Modern kori gladiátorok, avagy freestyle-foci-vb az amfiteátrumban

Vágólapra másolva!
2012.09.21. 10:18
null
A versenyzők már szerdán birtokukba vették az arénát. TOVÁBBI FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Címkék
Fergeteges hangulat, lenyűgöző helyszín és trükkök minden mennyiségben – avagy idén az olaszországi Leccében rendezik a Red Bull Street Style világdöntőjét, ahol a különböző országokból érkezett freestylerek mérik össze a tudásukat. A szervezők alaposan megadták a módját, ugyanis a római kori amfiteátrumban küzdenek meg egymással a labdazsonglőrök, köztük a magyar színeket képviselő Karászi Roland „Rocco" és a lányoknál címvédésre készülő Szász Kitti. Videók, képgaléria.
NÉZZE ÉLŐBEN A DÖNTŐT!
Aki élőben szeretné követni a szombat esti döntőket, az megteheti az alábbi linken a Red Bull Tv jóvoltából!

Egy labda, két freestyle focista és három perc – nagyjából így foglalhatóak össze a verseny legfontosabb paraméterei. A versenyzők fél percenként adják át egymásnak a labdát, így összesen másfél perc jut egy freestylernek, hogy meggyőzze a zsűrit, őt hozza ki győztesnek a párbajból.

Ezek az alapvető jellemzők már régóta változatlanok, mégis rengeteg az újdonság az első, Red Bull által szervezett seregszemléhez képest. A 2008-as brazíliai vb óta jött egy új generáció, tele friss lendülettel és új trükkökkel. Két évvel ezelőtt a dél-afrikai Fokváros volt a házigazda, míg idén az olasz csizma sarkánál fekvő Leccére esett a választás. A döntőt a nemzeti válogatók előzték meg, több mint 50 országban 187 kvalifikációs versenyen 4890-en szálltak harcba a kijutásért. A magyar színeket Karászi Roland „Rocco" – aki négy évvel ezelőtt negyedik volt –, illetve a lányoknál Szász Kitti képviseli.

MAGAS FEKETE FÉRFI SZANDÁLBAN
Mint a nagypályás foci-vb esetében, freestyle-ban is vannak a mezőnyből lefelé kilógó versenyzők. Ilyen volt a szenegáli Sidate is, aki a termetével eleve kitűnt a többiek közül, míg az arénában az ellenfeleken kívül néha a labdával is igencsak meggyűlt a baja, és akkor még nem beszéltünk a szandáljáról. Ezzel együtt megkapta a freestyle fociban mindenkinek kijáró tiszteletet, egy-egy jól sikerült mozdulata után pedig a nézőtérről is érkezett a hatalmas buzdítás. De ez így is van rendjén, erről (is) szól a verseny. Sidate csoportjában egyébként az egyik legérdekesebb párbaj egy albán–algériai összecsapás volt – na, ilyen is csak freestyle fociban fordulhat elő...

Hogy tovább fokozzák a párbajok hangulatát, a szervezők a helyi amfiteátrumba vitték az eseményt, amely igazán különleges körítést adott a viadalnak. A római Colosseumhoz hasonló műemléket az 1900-as évek elején fedezték fel, feltárása csaknem 1940-ig tartott. Teljes méretében egykor akár 25 ezer néző befogadására is alkalmas lehetett, ma azonban körülbelül a harmada látszik, a fennmaradó rész felett templom, illetve az utca húzódik. A párhuzam azonban így is adva van: ahogy az egyik legjobb freestyle-osnak számító francia Sean Garnier meg is jegyezte, az ókori gladiátorjátékokra emlékeztetik őket a párbajok az impozáns helyszínen. A szél viszont nem könnyítette meg a versenyzők dolgát, többször is meg kellett állítani pár másodpercre a labdát, amíg lenyugodtak a körülmények.

A fiúkat kiemelést követően nyolc csoportba sorolták, és Roccónak nem volt szerencséje, ugyanis a piros jelű igazán erősre sikerült. A csoportokban mindenki játszik mindenkivel, a két legtöbb győzelmet megszerző megy tovább a legjobb 16 közé, ahol már egyenes kiesés következik. A csütörtöki és pénteki csoportkör alatt a zsűri három főből áll, amely a kreativitást, a kontrollt/technikát és a stílust figyeli. Sajnos Roccónak nem kedvezett az idei bírói felfogás, ugyanis mind a négy csütörtöki párbaját elbukta, vele együtt pedig a továbbjutási reményei is elszálltak.

ROCCO vs. SVEN
Kitti hibátlanul kezdett (Fotó: Fotógyár/Hajdu András)
Kitti hibátlanul kezdett (Fotó: Fotógyár/Hajdu András)

„Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült továbbjutnom – de ahogy az egyik zsűritag is fogalmazott, ez a verseny nem nekem való. Az álló helyzetből való trükkökben vagyok kiemelkedő, de egy stílus kevés. Hiába voltam az egyik kiemelt, még két erős sráccal összesorsoltak, ami tovább nehezítette a helyzetemet. De ez az életem, úgyhogy mindenképpen folytatom, és továbbfejlesztem magam" – nyilatkozta Rocco a nap végén.

Már igencsak estébe hajlott a nap, amikor a műsorközlő szólította a lányok nyolcfős mezőnyét a kivilágított arénába. Kittiék esetében mindenki megmérkőzik mindenkivel, a négy legjobb pedig az elődöntőben folytatja. A sajószentpéteri lány egy könnyebb győzelemmel kezdett, majd következett a tavalyi döntő visszavágója a francia Melody Donchet ellen. A párbaj ezúttal is szoros volt, de a zsűri Kittit látta jobbnak 2:1 arányban. A sorsolás alapján csütörtökön vártak rá a nehezebb ellenfelek, de végül mind a négy párbaját megnyerve már biztos elődöntősnek vallhatta magát.

KITTI vs. MELODY

„A francia lány ellen elég éles volt a helyzet, mert kreatív és jó a stílusa, de szerencsére nem ejtettem le annyiszor a labdát, és a zsűri engem látott jobbnak. A hangulat már most leírhatatlan, annyian ülnek körben, pedig ez még csak a kvalifikáció. A holnapi napom talán könnyebb lesz, de szeretném a többi párbajomat is megnyerni, és minimum a döntőig eljutni" – mondta Kitti.

Ha ez összejönne a magyar lánynak, akkor a fináléban már Filippo Inzaghi és Fabio Cannavaro tetszését is el kellene nyernie, merthogy a nemrég visszavonult két olasz klasszis is tiszteletét teszi a freestyle focis seregszemlén.

ROCCO ÉS KITTI ÉRTÉKELÉSE
RED BULL STREET STYLE 2012, LECCE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik