Messi mellel szerezte meg a hatodik trófeát

Vágólapra másolva!
2009.12.19. 19:40
Címkék
A Barcelona hatalmas csatában, Lionel Messinek a hosszabbításban mellel szerzett góljával 2-1-re legyőzte a Libertadores-kupa-győztes Estudiantest a klubvilágbajnokság döntőjében, így tökéletesen zárta az évet, miután hatodik trófeáját is megszerezte az idén.
A Barcelona hatodik trófeáját is begyűjtötte idén (Fotó: Reuters)
A Barcelona hatodik trófeáját is begyűjtötte idén (Fotó: Reuters)

Az európai Bajnokok Ligája-győztes Barcelonának már csak az argentin Estudiantest kellett megvernie, hogy tökéletesen, mind a hat megszerezhető trófeát elhódítva zárja a 2009-es esztendőt.

Persze már a találkozó előtt is lehetett sejteni, hogy a katalánoknak nem lesz könnyű dolga a Libertadores-kupa-győztes együttes ellen, és Lionel Messi is úgy nyilatkozott a találkozó előtt, hogy nincs favoritja az összecsapásnak.

MESSI LETT A LEGJOBB
Az ünnepélyes díjkiosztó után az is kiderült, hogy Lionel Messit választották meg a klubvilágbajnokság legjobbjának, így az Aranylabda mellé egy újabb elismerést is bezsebelt az argentin.

A torna gólkirálya egyébként a négy találatig jutó brazil Denilson lett, aki a harmadik helyig vezette a dél-koreai Pohang Steelerst.

Aztán a 4. percben rögtön az Estudiantes alakította ki az első helyzetet: jó kiugratás után Enzo Pérez elöl éppenhogy tisztázni tudott lábbal a kifutó Víctor Valdés kapus.

Négy perccel később aztán válaszoltak a katalánok: Xavi játszott össze Zlatan Ibrahimoviccsal, majd a középpályás egyedül vihette volna a labdát Damián Albil kapusra, de túl önzetlen volt, és keresztbe passzolt, de a labdát nem érték el. A 27. percben az Estudiantes következett: Juan Sebastián Verón próbálkozott a tizenhatos jobb oldaláról, de lövése elment keresztbe a kapu előtt.

A 32. percben a tizenhatoson belülre törő Xavit a becsúszó Albil szabálytalanul állította meg, de a játékvezető tizenegyes helyett kirúgást ítélt.

Öt perccel később aztán az argentin csapat megmutatta: nem biztos, hogy jól tették a fogadóirodák, hogy nyolcszoros pénzt fizettek a győzelmére. Mauro Bosellinek ívelték be a labdát, és a támadó a nem túl határozottan fellépő Éric Abidalt megelőzve nagy erővel fejelt Valdés kapujának jobb oldalába.

A 43. percben Zlatan Ibrahimovic parádés gólt szerezhetett volna: a svéd csatár akrobatikus mozdulattal próbált kapura lőni egy beívelt labdát, de néhány centiméterrel lemaradt.

Guardiolát éltették játékosai
Guardiolát éltették játékosai

Josep Guardiola a szünetben tovább erősítette a Barcelona amúgy sem gyenge támadósorát: Ibrahimovic, Messi és Henry mellé beküldte az Atlante elleni elődöntőben gólt szerző Pedrót.

Két Ibrahimovic-helyzet után a fiatal csatár az 59. percben majdnem egyenlített: Messi ívelte keresztbe a labdát a tizenhatoson belül, és a túloldalon érkező Pedro néhány milliméterrel maradt le a beadásról. Majd két perccel később ismét veszélyeztetett Ibrahimovic kiváló beadása után.

A 75. percben Dani Alves adott be jól a jobb oldalról, és a túloldalon érkező Gerard Piqué kapura szúrta a labdát, de Albil védeni tudott. Néhány perccel később Xavi ívelte be a labdát kiválóan, de Ibrahimovic nem találta el a kaput fejjel. Hiába támadott többet és játszott jobban a Barcelona a második félidőben, úgy tűnt, nem tud egyenlíteni.

A 89. percben mégis sikerült betalálni a katalánoknak: Piqué fejelte tovább a labdát Pedróhoz a tizenhatoson belül, és a fiatal támadó Albil fölött az Estudiantes kapujába fejelt, így hosszabbításra mentette a Barcelona mérkőzését.

A ráadásban is a Barcelona kezdeményezett többet, a 97. percben Ibrahimovic alapvonalról visszapasszolt labdáját Messi lőtte nem sokkal a jobb kapufa mellé. A hosszabbítás első félidejében hiába próbálkozott tovább a katalán csapat, nem tudta megszerezni a vezetést.

A 110. percben azonban Messi megszerezte a hőn áhított gólt a Barcelonának: Dani Alves jó beadása után 2009 aranylabdása mellel tette az Estudiantes kapujába a labdát.

A hajrában még Valdés hatalmas bravúrral védte Boselli fejesét, de több gól már nem született, így a katalánok hatodik trófeájukat is megszerezték 2009-ben.

A TALÁLKOZÓ GÓLJAI VIDEÓN

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, ABU-DZABI
DÖNTŐ
ESTUDIANTES (argentin)–BARCELONA (spanyol) 1–2 (1–0, 1–1, 1–1) – hosszabbítás után
Abu-Dzabi. V: Archundia (mexikói)
ESTUDIANTES: Albil – Cellay, Desábato, J. Díaz, Ré (Rojo, 91.) – Rodríguez, Brana, Verón, Benítez (M. Sánchez, 75.) – Boselli, E. Pérez (Nunez, 79.). Vezetőedző: Alejandro Sabella
BARCELONA: Victor Valdés – Dani Alves, Puyol, Piqué, Abidal – Xavi, Busquets (Y. Touré, 79.), Keita (Pedro, a szünetben) – Messi, Ibrahimovic, Henry (Jeffren, 83.). Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerző: Boselli (37.), ill. Pedro (89.), Messi (110.)
Sárga lap: J. Díaz (47.), Rodríguez (57.), E. Pérez (65.), Sánchez (94.), Rojo (112.), Desábato (119.), Brana (119.), ill. Messi (23.), Henry (82.), Valdés (118.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik