Nigériában a politika ismét beleszólt a fociba

Vágólapra másolva!
2010.10.04. 19:36
null
A politikai térdre kényszerítette a nigériai labdarúgást (Fotó: Action Images, archív)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felfüggesztette a nigériai szövetséget, mivel a helyi kormány beleszólt a labdarúgással kapcsolatos ügyekbe. Ez azt jelenti, hogy az ország válogatottja, illetve klubcsapatai semmilyen nemzetközi eseményen nem vehetnek részt.

A FIFA döntését az elmúlt időszakban történt események váltották ki, mivel bírósági eljárás miatt a nigériai szövetség végrehajtó bizottsága nem tudta elvégezni a feladatait, míg a sportminiszter döntése értelmében nem esik ki egy csapat sem a nemzeti bajnokságból.

A felfüggesztés addig marad érvényben, amíg a szövetség nem nyeri vissza autonómiáját, és amíg nem szüntetik meg a bírósági eljárást a szövetség ellen.

Ezen időszak alatt a nigériaiak semmilyen nemzetközi eseményen nem vehetnek részt, még klubszinten sem, beleértve a felkészülési mérkőzéseket.

A nigériai labdarúgó-válogatott életébe nem először avatkozik be a politika: a kudarcot jelentő világbajnoki szereplés után az állam elnöke először „eltiltotta" a nemzeti csapatot a nemzetközi szerepléstől, majd visszakozott. A tisztogatás így sem maradt el, sem a szövetségben, sem a válogatott keretben, ugyanis a vb után a következő mérkőzésre már csak tíz olyan futballista kapott meghívót, aki ott volt Dél-Afrikában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik