Oscar? Pogba? Varane? Ki a szezon fiatal felfedezettje?

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2013.06.05. 11:41
null
Varane (balra), Pogba (fent) és Oscar (lent) remek szezont tudhat maga mögött (Fotók: Reuters, montázs)
Véget ért a labdarúgók klubszezonja, a hétvégén a nagy bajnokságok közül utolsóként a spanyol bajnokság is befejeződött. Ez az időszak a számvetések ideje, a Nemzeti Sport Online pedig arra próbálkozott, hogy összeállítsa azon fiatalok listáját, akiket ebben a szezonban ismerhettünk meg a nemzetközi porondon, most robbantak be a legjobbak közé. Összeállításunkban azok a 23 év alatti játékosok szerepelnek, akik a négy kiemelkedő bajnokság – angol, német, olasz, spanyol – valamelyikében a most véget érő idényben szerepeltek először rendszeresen (legalább 10 pályára lépés), és kiugró teljesítményükkel letették a névjegyüket. Szavazzon, Ön szerint ki volt a legjobb!

 

AZ ÉV FELFEDEZETTJEINEK NSO-ÁLOMCSAPATA
Perin – Carvajal, Varane, Marquinhos, De Sciglio – Pogba, Tahticidisz – Rubén García, Oscar, Sterling – Benteke. Tartalék: Icardi

MATTIA PERIN (olasz, Pescara, 20 éves) – Kapusposzton volt a legnehezebb dolgunk, hiszen ilyen fiatal korban kevés hálóőrnek adatik meg a lehetőség, hogy már rendszeres lehetőséghez jusson egy csapatban. Ebben a szezonban nem volt nagy klubnál berobbanó kivételes tehetség – mint például az elmúlt években David de Gea, Thibaut Courtois, Marc-André ter Stegen vagy Bernd Leno –, így a választás a Genoa Pescarába kölcsönadott tehetséges kapuvédőjére esett. A kapus a kiesés ellenére az újonc egyik legjobbja volt, és ugyan több együttes figyelmét is felkeltette, ő visszatérése után maradni szeretne Genovában. Nem lesz könnyű dolga, Sebastien Freyt kell kiszorítania.

DANIEL CARVAJAL (spanyol, Bayer Leverkusen, 21) – A 173 centis, tehát nem épp magas, villámléptű védő a szezon egyik nagy meglepetése volt a Bundesligában. A Kicker szavazatai alapján a 6. legjobb hátvéd volt a bajnokságban – csak bayernesek és a csapattárs Ömer Toprak előzték meg –, 32 fellépésen hét asszisztot adott, és szerzett egy gólt is. Nem csoda, hogy a Real Madrid élt opciós jogával, így a nyáron visszatér a spanyol fővárosba, és felveszi a harcot Álvaro Arbeloával.

TÖBB MINT TEHETSÉG – AZ ELMÚLT ÉVEK FELFEDEZETTJEI
Összegyűjtöttünk néhány játékost azok közül, akik koruk alapján akár még beférnének cikkünk „felfedezettek” kategóriájába, mégis már korábban bemutatkoztak a legjobbak között, és mára nagy részük jóval több, mint egyszerű ígéret. Suhancok, akik már most meghatározó emberek csapataikban!

David de Gea (spanyol, Manchester United, 22) – Phil Jones (angol, Manchester United, 21), Matija Nasztaszics (szerb, Manchester City, 20), Inigo Martínez (spanyol, Real Sociedad, 22), David Alaba (osztrák, Bayern München, 20) – Isco (spanyol, Málaga, 21), Jack Wilshere (angol, Arsenal, 21), Mario Götze (német, Borussia Dortmund, 21) – Stephan El Shaarawy (olasz, Milan, 20), Mario Balotelli (olasz, Milan, 22), Erik Lamela (argentin, Roma, 21)

RAPHAËL VARANE (francia, Real Madrid, 20) – Amikor Zinedine Zidane közvetítésével 2011-ben, 18 évesen, mindössze egy felnőttszezonnal a háta mögött szerződtette a Real Madrid a Lenstól, már tudni lehetett, hogy nagy tehetségről van szó. A 2011–2012-es idényben még kevés lehetőséget kapott Mourinhótól, a mostaniban viszont már 30 meccs felett szerepelt, fontos találkozókon. A BL-szezont egy meccs kivételével végigjátszotta, és korához képest rendkívül letisztult és higgadt futballt mutatott be, a csúcs mégis a Barcelona elleni kupapárharc volt, ahol mindkét meccsen betalált.

MARQUINHOS (brazil, Roma, 19) – Marcos Aoás Correa, azaz Marquinhos tavaly nyáron került a Corinthianstól Rómába, és a szezon egyik nagy pozitívuma volt a „farkasoknál”. A szezon elején meggyőző játékával kiszorította Nicolás Burdissót, és a honfitárs Leandro Castán mellett állandó helyet harcolt ki a csapatban. A kiegyensúlyozatlan fővárosiak között épp kiegyensúlyozott játékával tűnt ki, és ugyan a Milan elleni rangadón kiállították, összességében mégis remek a róla kialakult összkép. Kiváló fogás volt, és még csak 19!

MATTIA DE SCIGLIO (olasz, Milan, 20) – Három meccsen már az előző bajnokságban megmutatta magát a piros-feketéknél, erre a szezonra alapember lett, és 27 bajnokiján olyannyira jó teljesítményt nyújtott, hogy már Cesare Prandelli is számít rá a válogatottban. A gyors, kimagasló technikájú védő sokoldalúságát növeli, hogy jobblábas, ám a bal oldalon is képes kimagasló teljesítményre.

PAUL POGBA (francia, Juventus, 20) – Már tavaly nyáron sejteni lehetett, hogy hatalmas potenciál rejlik a francia srácban, hiszen korábbi klubja, a Manchester United és a Juventus nem kis civakodást rendezett miatta. Pogba végül Torinóban kötött ki, és ez jól sült el a kitűnő fizikumú és a pályán remekül látó középső középpályás számára, 27 bajnokin 5 gólt szerzett. Óriási tehetség, ám a fegyelmezettségén meg faragni kell: a Palermo elleni bajnokavatón és második válogatott meccsén, a spanyolok ellen is kiállították.

PANAGIOTISZ TAHTICIDISZ (görög, Roma, 22) – A görög futballista egy éve még a másodosztályú Hellas Verona tagjaként hívta fel a római vezetők figyelmét, ő pedig ebben az évadban a fővárosiak fiatalítási hullámát kihasználva már sokszor jutott szóhoz a középpályán. Teljesítménye még hullámzó, de hatalmas munkabírása, ellentmondást nem tűrő játéka sokra predesztinálja, nem véletlenül látják benne többen Daniele De Rossi lehetséges utódját.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki volt a szezon fiatal felfedezettje a topligákban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

RAHEEM STERLING (angol, Liverpool, 18) – Nem teljesen újonc, hiszen néhány meccset már az előző szezonban is kapott. Első teljes idényében 24 bajnoki fellépést (2 gól, 2 assziszttal) jegyez a világ egyik legmegerőltetőbb ligájában, mindössze 18 évesen – megsüvegelendő. A jamaicai születésű szélső már bemutatkozott az angol válogatottban is. Egy futókapcsolatból van már egy lánya, és túl van egy bántalmazási vádon, amit ejtett a bíróság.

OSCAR (brazil, Chelsea, 21) – Több brazilhoz hasonlóan őt is megelőzte a híre, ám kitől várjanak sokat, ha nem a 2011-es U20-as vb hősétől? Első bajnoki idényében a Chelsea a harmadik lett, nem volt könnyű dolga, mégis jól birkózott meg a környezetváltással, és 21 évesen sikerült elfogadtatnia magát a Chelsea „őskövületeivel”. A bajnokságban 34 meccsen 4 góllal és 5 gólpasszal zárt, a nemzetközi porondon hatékonyabb volt, de van egy olyan sejtésünk, lesz ő még ennél jobb is.

RUBÉN GARCÍA (spanyol, Levante, 19) – A valenciai nevelésű szélső az előző idényben még a Levante B-csapatában szerepelt, ebben az évadban azonban valósággal berobbant az élvonalba. Szeptemberben mutatkozott be a Primera Divisiónban, és már 31 bajnoki van a háta mögött, amelyeken 4 gólt szerzett és 3 gólpasszt adott. Ha hasonló ütemben fejlődik, sokra viheti.

CHRISTIAN BENTEKE (belga, Aston Villa, 22) – Az összeállítás legidősebb játékosa, így nem meglepő, hogy a legnagyobb játékosmúlt is mögötte van. Belgiumban már fiatalon megcsillogtatta tehetségét, a 2011–2012-es szezonban 32 bajnokin 16 gólt szerzett a Genkben, és a váltás, a Premier League-be szerződés sem volt túl nagy ugrás a számára. Első szigetországi idényét 34/19 gól/meccs mutatóval zárta, ezzel a negyedik legjobb gólvágó volt a PL-ben. Nélküle, könnyen lehet, hogy kiesett volna az Aston Villa.

MAURO ICARDI (argentin, Sampdoria, 20) – Az argentin futballista 10 góljával a Samp legeredményesebb játékosa volt a szezonban, a Pescarának négyet, a Juventusnak kettőt vágott, és az idény egyik legjobb fiatalja volt a Serie A-ban. A családja hatéves korában átköltözött Spanyolországba, három évet edződött a Barcelonában, majd 2011-ben váltott. Úgy tűnik, jól döntött.

ÉS AKIKRE MÉG ÉRDEMES LEHET FIGYELNI...

Paulo Gazzaniga (spanyol, Southampton, 21); Ben Davies (walesi, Swansea City, 20), Nathan Baker (angol, Aston Villa, 22); Kevin Volland (német, Hoffenheim, 20), Mateo Kovacic (horvát, Internazionale, 19), Alexander Kacaniklic (svéd, Fulham, 21), Callum McManaman (angol, Wigan Athletic, 22), Saphir Sliti Taider (francia, Parma, 21); Ishak Belfodil (francia, Parma, 21), Lorenzo Insigne (olasz, Napoli, 21)


És Ön kit fedezett fel ebben az idényben? Írja meg cikkünk hozzászólásai között!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik