Osszuk ki a SportDarwint - a bénázás csúcsai 2010-ből, videókkal!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2011.01.03. 16:15
Tévedni emberi dolog, rossz döntést hozni a pályán szintén – a hiba mindennek elkerülhetetlen tartozéka. Azért a hibáknak van egy olyan kategóriája, amely díjazásért kiált. A Darwin-díjat az éves legostobább (halált vagy nemzőképtelenséget okozó) emberi hibák érdemlik ki, szerencsére egy „SportDarwinhoz" nem kell semmi ilyesmi: egyszerűen olyan bakikat kerestünk, amelyek messze túl vannak a felfoghatónak hitt rontáshatáron. Az edző ilyenkor őszül, a saját szurkoló nem tudja, a játékos mit keres a pályán (és hogyan került oda), az ellenfél drukkere és a semleges sportkedvelő meg alighanem sírva röhög a megoldás láttán. 2010-ben is megszületett minden idők legújabb száz legnagyobb kihagyott ziccere (jöhet 2011-ben a következő adag), kapushibája, idióta gólöröme és egyéb bakija – szavazzanak Önök is a különböző kategóriákban! Hat jelöltnél húztuk meg a vonalat.

A VÉRCSEKÉNT LECSAPÓ CSATÁR KÜLÖNDÍJ – A LEGNAGYOBB KIHAGYOTT ZICCERA VÉRCSEKÉNT LECSAPÓ CSATÁR KÜLÖNDÍJ – A LEGNAGYOBB KIHAGYOTT ZICCER

Filippo Inzaghi és főszereplőink között az a nagy különbség, hogy míg Pippo egy méterről gólt szokott lőni vagy fejelni, mások képtelenek megoldani ezt az egyszerűnek látszó feladatot.

A megoldások rendkívül kreatívak, végtére is ezekben a szituációkban nagyjából minden könnyebb, mint nem a hálóba találni – de hát az emberi találékonyság mindig is határtalan volt...

Ruí Miguel, a CSZKA Szófia portugál csatára a Cliftonville elleni Európa-liga-mérkőzésen nagyjából egy labdányira volt a gólvonaltól, mikor zseniális mozdulattal próbálta a kapuba juttatni a beadást. Azt lehetne hinni, hogy onnan csak befelé pattanhat – hát nem. A csapattársak egyöntetű reakciója szintén remek.

 

 

Az Ázsiai Játékokon a katari válogatott ifjú titánja, Fahad Halfan célozta meg az üres kaput egy méterről. Majdnem sikerült kihasználni a ziccert, a katariak pedig kikaptak 1–0-ra – valódi bravúr. Hafan kora alapján simán tagja lehet még a 2022-es katari vb-csapatnak is, bár ez nem biztos, hogy jó ajánlólevél volt... Igen: azt úgy, onnan tényleg nem lehet belőni.

 

Teljesen üres kapuval szemben állva, bevetődő védő hiányában nem érdemes megemelni a labdát – ennek igazságát többen is tapasztalhatták. Jakub „Kuba" Blaszczykowski a Borussia Dortmundból mindent megtesz azért, hogy továbbra is a kispadon ücsörögjön a meccsek jó részében.

 

Alan Gatagov a Lokomotiv Moszkvából különösen okos kísérlettel akarta nagyjából nyolcvan centiből hálóba juttatni azt az átkozott labdát a Szibir Novoszibirszk ellen. Ajjajjaj, ahogy a kommentátor mondja.

 

Ami elromolhat, az el is romlik – kiegészítése: ami kihagyhatatlannak látszik, az sem az. Kei Kamara, a Kansas City Sierra Leone-i támadója be akarta terelni a gólvonalról a labdát, ehhez képest luftot rúgott, dobott egy hátast, kézzel a kapuba terelte a labdát, majd a végén még reklamált is. Vastaps.

 

A perui José Carlos Fernández elbűvölten nézi az elé eső labdát, amelyet a gólvonalról továbbíthatna a hálóba. A csatár balszerencséjére szemmel még mindig nem lehet gólt szerezni, a kapus pedig aktív. Hová merült el szép szemed világa? – kérdezhetnénk.

 

SZAVAZÁS

Kié a 2010-es év kihagyott ziccere?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

ARANYOZOTT FAKÉZ KÜLÖNDÍJ – A LEGREMEKEBB KAPUSBAKI

Egy rendkívül rossz időjárási körülmények között megrendezett brazil kupamérkőzésen (Sinop–Operário) talán sosem látott kapushiba után született gól. Az eső és a gyér világítás okozta állapotok miatt egy szabadrúgás után a kapus a labda helyett valami másra ugrott, aztán visszanézett a kapura, és... Ezt nehéz volt megmagyarázni az öltözőben.

 

Amióta a hazaadás megfogása szankcionált, a kapusoknak illik lábbal is jól bánni a labdával. Élő ellenpéldának ott van Bill Hamid, aki egyszerűen mindent eltol, ami eltolható.

 

 

Kerüljünk át Afrikába, ahol nem véletlenül a kapusokról szól a labdarúgás. Afrikai kapusklasszisból nem sok volt, viszont néha egész elképesztő dolgokat tudnak művelni – a tunéziai Nadim Tabet azt hitte, hogy a felívelt labda elérhetetlen, így kiment a tartaléklabdáért, hogy elvégezze a kirúgást. Minimális bibi, hogy a labda játékban maradt, de Tabetet kihúzták a nyakig érő bajból a társak.

 

 

Tabet méltó észak-afrikai vetélytársa Kalid Aszkri, a FAR Rabat kapuvédője. Aszkri világhírű lett, de erről alighanem lemondott volna. Sose ünnepelj tizenegyesvédést, míg a kapu felé pörög a labda! Költői igazságszolgáltatás Aszkri melldöngetéséért.

 

Néhány nappal és még egy borzasztó bakival később Aszkriból előtör az önkritika és lecseréli magát.

 

Sajnos következő videónk főhőséről nem sikerült adatot gyűjteni (aki tudja, kérjük, szóljon), de elképzelhető, hogy tombolán nyerte helyét a kapuban. Megmagyarázhatatlan.

 

Végezetül egy izlandi baki, sikeres kivetődéssel és nagyon kevéssé sikeres labdabirtoklási kísérlettel.

 

SZAVAZÁS

Melyik az év kapusbakija?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

EDDIE, A SAS KÜLÖNDÍJ – ALAPVETŐEN TEHETSÉGTELEN MEGMOZDULÁSOK

John O'Shea, a Manchester United védője hasznos tagja a keretnek, de nem a támadójáték vezére. És inkább ne lőjön kapura...


A brazilból törökké lett Mehmet Aurélio élete legrosszabb tizenegyesét hajtja végre. Ezt nem bátorság kijelenteni, mert ennél csak jobb jöhet.

 

Liü Hsziangnak, a kínaiak gátfutó világklasszisának ettől a kínai riválistól nem kell tartania. Az akarat és az (egy ideig) egyenes vonalú futás minden gátat ledönt – egy sencseni verseny szolgáltatta a páratlan látványt.

 

Csapatként a görög Veriát jelölnénk egy olyan általános bénázás miatt, amely minden szilveszteri összefoglaló sztárja.

 

Egy showball-mérkőzésen Djalminha a Flamengóból csúnyán át akarta verni a kapust megpördülős büntetőjével. Magát büntette. A sokat akar a szarka tipikus esete.

SZAVAZÁS

Az éves általános bénázás különdíját kapja...

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

BILLY BALMER KÜLÖNDÍJ – ÖNGÓLPARÁDÉ

A közcímben említett úriember az angol labdarúgó-történet egyik leghatékonyabb önpusztítója, aki az Everton színeiben nyolcszor vette be saját kapuját. Kezdjük a 2010-es remek találatokat a Hajdukban játszó Goran Rubil veszettül nagy hosszú sarkos lövésével.


Futball után jégkorong: Dan Boyle rövidre zár a rájátszásban egy meccset, amikor a hirtelen halálban nem hagyja a Colorado Avalanche játékosainak a gólszerzést, betalál ő maga helyettük, a gól hivatalosan a korongba belepiszkáló O'Reillyé lett.

 

Vissza a zöld gyephez, a bolíviai élvonal Guabirá–Aurora meccsén a vendégek védője, Edward Mauro Zenteno Álvarez kapusával együttműködve ajándékoz pazar gólt az ellenfélnek.

 

Az ír Waterford United csapata váratlan segítséget kap a Mervue United védelmétől egy nagyon bizarr öngól formájában.

 

Még mindig Írország: a sokadosztályú Ballymahon még inkább sokadosztályú B-csapatának kapusa eszelős erővel lövi ki a védőjét. Technikai K. O. és öngól.

 

Khalifa Elhadj Ba, a kazah Aktobe légiósa egy parádés megoldással tereli a kiesés felé csapatát a Hapoel Tel-Aviv elleni BL-selejtezőben. Az UEFA jegyzőkönyvvezetőjében dolgozhatott az igazságérzet, mert az öngólt Bának írták be, pedig a labda Andrej Szidelnyikovról ment be. Szegénynek ha ilyen védői vannak, nem a csatároktól kell tartania.

SZAVAZÁS

A legpazarabb öngól különdíját kiérdemelte...

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

AZ ÉV LEGHÜLYÉBB (GÓL)ÖRÖMÉÉRT JÁRÓ KÜLÖNDÍJ

Végül zárjuk azokkal a gólörömökkel, amelyek nem teljesen úgy jöttek össze, ahogy azt a végrehajtói elképzelték. Tomislav Bosec, a horvát Inter Zapresic csatára kimegy vadul ünnepelni a szurkolótáborhoz. Az ellenféléhez, így a jutalom nem marad el.

 

A svéd Leksand jégkorongcsapatától Henrik Andersen gyönyörű gólt szerez, majd rápattan a plexire, amely megadja magát. Kínos.

 

Miután a brazil labdarúgó-másodosztályban szereplő Coritiba 2–1-re legyőzte egyik riválist, a Figueirensét – két forduló volt már csak hátra, és így biztos feljutó lett –, a játékosok önfeledt ünneplésbe kezdtek. Hárman „elkötötték" a stadionban található, a sérült játékosokat a pályáról leszállító autót, ám Bill a nagy öröm közben hatalmasat esett a Tcheco vezette járgányról. És ekkor még nem is ittak semmit!

 

Egy gokartverseny győztese lendületesen ünnepel. Közben arról az apróságról megfeledkezik, hogy az az átok kis jármű nem vezeti el magát...

 

Az apró termetű zsákolóbajnok, Nate Robinson Paul Pierce nyakába ugrana egy, a New York Knicksnek dobott győztes Pierce-kosár után. Nem megy. Nem megy. Csak nem megy. Aú.

 

A zárszó a vad délolaszoké: Francesco Caputo, a Bari gólszerzője irgalmatlanul kiüti csapattársát, Nicola Belmontét. Egyszerűen szürreális. Ez volt Caputo első találata a Serie A-ban, lehet, hogy többet inkább nem hagynak neki...

 

SZAVAZÁS

A legidiótább 2010-es (gól)öröm díját kapja...

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Bónuszvideó, szavazáson kívül (mivel nem 2010-es): egy tanulságos történet minden csapatnak, amely megkoreografált gólörömöt ad elő.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik