nemzetisport.hu 2014.05.29 20:45 Frissítve: 2015.03.22 02:11

Öt varázslat - zsenik, akik saját maguknak adtak gólpasszt

Ha egy játékos gólérzékeny, és jópárszor be tudja venni az ellenfél kapuját, azzal már ki is emelkedik a mezőnyből. Ha egy játékos nem csak gólérzékeny, de a helyzetet is ki tudja alakítani saját magának, azzal gyakorlatilag klasszissá válik. A futballvilág megannyi jelenete közül most öt gyönyörű gólt szedtünk egy csokorba. A közös bennük, hogy legyen szó Diego Maradonáról, Dennis Bergkampról vagy éppen Rivaldóról, mindannyian maguknak alakították ki a gólhelyzetet. Ráadásul a találatok egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Illetve annyiban, hogy mindegyik zseniális.

 

ROBERTO BAGGIO – JUVENTUS–BRESCIA, 2001

Az akkortájt nemzetközi porondra ácsingózó Bresciát a legendás 10-es, Roberto Baggio repítette a bajnokságban, amit viszont a bajnoki címért küzdő Juventus ellen mutatott be, egyszerűen fenomenális: már Andrea Pirlo átadása is megér egy misét, majd Baggio egyetlen érintéssel átveri  Edwin van der Sart. Igazi, klasszikus first touch.

 

RIVALDO – BARCELONA–VALENCIA, 2001

A brazil fenomén két mozdulattal elérte a BL-indulást a Barcelonának. A Valencia elleni bajnokinak ugyanis ez volt a tétje: a Barcának nyernie kellett a selejtezős indulást érő 4. helyért. 2–2-re álltak Gaizka Mendietáék ellen, amikor Frank de Boer a tizenhatos széléhez ívelt, Rivaldo mellel összehozta magának a lehetőséget egy ollózásra, amellyel bevette Santiago Canizares kapuját. Hollywoodban egy ilyen sztoriért elképesztő összegeket adnának ki!

 

DIEGO MARADONA – ARGENTÍNA–ANGLIA, 1986

Az „isteni Diego” angolok ellen lőtt gólja a mexikói világbajnokságon minden idők egyik legszebb egyéni akciója! Ahogyan a saját térfeléről elindul, számtalan védőt ver át szemtelenül, majd még a kapus mellett is elhúzza a labdát... sokadszor látva is félelmetes.

 

MATT LE TISSIER – SOUTHAMPTON–NEWCASTLE, 1993

Vegyük át a labdát sarokkal, majd osszunk ki két laza esernyőt a védőknek, befejezésül pedig hanyagul lőjük ki a bal alsót. Ha ezt így, ebben a sorrendben megtesszük, felnőttünk Matt Le Tissier nagyságához! Az angol válogatottban mindössze 8 alkalommal szereplő támadó 16 szezon alatt 161 gólt lőtt a Southampton színeiben, nem véletlenül lett a klub legendás alakja.

 

DENNIS BERGKAMP – ARSENAL–NEWCASTLE, 2002

Robert Pires nem egy asszisztot osztott ki pályafutása során, de valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy ez lesz a legemlékezetesebb. A Dennis Bergkamp felé lőtt labdája a csatár háta mögé ment, senki sem gondolta, hogy egy labdaérintés múlva ziccerben lesz a holland... Bergkamp improvizációja mindenkit meglepett, legfőképpen a védekezni igyekvő Nikosz Dabizaszt. A holland ugyanis egyetlen esélyét megragadva lényegében kipasszolta a hátvédjét – társak nélkül. Háttal, bal belsővel elpörgetni a védő jobb oldalán a labdát, miközben balról megkerüljük őt? Gyakorlatilag a gondolat is büntetendő...

 

Önnek melyik gól tetszett a legjobban?

Dennis Bergkampé   (4336)
Rivaldóé   (2008)
Diego Maradonáé   (1346)
Matt Le Tissier-é   (1286)
Roberto Baggióé   (555)
Összes szavazat: 9531
Szavazás kezdete: 2014. 05. 29
 

 

2020.09.13 21:36:28

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A sportban is létezik hierarchia, alá- és fölérendeltség, ennek klasszikus példája az edző-versenyző kapcsolat. Ha tetszik, ha nem, az a nagy helyzet, hogy az esetek döntő többségében a tréner áll feljebb.

2020.09.13 17:52:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Gyurgyevóban a hazaiak kétgólos játékosa, Gheorghe piros lapot kapott a hajrában, Safranko gólja pontot ért.

2020.09.12 17:26:12

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

A dunaszerdahelyiek már a 34. percben megfogyatkoztak, de így is legyőzték a mumus Rózsahegyet.