Mire megy a Chelsea Costa, a Real CR nélkül?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 11:55
null
A Manchester City és a Chelsea között szombaton is óriási csata várható (Fotó: Action Images)
Először rendeznek 2015-ben teljes topligahétvégét az öreg kontinensen, a Bundesliga csapatai ugyanis felébredtek negyvennapos téli szendergésükből, így a német bajnokság ismét bekapcsolódik végre a nagy futballkörforgásba. A szombati program kínálatából kiemelkedik a Chelsea–Manchester City PL-ütközet, de a „nagyok" közül pályára lép a Manchester United, a Roma, az Atlético Madrid és a Real Madrid is. Topliga-beharangozónk.

 

ANGLIA

„Fontos mérkőzés lesz a szombati, de nem dönt a bajnoki cím sorsáról, hiszen még negyvenöt pontot szerezhetünk ezután. Ne feledjék, néhány éve nyolcpontos hátrányban is volt ez a csapat a Manchester Uniteddel szemben, aztán bajnok lett."

Manuel Pellegrini, a második helyezett Manchester City menedzsere ezekkel a szavakkal vezette fel a Premier League 23. fordulójának csúcsütközetét, csapatának ma kora esti (18.30 óra) vendégszereplését az éllovas Chelsea otthonában. Az ötpontos hátrányban lévő City helyzetét némiképp megkönnyíti, hogy nem kell számolnia Diego Costával, a londoni egylet első számú gólfelelősével, akit az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) elmeszelt a Liverpool elleni Ligakupa-találkozón látott fölöttébb sportszerűtlen cselekedete után.

„Diego Costa három mérkőzésre szóló eltiltása azonnali hatállyal életbe lép, mivel a független fegyelmi bizottság bizonyítottnak találta erőszakos tettét. A Chelsea támadója visszautasította a vádakat, miszerint megtaposta a Liverpool játékosát, Emre Cant a Ligakupa-elődöntő 12. percében. Az incidenst nem látta a játékvezetői egység, rögzítették viszont a kamerák" – indokolta meg az eltiltást az FA.

Pedig José Mourinho, a Chelsea szakvezetője mindent megtett annak érdekében, hogy mentse a helyzetet, „szokása szerint" csapata ellen zajló sajtóhadjáratról beszélt, miközben a klub tanácsára hallgatva médiastopot rendelt el a szombati meccs előtt, nehogy valaki olyat mondjon, amivel ront az idényben 25 tétmérkőzésen 17 gólt szerző Costa helyzetén. Hiába...

A brazil-spanyolt Didier Drogba vagy Loic Rémy helyettesítheti, míg a csütörtökön edzésbe álló Cesc Fabregas játéka kérdéses, bár nem reménytelen. A másik oldalon az afrikai kontinenstornán szereplő Yaya Touré a nagy hiányzó.

SPANYOLORSZÁG

A Barcelona csak vasárnap lép pályára (ellenfele a Villarreal), a két madridi hatalmasság ellenben már ma letudja soros mérkőzését a Primera División 21. fordulójában: a listavezető blancók a Real Sociedadot fogadják, a harmadik Atlético meg az Eibarnál vizitál.

A Real augusztus 31-én a 2. bajnoki körben csúfos kudarcot szenvedett a Real Sociedad otthonában, kétgólos vezetésről kapott ki 4–2-re – az izomsérüléssel bajlódó Cristiano Ronaldo nélkül. Nos, a portugál csillag ezúttal sem játszik a San Sebastián-i alakulat ellen, de most nem egészségi állapota miatt, hanem kétmeccses eltiltása okán.

„Ronaldo nélkül is 4-4-2-es felállásban fogunk futballozni, az egyetlen változás, hogy James feljebb fog húzódni. Sokat fejlődtünk a múlt nyári vereségünk óta, ez a Madrid teljesen más, mint amelyik alulmaradt San Sebastiánban. Elsősorban a Sociedad kontráira kell odafigyelnünk, hiszen a második fordulóban nagyon sok helyet hagytunk ellenfelünknek az ellentámadásai során. De az egy héttel ezelőtti, Córdoba elleni meccsünkhöz képest is javulnunk kell, az a teljesítmény nem lesz elegendő szombaton" – mondta Carlo Ancelotti, a királyiak vezetőedzője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az Atlético Madrid ugyan megverte az Eibart a 2. fordulóban, de igencsak nyögvenyelősen, így ma sem mehet biztosra. Diego Simeone, a „matracosok" mestere ennek megfelelően óvatosan fogalmazott:

„Az Eibar nagyszerűen szerepel újoncként, hazai pályán több mint masszív. Nehéz meccsre számítok, nehéz lesz ugyanis feltörnünk riválisunk védelmét, amely remekül szűkíti le a teret. Az a csapat nyer szombaton, amelyik jobban tudja majd megoldani a kis területen folyó labdajáratást.

NÉMETORSZÁG

A játéknap leginkább várt mérkőzése a Leverkusen–Dortmund találkozó, amely nem rangadó ezúttal, a vendég Borussia ugyanis – amely sétagaloppban vette a Bajnokok Ligája csoportkörét – borzalmas őszt zárt a Bundesligában. Jürgen Klopp sokkal, de sokkal többre hivatott társulata szégyenszemre az utolsó előtti (tehát kieső!) helyet foglalja el a táblázaton tizenhét forduló után, mindössze 15 ponttal a neve mellett.

A BVB nemcsak bent akar maradni az első osztályban, hanem vissza is szeretné szerezni a hívei bizalmát. Klopp így nyilatkozott a téli felkészülésről és a csapata előtt tornyosuló feladatokról:

„Jól sikerült a téli edzőtáborozásunk, fizikailag nagyot léptünk előre. Tisztában vagyunk a nehézségeinkkel, de nem ijedhetünk meg. Tervünk egyértelmű a nyitányon: bár nem lesz könnyű, győzni megyünk Leverkusenbe! Sajnos Kuba (Jakub Blaszczykowski – a szerk.) összeszedett valami vírust, biztos, hogy nem játszhat szombaton, miként Sebastian Kehl, Sven Bender és Erik Durm sem."

A bal combját fájlaló Ilkay Gündogan játéka kérdéses, míg a kontinentális tornákról a vártnál korábban visszaérkező japán Kagava Sindzsi, illetve a gaboni Pierre-Emerick Aubameyang várhatóan a kispadon kaphat helyet.

Stieber Zoltán csapata, a kiesés elől menekülő Hamburg a nála nem sokkal jobb pozícióban lévő Kölnt látja vendégül, a magyar szélső várhatóan a kispadon kezdi a találkozót. Az új szerzemény, a HSV-hez öt és fél év után visszatérő Ivica Olic ugyanakkor ott lesz a hazaiak kezdő tizenegyében.

A másik magyar érdekeltségű együttes, a Szalai Ádámot foglalkoztató hetedik Hoffenheim holnap játszik, a közvetlenül előtte álló Augsburghoz látogat.

OLASZORSZÁG

Egy rangadó és egy kevésbé rangos mérkőzés szerepel a Serie A 21. fordulójának szombati programjában. A nemzetközi kupás helyekért harcoló csapatok csatáján a hetedik Genoa a hatodik Fiorentinát fogadja, és ha nyer, pontszámban befogja aktuális riválisát a táblázaton, vendéggyőzelem esetén viszont a firenzeiek érik be az előttük három egységgel vezető Lazio, Sampdoria kettőst.

Az esti mérkőzésen Roma–Empoli találkozóra kerül sor. A vendégek a kiesés elől menekülnek ugyan, de igazi ikszspecialistának számítanak, tízszer játszottak ugyanis döntetlent a bajnokságban, és ebből ötször idegenben. A „farkasok" nem nagyon haraptak az utóbbi időben (három döntetlen egyhuzamban), ami meg is látszik a táblázaton, amelyen már hét pont a lemaradásuk a listavezető Juvéval szemben.

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
23. FORDULÓ
13.45: Hull City–Newcastle United (tv: Digi Sport1)
16.00: Crystal Palace–Everton
16.00: Liverpool–West Ham United
16.00: Manchester United–Leicester City (tv: Digi Sport1)
16.00: Stoke City–QPR
16.00: Sunderland–Burnley
16.00: West Bromwich–Tottenham
18.30: Chelsea–Manchester City (tv: Digi Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
18. FORDULÓ
15.30: Shalke 04–Hannover 96
15.30: Mainz 05–Paderborn
15.30: Freiburg–Eintracht Frankfurt
15.30: Stuttgart–Borussia Mönchengladbach
15.30: Hamburg–Köln
18.30: Bayer Leverkusen–Borussia Dortmund (tv: Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A
21. FORDULÓ
18.00: Genoa–Fiorentina
20.45: Roma–Empoli (tv: Digi Sport1)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
21. FORDULÓ
16.00: Real Madrid–Real Sociedad (tv: Sport2)
18.00: Eibar–Atlético Madrid (tv: Sport2)
20.00: Granada–Elche (tv: Sport2)
22.00: Celta Vigo–Córdoba

LIGUE 1
23. FORDULÓ

16.30: Olympique Marseille–Evian TG
20.00: Lens–Bastia
20.00: Lorient–Montpellier
20.00: Metz–Nice
20.00: Nantes–Lille
20.00: Toulouse–Reims

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik