nemzetisport.hu 2014.05.29 20:45 Frissítve: 2015.03.22 02:11

Öt varázslat - zsenik, akik saját maguknak adtak gólpasszt

Ha egy játékos gólérzékeny, és jópárszor be tudja venni az ellenfél kapuját, azzal már ki is emelkedik a mezőnyből. Ha egy játékos nem csak gólérzékeny, de a helyzetet is ki tudja alakítani saját magának, azzal gyakorlatilag klasszissá válik. A futballvilág megannyi jelenete közül most öt gyönyörű gólt szedtünk egy csokorba. A közös bennük, hogy legyen szó Diego Maradonáról, Dennis Bergkampról vagy éppen Rivaldóról, mindannyian maguknak alakították ki a gólhelyzetet. Ráadásul a találatok egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Illetve annyiban, hogy mindegyik zseniális.

 

ROBERTO BAGGIO – JUVENTUS–BRESCIA, 2001

Az akkortájt nemzetközi porondra ácsingózó Bresciát a legendás 10-es, Roberto Baggio repítette a bajnokságban, amit viszont a bajnoki címért küzdő Juventus ellen mutatott be, egyszerűen fenomenális: már Andrea Pirlo átadása is megér egy misét, majd Baggio egyetlen érintéssel átveri  Edwin van der Sart. Igazi, klasszikus first touch.

 

RIVALDO – BARCELONA–VALENCIA, 2001

A brazil fenomén két mozdulattal elérte a BL-indulást a Barcelonának. A Valencia elleni bajnokinak ugyanis ez volt a tétje: a Barcának nyernie kellett a selejtezős indulást érő 4. helyért. 2–2-re álltak Gaizka Mendietáék ellen, amikor Frank de Boer a tizenhatos széléhez ívelt, Rivaldo mellel összehozta magának a lehetőséget egy ollózásra, amellyel bevette Santiago Canizares kapuját. Hollywoodban egy ilyen sztoriért elképesztő összegeket adnának ki!

 

DIEGO MARADONA – ARGENTÍNA–ANGLIA, 1986

Az „isteni Diego” angolok ellen lőtt gólja a mexikói világbajnokságon minden idők egyik legszebb egyéni akciója! Ahogyan a saját térfeléről elindul, számtalan védőt ver át szemtelenül, majd még a kapus mellett is elhúzza a labdát... sokadszor látva is félelmetes.

 

MATT LE TISSIER – SOUTHAMPTON–NEWCASTLE, 1993

Vegyük át a labdát sarokkal, majd osszunk ki két laza esernyőt a védőknek, befejezésül pedig hanyagul lőjük ki a bal alsót. Ha ezt így, ebben a sorrendben megtesszük, felnőttünk Matt Le Tissier nagyságához! Az angol válogatottban mindössze 8 alkalommal szereplő támadó 16 szezon alatt 161 gólt lőtt a Southampton színeiben, nem véletlenül lett a klub legendás alakja.

 

DENNIS BERGKAMP – ARSENAL–NEWCASTLE, 2002

Robert Pires nem egy asszisztot osztott ki pályafutása során, de valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy ez lesz a legemlékezetesebb. A Dennis Bergkamp felé lőtt labdája a csatár háta mögé ment, senki sem gondolta, hogy egy labdaérintés múlva ziccerben lesz a holland... Bergkamp improvizációja mindenkit meglepett, legfőképpen a védekezni igyekvő Nikosz Dabizaszt. A holland ugyanis egyetlen esélyét megragadva lényegében kipasszolta a hátvédjét – társak nélkül. Háttal, bal belsővel elpörgetni a védő jobb oldalán a labdát, miközben balról megkerüljük őt? Gyakorlatilag a gondolat is büntetendő...

 

Önnek melyik gól tetszett a legjobban?

Dennis Bergkampé   (4188)
Rivaldóé   (1860)
Diego Maradonáé   (1198)
Matt Le Tissier-é   (1138)
Roberto Baggióé   (407)
Összes szavazat: 8791
Szavazás kezdete: 2014. 05. 29
 

 

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.