Nem Messi és C. Ronaldo, hanem ők a világ legnagyobbjai!

Vágólapra másolva!
2016.12.24. 15:49
Ahogy azt már olvasóink megszokhatták, az elmúlt években, az ünnepek közeledtével, amikor a sportvilágban is kevesebb az esemény, előszeretettel foglalkozunk olyan sportágakkal, csapatokkal, melyek a professzionális élsport mellett a mindennapokban kevesebb figyelmet kapnak. Ezúttal az egyetlen magyar vakfocicsapattal ismerkedtünk meg.

A FÜLÜKKEL LÁTNAK – JEFINHO CSODÁJA

A csodavárás ilyenkor, karácsonykor különösen aktuális kérdéskör. Ki miben és mennyire tud hinni, de legalább ennyire fontos kérdés, észrevesszük-e a csodát, amikor az a szemünk előtt megtörténik.

Én „hiszem, ha látom” típus vagyok, de amit szeptember 15-én, a riói paralimpia vakfocitornájának (hivatalosan látássérültek tornája) elődöntőjében, a Brazília–Kína (2–1) meccsen megéltem (a televízión keresztül), azt még úgy sem akartam elhinni, hogy láttam. Méghozzá a két saját szememmel, nem úgy, mint a történet főhőse, a brazil Jefinho.

A „kicsi” brazil előbb négy embert kicselezve, kapufás góllal egyenlített az ázsiaiak ellen (ki volt centizve a lövés, az egyébként látó kapusnak esélye sem volt a hárításra, hiába vetődött), majd jött a csoda. Megindult a saját térfelének közepéről villámgyors labdavezetéssel a pálya jobb széle felé, aztán hirtelen irányváltással befelé tört, és jobbal három ember között kilőtte a jobb felsőt. Egészen hihetetlen gól volt. Szegény Jefinhót sajnálom, mert a zöld hályog látóideg-betegséggel születő, hétéves kora óta teljesen vak világklasszis sosem fogja ezt a csodálatos találatot látni, legalábbis nem a szemével – ők a fülükkel látnak.

JEFINHO CSODAGÓLJAI

LÁSS – A MAGYAR VAKFOCICSAPAT

Ők, vagyis a látássérült futballisták. Például az egyetlen magyar vakfocicsapat, a LÁSS (Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete) együttesének tagjai, Forgács Szabolcs, Szabó István, Orbán Szabolcs és a többiek, akiket a december elején a MOM Sportban rendezett karácsonyi foci alkalmával látogattunk meg, amelyen egy torna keretében a szemüket eltakaró látó csapatokkal mérkőztek meg.

A SZABÁLYOKRÓL
A vakfoci a futsal adaptált változata látássérültek számára, a pálya (20x40m), a kapu (3x2m), a labda (4-es) méretében és a szabályok tekintetében is sok a hasonlóság köztük. Csapatonként 4 mezőnyjátékos és egy kapus van a pályán. Ami speciális, hogy a mezőnyjátékosok látássérültek, szemkötőben játszanak, míg a kapus látó, de mozgása behatárolt, a kapufától oldalra egy, előre két méter távolságot tehet meg. Az oldalvonalat palánk határolja, az arról visszapattanó labda megjátszható. A labda, amikor mozgásban van, csörgő hangot ad a beépített fémgolyók hatására. A játékosokat három segítő irányítja a pályán: a védekező harmadban a kapus irányít, a pálya középső részén az edző ad a palánk mellől utasításokat, az ellenfél kapuja mögött pedig az úgynevezett „guide” segíti a támadások eredményességét. A játékosok a pályán egymással, hanggal kommunikálnak, minden labda felé mozgó játékosnak kötelező hangot adnia, a nemzetközileg elterjedt kifejezés a „voy” – jövök.

„A legnehezebb, hogy nincs vizuális élmény – mondta a meccsek között a Nemzeti Sport Online-nak a vakfutball, illetve az edzői munka legnagyobb kihívásáról a csapat szakvezetője, Benedek Richárd. – Nem tudom azt mondani, hogy nézz engem, és így tartsd a lábad. Oda kell menni, meg kell fogni a játékos lábát, be kell állítani. Minden mozgást, például egy lövést is, részekre kell bontani, és aztán a részeket lehet összehangolni.”

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Ricsi bácsi – ahogy a csapat hívja az edzéseket társadalmi munkában tartó, egyébként a Vakok Iskolájában nevelőtanárként dolgozó trénert – az edzéseken a palánk elé állítja a játékosokat, és egyenként mindenkihez odamegy, ráteszi a játékos lábát a labdára, megmutatja, hol és hogyan kell eltalálni azt, mondjuk egy belsővel elvégzett passznál. A futballisták azután a palánkkal szemben állva passzolgatnak, aztán persze minden egyes esetben, amikor elgurul a labda, el kell magyarázni, mi volt a baj, mire kell figyelni.

Aztán vannak speciális módszerek is. Például az, ahogy a látók futballjában a kapus összezárja a lábát, amikor lehajol a labdáért – a vakfociban ez egy labdakezelési, labdamegállítási technika, hogy ne menjen el a játékosok lába között, ami gyakran előfordulhat, hiszen nem látják, hol a labda.

Speciálisnak tekinthetők az irányváltások is. Itt ugyanis a cselezést az irányváltások jelentik, amikor egy pillanatra megállítják a labdát, esetleg sarokkal elfordulnak, mire a védő erre reagál, már túlmegy a támadón, aki így lövőhelyzetbe kerülhet, a kapu felé fordulhat. Itt a védők nem tudják olvasni a játékot, ezt tudják kihasználni a támadók az irányváltásokkal – ahogy azt Jefinho tette a riói elődöntőben.

Az egyetlen magyar vakfocicsapat (Fotó: facebook.com/vakfoci)
Az egyetlen magyar vakfocicsapat (Fotó: facebook.com/vakfoci)

„A vakfociban a nagy kérdés, honnan tudja a játékos, hogy hol van a társa – folytatta Benedek Richárd. – Ebben segítenek a palánkokon elhelyezett jelzővonalak, amelyeknek a segítségével tájékozódhatnak, hogy a védő harmadban, a támadó harmadban vagy az úgynevezett semleges zónában vannak-e. Az edzések taktikai részében azt gyakoroljuk, hogy a védő harmadban megszerzett labdát hogyan kell kihozni a segítők iránymutatásával a palánkok mentén, kinek hol a helye, hogy a megszerzett labdát felpasszolhassuk a támadó harmadban álló társnak.”

Így elmondva talán egyszerűen hangzik, de a gyakorlatban ez roppant összetett folyamat, mert – mint az edző felhívja rá a figyelmünket – már az sem mindegy, hogyan hozza játékba a labdát a kapus. Egy egyszerű kigurításnál ugyanis nem olyan hangos a labda, mint ha ki dobják azt. Márpedig a labda hangja kulcsfontosságú, főleg, hogy számos zavaró tényező közül kell azt kiszűrni. A játékosok is beszélnek, a segítők is, és még „voyolni” is kell (a védőnek ezzel a kötelező hangadással kell jeleznie a támadó felé, az ütközések elkerülése végett, hogy közeledik a labda felé).

A magyar vakfocicsapat külföldi tornákon igyekszik megmérettetni magát (Fotó: facebook.com/vakfoci)
A magyar vakfocicsapat külföldi tornákon igyekszik megmérettetni magát (Fotó: facebook.com/vakfoci)

EZÉRT A VILÁG EGYIK LEGNEHEZEBB SPORTJA

SOHA NEM IS LÁTTAK LABDARÚGÁST – A MAGYAR CSAPAT NEHÉZSÉGEIRŐL

A csapat történetéről, nehézségeiről Szeli Emília, a LÁSS egyesület elnökségi tagja mesélt az NSO-nak. Tőle tudjuk, hogy 2011-ben alakult az együttes, amikor az egyik későbbi csapattag megkereste őket a vakfocicsapat ötletével. Akkor talán még nem is gondolták, mennyi nehézséggel kell majd szembesülniük.

Először is Magyarországon nincs olyan pálya, amely megfelel a hivatalos előírásoknak. Egyrészt olyan pályára van szükség, amelyet palánk vesz körbe, de nem mindegy, hogy a palánk milyen magas, itthon ugyanis a palánkok magasabbak a vakfociban előírtnál, ennél fogva baleset-, illetve sérülésveszélyesek. Az is, amelyen a Mom Sportban játszanak, de ott legalább van palánk és az MLSZ Grassroots program keretében kapott támogatás segítségével ott tudnak pályát bérelni heti egy alkalommal.

Igen ám, de nemcsak megfelelő pálya, hanem a szabványoknak megfelelő labda sincs Magyarországon. Azt külföldről kell beszereznie a csapatnak. Miközben például Jefinhóéknál, vagyis az olimpiai bajnok braziloknál olyannyira elterjedt és támogatott sportág a vakfoci, hogy a börtönökben a fogvatartottak készítik százszámra a speciális labdákat. Brazíliában a lakosság számarányhoz képest sok látássérült él, viszont jelentős részük futballozik.

Miközben nálunk egyetlen vakfocicsapat van, így a mieink a határokon belül nem is tudnak kivel gyakorolni, csak külföldi tornákon tudják megméretni magukat, azokon tudnak fejlődni, ez viszont meglehetősen költséges. A régióban a lengyelekkel és a csehekkel is jó a kapcsolat, ők nem sokkal járnak előttünk, két-két csapatuk van, ellenben Németországban már sokkal elterjedtebb a vakfoci, a látókéhoz hasonló, bajnoki rendszerben folynak a küzdelmek.

Szakmailag az is nehezíti a magyar csapat helyzetét, hogy tagjaik többsége születése óta vak, vagyis soha nem is látott labdarúgást.

Mindezek azonban nem szegik a kedvüket. Önkéntesek segítségével, immár ötödik éve minden héten pattog és csörög a labda, a magyar vakfocisták pedig futnak, cseleznek, lőnek – játszanak. A játék öröméért, azért, mert jó közösségben lehetnek – még ha a labdát nem is látják.

Miközben mindezeket magyarázta a speciális, vakfociedző-szemináriumot végző mester, egyre inkább kezdtük megérteni a kollégákkal, hogy milyen hihetetlen koncentráció és teljesítmény eredménye volt az például, amikor Orbán Szabolcs a palánk mellől elkezdett befelé „cselezni”, majd hálószaggató gólt ragasztott a kapu jobb oldalába. Miközben az ellenfél tagjai (a letakart szemű látók) nem hogy passzolni nem tudtak egymáshoz, még a labdát sem találták meg a pályán, folyamatosan egymásnak szaladtak.

A vakfoci éppen ezért az egyik legnehezebb sportág a világon, mert a többi vaksporttal ellentétben itt van fizikai kontaktus a játékosok között. És ugye labdarúgásról beszélünk, amelynek lételeme a látvány, miközben a játékosok jelentős része születése óta vak, vagyis sohasem látott labdarúgást.

A magyar vakfocicsapat 2011-ben teljesen a nulláról indult, amolyan baráti társaságként. Mivel itthon nincs több csapat, csak nemzetközi tornákon, főképp Lengyelországban, Csehországban, Németországban tud edződni a gárda, amely a szimpatikus (mindig) vesztes kategóriájából eljutott odáig, hogy idén nyáron, a magyar vakfoci történetének eddigi legrangosabb versenyén, egy hamburgi tornán már két csapatot is megelőzött, és a negyedik helyen végzett.

A vakfocisták amúgy ugyanazt élik át a pályán, mint a látók, a játék, a gól örömét – összegzett az edző. – A győzelem ugyanolyan jóleső, a vereség ugyanolyan fájó. Minden ugyanaz, az egyetlen különbség, hogy ők nem látják, hogy nekik el kell magyarázni, hogy hová ment a labda, milyen nagy gólt lőttek. Úgy vallom, az ember életében kell egy csapat. Márpedig nekem ez a csapatom, mert nagyon jó a közösség, amelytől sokkal többet kapok, mint amennyit én adok a játékosoknak. Látni például egy háromgyerekes családapát, amint egy-egy rossz lépés után kétszer is eltörte a lábát, de felépülve a sérülésből mindkétszer újrakezdte a játékot, hihetetlen kitartásról, küzdeni tudásról mutatva példát. Ezek erőt adnak a mindennapokhoz, ezekből lehet tanulni akkor is, ha nem lesznek élsportolók vagy paralimpiai bajnokok a játékosokból.”

Közben felnéztem és azt láttam, ahogy a fent már említett Szabó jobbal hátrahúzta a labdát, ezzel a rá támadó védő elment gyufáért, majd ballal kicsit megigazította, mintha csak egy lövőcselt mutatott volna be, aztán jobbal, elemi erővel a kapuba lőtt. Vajon Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi meg tudná ugyanezt csinálni – vakon?

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT!

Sportolóinknak köszönhetően 2016-ban sokszor ünnepelhetett az ország, a labdarúgó-válogatott júniusban, olimpikonjaink augusztusban töltötték fel a naptárat piros betűs dátumokkal. Az emberek az Európa-bajnokság alatt sokszor az utcán, együtt ünnepeltek nemcsak a fővárosban, hanem Magyarország számos településén is.

Most sokkal csendesebb, meghitt ünnep hatja át az országot.

A következő másfél napban a Nemzeti Sport Online a megszokottnál kevesebb anyaggal jelentkezik, de a friss hírekről természetesen beszámolunk, és hétfőtől újra a megszokott ütemben dolgozzuk fel a sportvilág eseményeit.

Nem mondunk le szokásunkról, több színes összeállítással, év végi érdekességgel készülünk, hogy olvasóink számára még tartalmasabbá tegyük az esztendő utolsó hetét.

Olvasóinknak kívánjuk, hogy legyen olyan az ünnepi időszakuk, amilyennek eltervezték, és – ha már sportról van szó – igényeiknek megfelelően találják meg az egyensúlyt az aktív és a passzív pihenés között!

Áldott, békés karácsonyt kívánunk!

A Nemzeti Sport Online szerkesztősége

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik