SOMOGYI ZSOLT 2020.01.28 23:51 Frissítve: 2020.01.29 00:18

Moszkva tér – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Terjedelmes interjú jelent meg a futball világában ismert szaklapban, az orosz Szport-Ekszpresszben. Kassai Viktor nyilatkozott szerepvállalásáról, elképzeléseiről, arról, mit szeretne elérni az orosz játékvezetők szakmai főnökeként. A cikk rövid kivonata lapunkban is olvasható – tanulságos. Ami mindmáig furcsa, az az aktív játékvezetéssel az előző év végén hirtelen szakító 44 éves sportember megítélése itthon és a határokon túl. A cikkből is érződik, az orosz futballban élők mekkora tisztelettel fogadták őt, a bíráskodás európai szaktekintélyének tartják, de emlékezhetünk a Nemzeti Sportban néhány napja megjelent interjúra, amelyben a török sztárbíró, Cüneyt Cakir nevezte kollégáját az évtized kiemelkedő játékvezetőjének és emellett nagyszerű, humoros, segítőkész embernek, igazi barátnak. Jól tudjuk, itthon sokféleképpen vélekedtek Kassai Viktorról a csapatvezetők, a játékosok, a szurkolók, de semmiképpen sem illették olyan jelzőkkel, mint Cakir vagy az orosz szaklap, így adja magát a kérdés: hogyan létezik, hogy ennyire másképp ítélnek meg valakit itthon és külföldön? Ki nem ismeri őt: mi vagy ők? Vagy ki gondolja, hogy ismeri, de téved?

 
Kassai Viktor: Nagy feladatokra vagyok képes és hivatott

Ez persze nemcsak a játékvezetőkre vonatkozik, elég bármelyik Király Gáborról vagy Dzsudzsák Balázsról szóló cikk hozzászólásait böngészni, mondhatjuk, nálunk semmiféle tekintélye, értéke, tisztelete nincs hosszú évek teljesítményének, mi mintha csak a rosszat, a hibát látnánk, a kudarcot élveznénk. Az embernek gyakran az az érzése, akkor vagyunk boldogok, ha honfitársunk hibázik, kihagyja a tizenegyest, kispadon üldögél vagy rosszul ítél meg egy lest, netán potya gólt kap. A többség szerint (önmagát kivéve) nagyjából mindenki alkalmatlan arra, amit éppen csinál – miközben látjuk, a határokon túl mennyire megbecsülik azokat, akik itthonról vitték valamire. Visszatérve a konkrét példára: Kassai Viktor 2007 és 2019 között folyamatosan ott volt a Bajnokok Ligája csoportkörében, és nem bánnánk, ha nem játékvezetőnk, hanem klubcsapatunk érne el hasonló sorozatot, de tíz emberből kilenc a hibáit hánytorgatja fel – ilyen a játékvezetők élete.

Kassai Viktor most új életet kezdett, egy hatalmas ország, az előző vb házigazdájának invitálását fogadta el, sportvezetői karrierjét azonnal rendkívül magas pozícióban kezdhette, amint abbahagyta a bíráskodást – a prófétával kapcsolatos mondást mindenki ismeri, mégis elgondolkodtató, máshol miért bíznak ennyire a tudásában…

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”