Messit hibáztatják a Los Angeles-i gálameccs törléséért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.04. 09:45
null
Neymar és Messi Peruban ellenfelek voltak (Fotó: Reuters)
Hiába adtak el 45 ezer jegyet a szerdára kiírt Messi barátai–Világválogatott gálameccsre Los Angelesben, a találkozó végül elmaradt. Az aranylabdás csatár és a szervezők egymásra mutogatnak. Messi nyári magánturnéja alatt 42 ezer kilométert utazik, így mindössze kilenc nap szabadság jut neki a felkészülés kezdetéig.

„Vannak a történelemben nemzedékhatárt jelző pillanatok. Nagyszerű események, amelyek az életben csak egyszer történnek meg. Ilyen ez is. Los Angeles történetében először huszonnyolcan itt lesznek a világ legjobb labdarúgói közül. Ez nem szokványos futballmeccs. Nem gálameccs. Nem barátságos meccs. Hanem csata tizenegy a tizenegy ellen, amelyen a résztvevők a legjobbat adják abból, amit a legjobban tudnak – a futballból. A dicsőségért. A becsületért. Az elismerésért.”

A már-már nevetséges, hollywoodi drámaisággal megkomponált videoreklám nem hazudott, a szerdára kiírt Messi barátai–Világválogatott mérkőzés valóban nem volt szokványos. Egy percet sem játszottak le belőle… Noha előzetesen már negyvenötezret eladtak a bizonyos szektorokba háromszáz dollárért kínált belépőkből, a sporteseményt az utolsó pillanatban, váratlanul törölték. Hogy miért? A szervezők Lionel Messire mutogatnak, mondván, hiába kötelezte rá szerződés, a Barcelona csatára nem volt hajlandó elutazni Los Angelesbe a mérkőzésre.

„Órákig győzködtük hiába Lionel Messi menedzsmentjét, hogy teljesítsék előírt kötelezettségüket, és jöjjenek el a találkozóra. Végül világossá vált, hogy nincs meg bennük a tisztelet a szurkolók és az itteni piac iránt. Úgy érezzük, nyilvánvaló kísérlet történt az amerikai állampolgárok és az eseményt támogató üzleti vállalkozások becsapására” – nyilatkozta Todd Graham, a mérkőzés egyik főszponzora, az El Padrino Spirits ügyvezetője.

A cég PR-igazgatója, Ralina Shaw hozzátette: „Évek óta szervezek élő sporteseményeket, de még sohasem kerültem hasonlóan kellemetlen helyzetbe. A legnagyobb baj, hogy a botrány igazi vesztesei a szurkolók és Los Angeles városa.”

Mivel a négyszeres aranylabdás futballista ritkán fordul meg az Egyesült Államokban, óriási várakozás előzte meg az összecsapást, amelyen a hirdetmény neves csapatokat ígért. „Messi barátai” néven többek között Gerard Piqué, Javier Mascherano, Cesc Fabregas, Sergio Busquets lépett volna pályára, az ellenfélnél pedig például Robinho, Robert Lewandowski, Sergio Agüero és Kevin-Prince Boateng varázsolt volna.

Ugyanakkor a Los Angeles Times napilap – amely „Lionel Messi számos barátot veszített a jótékonysági mérkőzés törlésével" címmel közölt cikket – arra utalt, hogy a szervezés eddig is gyenge lábakon állt, többek között azért, mert Dél-Kalifornia ezekben a napokban amúgy is zsúfolt sportprogramot kínál. Ott turnézik három másik válogatott mellett az amerikai és a mexikói, valamint két mexikói klubcsapat is, és a függetlenség napjához kapcsolt bajnoki fordulóban pályára lép a címvédő Los Angeles Galaxy. Az amerikaiak rosszallását érzékelve végül maga a megvádolt játékos adott ki közleményt Facebook-oldalán, és az üzenet egyértelműen a rendezőkre hárítja a felelősséget.

„Csalódott vagyok a Los Angeles-i jótékonysági mérkőzés kezelése miatt – írta az aranylabdás sztár. – Én tényleg ott akartam lenni, és élvezni a meccset, ahogyan korábban Peruban és Kolumbiában. Az eseményt a szurkolóknak találták ki, ezért tölt el bosszússággal a szervezés. Nagy ölelés azoknak, akik készen álltak támogatni az ügyet a Los Angeles Memorial Coliseumban, és köszönet minden segítségért.”

A huszonhat éves játékos fellépése a nyári magánturnéja része lett volna, a „Messi és barátai” alkalmi csapat tizenöt nap alatt többet utazik (42 ezer kilométer), mint ha az Egyenlítő mentén megkerülné a Földet, Szenegál, Kolumbia és Peru után az Egyesült Államokba megy (ha megy), és a július 6-i chicagói mérkőzéssel zárja a túrát. A keddi perui összecsapáson egyébként a 8–5-re legyőzött ellenfélben ott volt az újdonsült barcelonai csapattárs, Neymar is, a bevételből százezer dollár jutott a helyi gyerekek megsegítésére. Kedvezményt nem kap a csatár, túrája után kilenc nappal társaival együtt jelentkeznie kell a katalán klubnál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik