NSO/MTI 2019.04.16 08:17 Frissítve: 2019.04.16 09:16

Notre-Dame-tűzvész: a Rennes tulajdonosa 100 millióval segít

Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete. Az élvonalbeli Rennes tulajdonosa, az ország egyik leggazdagabb üzletembere, Francois-Henri Pinault édesapjával közösen 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre.

Lángokban a Notre-Dame (Fotó: MTI)

Az 56 esztendős, Párizsban élő Pinault – akinek felesége Salma Hayek színésznő – hétfőn közleményben jelezte, családja 100 millió eurót utal át a Notre-Dame rekonstrukciójára.

Francois-Henri Pinault a Kering-cégcsoport első embere, többek között a Gucci és az Yves Saint Laurent divatmárka is a tulajdonában van. A Ligue 1-ben szereplő – a bajnokságban jelenleg a tizedik helyen álló, az idén az Európa-ligában a nyolcaddöntőig menetelő – Rennes-t 1998-ban vásárolta meg édesapja, Francois Pinault.

A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

Kedd hajnalra sikerült megfékezni a lángokat (Fotó: MTI)André Finot, a Notre-Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.     

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

A párizsi PSG hivatalos Twitter-oldalán sajnálattal vette tudomásul a tűzről szóló híreket, s kitartásra buzdította az oltásban résztvevőket.

Paris Saint-Germain on Twitter

Images terribles de la Cathédrale Notre-Dame de Paris, l'un des plus beaux monuments de notre ville, en proie aux flammes. Courage à toutes les personnes mobilisées pour éteindre cet incendie.
A Paris Saint-Germain több labdarúgója – például Neymar és Kylian Mbappé – is a Twitteren reagált a Notre-Dame-ot sújtó tűzvészre.

Neymar Jr on Twitter

pray for France


Kylian Mbappé on Twitter

 Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

„A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott a szemmel láthatóan megilletődött elnök a még lángoló épület előtt.
        
Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Lángokban a Notre-Dame (Fotó: MTI)

 

2019.04.23 21:05:15

Minden más foci nemzetisport.hu

2019.04.23 08:53:49

Minden más foci PIETSCH TIBOR

„Néhányan igyekszenek botrányt kelteni körülöttünk, csak tudnánk, miért.”

2019.04.22 22:00:22

Minden más foci nemzetisport.hu

2019.04.22 22:42:33

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A szakember tudatosan építi karrierjét.