Női vb: Marta lehagyta Klosét, mégsem ő a nap hőse

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 23:43
null
Sam Kerrt nem lehetett megállítani (Fotó: AFP)
Brazília és Ausztrália is bejutott a legjobb tizenhat közé a franciaországi női labdarúgó-világbajnokságon, mivel mindkét válogatott megnyerte a harmadik mérkőzését, így hat ponttal zárt a C-csoportban. A brazilok a csoportelső Olaszországot győzték le 1–0-ra Marta tizenegyesgóljával, míg az ausztrálok a vb-újonc Jamaicát verték meg 4–1-re Sam Kerr mesternégyesével.

Ahhoz, hogy a hátralévő három csoport utolsó fordulójának mérkőzésein ne kelljen számolgatnia, a brazil válogatottnak szüksége volt legalább egy pontra Olaszország ellen, amely nem biztos csoportelsőként, de már biztos továbbjutóként léphetett pályára Valenciennes-ben.

Az élvezetes, jó focit hozó első félidőben nem esett gól, és akcióból a másodikban sem, ám a brazilok az utolsó húsz percbe lépve kaptak egy vitatható tizenegyest: a labda mögé Marta állt, aki kegyetlenül a bal alsó sarokba lőtt, így Miroslav Klosét lehagyva 17 góllal már egyedül vezeti a férfi és a női világbajnokságok örökgóllistáját.

AZ IDEI VB GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLCSOPORTJA
1. Sam Kerr (Ausztrália) 5 gól
Alex Morgan (Egyesült Államok) 5
3. Cristiane (Brazília) 4
4. Wendie Renard (Franciaország) 3
Cristiana Girelli (Olaszország) 3
Carli Lloyd (Egyesült Államok) 3

Az egygólos vereség ellenére Olaszország a női vb-k történetében először megnyerte a csoportját.

Brazília pedig maradt a harmadik helyen, mivel Ausztrália 4–1-es győzelmet aratott Jamaica felett Kulcsár Katalin játékvezetése mellett. Helyszíni információink szerint Kassai Viktor is a grenoble-i Stade des Alpes-ban tekintette meg a mérkőzést.

Ez a találkozó egyetlen játékosról, a négy gólt szerző Sam Kerr-ről szólt, aki öt találatával most már az ausztrál női csapat történetének legeredményesebb labdarúgója a világbajnokságokon. Kedd este azt a Lisa De Vannát előzte meg a házi örökrangsorban, aki Jamaica ellen 150. alkalommal szerepelt az ausztrál nemzeti együttesben.

A közép-amerikai válogatott kapcsán érdekesség, hogy a világbajnokságok történetében – legyen az férfi vagy női – korábban egyetlen csapat ellen sem értek el sorozatban három meccsen mesterhármast. Egészen eddig. A jamaicaiak a brazil Cristianétól és az olasz Cristiana Girellitől három, a már említett Kerrtől négy gólt kaptak.

A csoportot Olaszország, Ausztrália és Brazília is hat ponttal zárta, s ebben a sorrendben is jutottak be a legjobb tizenhat közé, mivel több csapat azonos pontszáma esetén is az összgólkülönbség, nem az egymás közti minitabella rangsorol. Ez utóbbi esetben az ausztrálok nyerték volna meg a csoportot a brazilok és az olaszok előtt.

Az még nem dőlt el, hogy Brazília és Olaszország melyik együttes ellen folytatja szereplését, de az már igen, hogy Ausztrália Norvégiával találkozik a nyolc közé jutásért.

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
Jamaica–Ausztrália 1–4
(Solaun 49., ill. Kerr 11., 42., 69., 83.)
Olaszország–Brazília 0–1 (Marta 74. – 11-esből)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 3 2 1 7–2 +5 6
2. Ausztrália 3 2 1 8–5 +3 6
3. Brazília 3 2 1 6–3 +3 6
4. Jamaica 3 3 1–12 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik