Pep Guardiola letaszította a trónról José Mourinhót

Vágólapra másolva!
2012.01.06. 09:15
null
Guardiola lett 2011 legjobbja (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS szavazásán a Barcelonát irányító Pep Guardiola lett a 2011-es esztendő legjobb klubedzője. A második helyen az ősi rivális Real Madrid trénere, José Mourinho, míg a harmadikon a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson végzett.

Az IFFHS szavazatai alapján Pep Guardola meggyőző fölénnyel került az első helyre a klubedzők között. A 2009-ben egyszer már az élen záró szakember győzelme nem számít meglepetésnek, csapata, a Barcelona ugyanis tavaly a Bajnokok Ligájában és a spanyol bajnokságban is diadalmaskodott.

Az összesen 201 pontot gyűjtő Guardiola mögött a rivális Real Madridot irányító José Mourinho végzett 112 ponttal. A „királyiak" az előző szezonban a spanyol Király-kupát megnyerték, de a bajnokságban a Barca mögé szorultak, míg a BL-ben éppen a katalánok búcsúztatták őket az elődöntőben. Így pedig nem váratlan, hogy a 2010-ben nyerő portugál ezúttal nem tudta megelőzni Guardiolát a rangsorban.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Sir Alex Ferguson állhatott föl. A skót szakember 2011-ben ismét bajnoki címre vezette a Manchester Unitedet, amellyel bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

A közzétett 18-as listán dominálnak az európai szakemberek, összesen 11-en képviselik az öreg kontinenst. Öt szakember dél-amerikai, egy-egy pedig afrikai és közép-amerikai.

Ivan Jovanovics, Jorge Luis Sampaoli, Daniel Fossati, Domingos Paciencia és André Villas-Boas most első alkalommal jutott be a legjobb tíz közé az 1996 óta minden évben közzétett IFFHS-ranglistán.

AZ ÉV LEGJOBB KLUBEDZŐI AZ IFFHS-NÉL
1. Pep Guardiola Barcelona 201
2. José Mourinho Real Madrid 112
3. Sir Alex Ferguson Manchester United 107
4. André Villas-Boas Chelsea 78
5. Roberto Mancini Manchester City 45
6. Muricy Ramalho Santos 20
7. Ivan Jovanovics APOEL Nicosia
11
Jorge Luis Sampaoli Universidad de Chile 11
9. Domingos Paciencia Sporting CP
10
Jorge Fossati Al-Szadd 10
Jupp Heynckes Bayern München 10
12. Arsene Wenger Arsenal 9
13. Ralf Rangnick Schalke 8
Ricardo Alberto Gareca Vélez Sarsfield 8
15. Nabil Maalul Espérance Tunisz
7
16. Diego Vicente Aguirre Penarol 6
Jürgen Klopp Borussia Dortmund 6
18. Víctor Manuel Vucetich Monterrey 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik