a Boca Juniorshoz.

Drogba Kínában is termelt, de gyorsan visszatért Európába (Fotó: AFP)
Drogba Kínában is termelt, de gyorsan visszatért Európába (Fotó: AFP)


WEST BROM–FRADI 2–2

A tavaly visszavonult Gera ZoltánPécsen kezdte pályafutását, majd a Ferencvárosnál lett ismertebb futballista, ahonnan 2004-ben a West Bromwich Albionhoz vezetett az útja. Innen a Fulhamhez igazolt, s Európa-liga döntőbe vezette együttesét – nem túlzás ezt állítani, hiszen Bobby Zamorával ketten egyaránt hat góllal vettek ki részüket a menetelésből, ennél többet csak a fentebb említett Pizarro (9) és a Benficát erősítő Óscar Cardozo (9) tudott az idényben felmutatni! Gera aztán visszatért a West Bromhoz, ahol összesen hét évet töltött, 28 gólt szerzett és 18 gólpasszt adott, majd 2014-ben a Ferencvároshoz is visszatért, ahol 2001 és 2004 után 2016-ban is bajnok lett.

Gera Zoltán Európa-liga-döntőbe vezette a Fulhamet (Fotó: AFP)
Gera Zoltán Európa-liga-döntőbe vezette a Fulhamet (Fotó: AFP)


PAKS 2.0

Böde Dániel 2012-ig a paksiakat erősítette, tagja volt a 2011-ben ezüstérmes és kupagyőztes csapatnak is. Ezt követően a Ferencvároshoz igazolt, ahol két bajnoki aranyat, újabb három Magyar Kupát, két Szuperkupát és Ligakupát nyert. Az Albert Flórián utáni korszak második legtöbb gólt szerző játékosa távozott a Fraditól.

Böde Dániel rég látott eredményességet hozott a Fradihoz (Fotó: Balogh László)
Böde Dániel rég látott eredményességet hozott a Fradihoz (Fotó: Balogh László)



ÉS (VISSZA)JÖNNEK AZ ÚJPESTIEK…

Ha már Ferencváros-játékosokat említettünk, ne hagyjuk ki a lila-fehéreket sem: néhány példa újpesti visszatérőkre.

Urbán Flórián például négyszer ment vissza a Megyeri útra. Az Újpesti Dózsát 1990-ben elhagyva a Volánt, a Győri ETO-t, a belga Waregemet megjárva a szintén belga Mechelentől igazolt Újpestre, majd egy újabb belga kör (Waregem, Ekeren, Anderlecht, Aalst) után lett ismét az újpestiek labdarúgója. Aztán Dunakesziről, majd Zalaegerszegről is visszatért a lila-fehérekhez.

Kozma István 1989-ben a francia Bordeaux hívására távozott a Dózsától, majd a skót Dunfermline és az angol Liverpool FC érintésével került vissza 1993-ban Újpestre. Játékosként még kétszer hagyta el a lila-fehéreket, s mind a kétszer vissza is tért a Megyeri útra: előbb a ciprusi APOEL-től (1997), majd a Lombard FC Tatabányától (2000).

Kovács Zoltánis – labdarúgóként – háromszor tért vissza Újpestre, előbb a görög PAOK-tól, majd a francia Chateauroux-tól, aztán a kínai Sencsentől.

Szanyó Károly négyszer igazolt vissza a lila-fehérekhez: még ifistaként az FTC-től, majd felnőttként a német VfB Lübecktől, a Debreceni VSC-től és a Győri ETO-tól is.

S a mostani keretből említsük meg Simon Krisztiánt, aki előbb rövidke angliai, wolverhamptoni kölcsön után, majd a holland Feyenoordtól (szintén kölcsönből), aztán a német 1860 Münchentől tért vissza az Újpesthez.

SZOMBATHELYI VISSZATÉRŐK

A 108 szereplésével válogatottsági rekorder Király Gábor egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy 43 éves korában felhagy a profi futballal. A legendás mackóalsós kapus 1982 és 1997 között volt a Haladás kapusa, majd a Herthánál húzott le hét évet, aztán a Crystal Palace-hoz, majd a Burnley-hez igazolt, míg 2009 és 2014 között az 1860 Münchent erősítette. A Fulham érintésével 2015-ben, tehát 18 év után tért haza Magyarországra, ahol még 102 meccsen védett a szombathelyieknél.

Az 1990-es évek legjobb honi labdarúgójának megválasztott Illés Béla 1986 és 1992 között erősítette a szombathelyieket, majd Kispestre igazolt, ahol bajnok volt a Honvéddal. Ezt követően az MTK felé vette az irányt, itt újabb három bajnoki cím került a neve mellé, továbbá háromszor megnyerte a Magyar Kupát is. Irányítóként az NB I gólkirálya volt 1994-ben, 1997-ben és 1999-ben is. 2004-ben rövid időre visszatért a Haladáshoz, 14 bajnokin szerepelt kölcsönben a szombathelyieknél.

Király Gábor a magyar válogatott rekordereként vonult vissza (Fotó: Nemzeti Sport)
Király Gábor a magyar válogatott rekordereként vonult vissza (Fotó: Nemzeti Sport)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik