nemzetisport.hu 2018.03.03 07:35 Frissítve: 2018.03.03 13:05

MLS: Neymarból kilenc csapat kijönne – kezdődik az új idény

Egy nap híján egy hónappal a Super Bowl után ismét lesz foci Amerikában, csak nem a tojáslabda repked az NFL-ben, hanem a gömbölyű gurul az MLS-ben, amelyre újabb történelmi idény vár négy honfitársunkkal.

A chicagói Nikolics Nemanja az új idényben is onthatja a gólokat (Fotó: Imago)

 

Elvileg szerencséje van a kezdőknek, újoncoknak, és mi tagadás, a sporttörténelem ad muníciót az elmélethez. Hiszen mindannyian emlékszünk az 1992-es Európa-bajnokságra, amelyet – a legenda szerint – a strandról összelasszózott dán válogatott nyert meg, miként csodát tett az 1998-as Kaiserslautern is, amely a Bundesliga 2. után az 1.-et is megnyerte lendületből, olykor Hrutka Jánossal a védelemben, és rendszerint Szűcs Lajossal a kispadon, még nem az oldalvonal mentén kutyagolva. És akkor ott van az ugyancsak 1998-as, csak nem tavasszal, hanem ősszel bajnok Chicago Fire, amely a Miami Fusionnel együtt az év kezdetén lépett be az MLS-be, és nemhogy túlélte 2001-ben kimúló társát, hanem az első idényében megnyerte a bajnokságot!

Na most, annak a Chicagónak bizonyos Bob Bradley volt az edzője, aki manapság a Los Angeles FC trénere, azon csapaté, amely az MLS legújabb, idei újonca.

WILL FERREL, MAGIC JOHNSON...

Az LAFC belépésével további csúcsot dönt a liga, hiszen sosem volt még ekkora, ráadásul felzárkózik az NFL-hez és az NBA-hez abban a tekintetben, hogy két csapatot tart el az „angyalok városában” – de idevehetjük az MLB-t is, mert ugyan az Angelsnek a teljes nevében benne van, hogy a negyven kilométerre fekvő Anaheimben található az otthona, azért a „Los Angeles” tagot sem húzták ki.

Mindenesetre az LAFC új színt hoz a labdarúgó-bajnokságba, nem utolsósorban azért, mert a fekete-arany párosítása egyedülálló, továbbá a tulajdonosokhoz tartozik Will Ferrell színész, Mia Hamm kétszeres olimpiai és világbajnok női futballista, valamint Magic Johnson is. És persze ahogy Hollywood szomszédságában várnánk, a kommunikációs és marketingosztály régóta zakatol, már a digitális térben megalapozta a majdan a pályán kialakuló párharcokat: az magától értetődik, hogy a város másik klubjával, a Galaxyval ott piszkálják egymást, ahol csak lehet, de további nyugati bázisok – Portland és Seattle – felé is kilőttek már nyilakat. Ehhez jön még, hogy a stadion is mindjárt kész: a Banc of California április 29-én nyit, éppen a Seattle elleni bajnoki rangadóval. Tehát minden rendben – leszámítva a labdarúgást, mert azzal még akadnak bajok.

Bob Bradley, a Los Angeles edzője (középen) csikócsapatot vezethet (Fotó: Imago)
MI ÉS MIKOR?
A Los Angeles FC csatlakozásával 23 csapatos lett az MLS, azaz páratlan létszámú – 2019–2020-ban beszáll a Nashville és a David Beckham-féle Miami is –, ugyanakkor a menetrendkészítésnek használt, hogy a nyáron rendezendő világbajnokságra nem jutott ki az amerikai válogatott, mert így nem kell másfél hónapos szünetet tartani, csak kilenc napra áll le a liga.
Mindenesetre a március 3-tól október 28-ig tartó alapszakaszban mindenki 34-szer játszik, nyilván 17-szer otthon, 17-szer idegenben, viszont nem mindenkivel, mert csak az azonos főcsoportbeliek meccselnek oda-vissza, a másik konferenciához tartozó csapatok egyszer találkoznak csupán (természetesen az egyiküknél), azaz elmarad a visszavágó. A rájátszás október 31-én indul, és december 8-án lesz MLS Cupnak hívott nagydöntő az alapszakaszban jobb helyen végző finalista stadionjában.

 
CSAK A FOCI NE LENNE

A legnagyobb gond, hogy Bradley hiába elismert tréner Amerika-szerte (hiszen volt a válogatott szövetségi kapitánya is, továbbá az onnan nézve fantasztikusan magas színvonalat képviselő Swansea edzője is 85 napig és 11 mérkőzésig a Premier League-ben...), jelenleg is csak 19 szerződéses játékossal gazdálkodhat, ami persze több mint a kezdőcsapathoz szükséges 11, ám egy szezonra azért kevés, és akkor a minőségről nem szóltunk. Mert az egy dolog, hogy az NHL-hez hasonlóan az újoncnak tartottak egy saját draftot, amelyen gyűjtögethetett a többi egyesülettől, azért felépíteni egy klubot a nulláról, beleértve a megfigyelői hálózatok létrehozását, az időbe telik. Úgyhogy egyelőre annak örülnek nagyon, hogy akad egy Carlos Velájuk, aki hét év alatt 29 meccsen játszott az Arsenalban, mielőtt végigparádézta a spanyol élvonal kiscsapatait, de már ezzel szerzett annyi tapasztalatot, hogy előre megmondta: az idén még ne várjanak sokat az LAFC-től...

Ezt persze a drukkerek nem igazán hallották, már tavaly eladtak nekik 16 ezer bérletet, csakhogy az esélyek latolgatásakor másokról beszélnek mint bajnoki favoritokról.

Magáról a bajnokról – meg egy tavalyi újoncról.

Carlos Vela (kék-fehérben) a Real Sociedadból igazolt Los Angelesbe, sztárnak
KLINSI JÓL KERES
Dacára, hogy 2016 novemberében kirúgták a férfi felnőttválogatott szövetségi kapitányaként, a 2017-es pénzügyi évben is a német Jürgen Klinsmann volt az Amerikai Labdarúgó-szövetség, a US Soccer legjobban fizetett alkalmazottja. A frissen kiadott elszámolás a 2016. április 1. és 2017. március 31. közötti időszakot tárgyalja, amelyben Klinsmann 3.3 millió dollárt kapott – de miután pocsékul alakult a vb-selejtező-sorozat, lapátra tették a stábjával együtt, ami 6.2 millióba került összesen. Az utód, a szintén megbukó Bruce Arena 400 ezret kapott a beugrására. Eközben a női válogatott edzője, Jill Ellis még a tizedét sem könyvelhette el Klinsmann bérének, hiszen 292 ezer dollárt utaltak neki, ami ismét rávilágít a nemi egyenlőtlenségre – a témáról még lesz szó mellékletünk negyedik oldalán, ahol a friss olimpiai bajnok amerikai női hokicsapatról szólunk...
Mindenesetre a US Soccernél főleg a 2016-ban megrendezett Copa América miatt tele a kincstár: 98-ról 146 millió dollárra nőtt a „vagyona”.

A LEGESÉLYESEBBEK

 1. Toronto FC
2. Atlanta United
3. Seattle Sounders
4. Portland Timbers
5. New York City FC
6. New York Red Bulls
7. Sporting Kansas City
8. Real Salt Lake
9. Los Angeles Galaxy
10. FC Dallas

NEYMARBÓL KIJÖNNE KILENC CSAPAT


Az nyilván senkit sem lep meg, hogy a címvédő és a megelőző évben is döntős Toronto FC esélyes most is, az már érdekesebb, hogy az Atlanta Unitedet tartják a másik nagyágyúnak, amely 12 hónapja még az első MLS-meccsére készült... Csakhogy azóta a csapat a rájátszásba is bejutott, a rangadóit a hipermodern Mercedes-Benz Stadiumban játszhatja, a mestere a katalán Barcelonánál is megfordult argentin „Tata” Martino, a játékoskerete pedig a legértékesebb a mezőnyből (35.4 millió euróra saccolható), ha hihetünk a Transfermarktnak. A második legértékesebb a Toronto (29.4), a harmadik pedig a már említett LA Galaxy (26.2), amely 2017-ben tökutolsóként zárt, úgyhogy a télen még a pókot is kitakarították az öltözőből.

Utánuk jön a két északnyugati, a Portland (25.4) és a Seattle (21.5), ez a sorrend pedig nagyjából a bajnoki tippeket is fedi, azt meg ne feszegessük, hogy a brazil Neymar egymaga került annyiba a francia PSG-nek, amennyiből a kilenc legértékesebb MLS-keret kijönne...

Ezen virtuális piacon nem kerülnének sokba a mi honfitársaink sem, akik viszont fajsúlyosabbak a hozzájuk tartozó összegeknél, Nikolics Nemanja éppenséggel a liga egyik legjobb csatára. Talán nem véletlen, hogy az ő klubja, a Chicago Fire a legizmosabb a „magyaros” csapatok közül, ahonnan Sallói Dánielék, azaz a Kansas szimpatizánsai reménykedhetnek még sokáig tartó idényben.

Mi pedig szimplán örülhetünk annak, hogy ismét fociznak Amerikában – mostantól gömbölyűbb labdával.

 

MLS A TV-BEN
vasárnap, 23.15: Seattle Sounders–Los Angeles FC (Tv: Eurosport2)
hétfő, 1.45: Sporting Kansas City–New York City FC (Tv: Eurosport2)

2020.01.19 12:51:23

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020. Az egekbe szökött a francia fiatalok ára, melyik úton indul el Moreno mester?

2020.01.14 21:25:25

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A pályán nem csupán a láb, a fej, hanem a lélek is játszik – a futball és vele együtt a bíráskodás ösztönös és talán taníthatatlan cselekedet.

2020.01.13 10:22:48

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

A romániai magyar játékvezető a helyi élvonal egyik legjobb bírója, büszke a kettős állampolgárságára.

2020.01.10 22:05:28

Minden más foci THURY GÁBOR, SZABÓ MIKLÓS

Hogyan jutott Róma helyett Dorogra, és miért nem rajong a Real Madridért vagy a Liverpoolért?

2020.01.11 10:54:12

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020. A brazil már maradni akar, Mbappé titkolózik: hatalmas változások jöhetnek a PSG-nél.