nemzetisport.hu 2016.03.23 19:59 Frissítve: 2016.03.24 11:09

Felkészülés: horvát siker Izrael ellen, vezéráldozattal

A horvát labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 2–0-ra legyőzte Izraelt, ám Darijo Srna, a hazaiak csapatkapitánya súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.


A horvátok már az első félidőben kétszer ünnepelhettek (Fotó: Reuters)

Eszéken fogadta felkészülési mérkőzésen a horvát nemzeti tizenegy Izrael csapatát. A mérkőzés játékvezetője Vad István volt. Ante Cacic, a horvátok szövetségi kapitánya 3–5–2-es felállásban küldte pályára a szombaton Magyarországgal megmérkőző csapatát, később 4–4–2-re, majd 4–3–3-ra váltott.

Egy izraeli kapufa és az azt követő kavarodás nyitotta a mérkőzést, aztán hazai gól jött: a 4. percben Brozovic remekül adta középre a labdát, Ivan Perisic pedig kapásból alig pár méterre a kaputól kihasználta a lehetőséget, ezzel megszerezték a vezetést a horvátok (1–0). A 12. percben Mandzukic előtt adódott remek lehetőség, ám a jó ütemben érkező támadónak egy hangyányival hosszú volt a beadott labda, így csak a lábát tudta beletenni, a labda pedig mellé ment. A 27. percben könnyen újabb gólt szerezhettek volna a horvátok, ám Srna felfutása után egy izraeli védő odacsúszott, a labda pedig a felső lécen pattant vissza a mezőnybe. A 32. percben egy izraeli szögletet követően egyenlíthettek volna a vendégek, ám a bólintás elkerülte a hazai kaput.

A 34. percben megszületett a horvátok második gólja. Mandzukic először a kapufát találta el, a kipattanóra pedig Marcelo Brozovic érkezett, aki a kapuba lőtte a labdát. Modric lövése a 39. percben centikkel kerülte el az izraeli kaput. Öt perccel az első játékrész vége előtt Darijo Srna szenvedett súlyosnak tűnő sérülést. Egy durva izraeli szerelést követően a bal bokáját fájlalta a játékos, akit azonnal le kellett cserélni. Feltehetően a csapatkapitány nem játszhat majd a magyarok elleni szombati mérkőzésen sem.

A horvát szövetségi kapitány kettőt cserélt a szünetben. Subacic helyett Lovre Kalinic érkezett a kapuba, míg Corlukát Schildenfeld váltotta. A második félidőben visszavettek az iramból a horvátok, adódott is pár lehetőség a vendégek előtt, ám a hazaiak védelme jól állta a sarat. A 70. percben Kalinicnak kellett nyújtóznia egy vendég lövés után, így szögletre mentett a hálóőr. Az ezt követő sarokrúgás után majdnem sikerült szépítenie Izraelnek, ám a hazaiak kapusa ismét a helyén volt, így elmaradt a gól.

Pár perccel az izraeli helyzeteket követően is nyomás alatt maradt a hazaiak kapuja, ám gól ekkor sem született. Kalinic nem ért már volna oda a sarokra azután, hogy egy középső kavarodás után az izraeliek egyik játékosa laposan előtte a labdát. Centik hiányoztak a szépítéshez. A 86. percben megszerezhették volna harmadik góljukat a horvátok, de a pöccintés elkerülte a kaput.

Az első félidőben jobban játszottak a horvátok, akik összességében megérdemelten nyertek. A második játékrészben a hazaiak visszavettek a tempóból, az izraeliek pedig nem tudták gólra váltani helyzeteiket.

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

HORVÁTORSZÁG–IZRAEL 2–0 (2–0)
Eszék. Játékvezető: Vad István
Horvátország: Subasic (L. Kalinic, a szünetben) – Vida, Corluka (Schildenfeld, a szünetben), Lovren – Srna (Vrsaljko 44.), Modric (Antolic 68.), Badelj (Halilovic 52.), Brozovic, Perisic – Mandzukic, N. Kalinic (Kovacic 57.)
Izrael: Klejman – B. Bitton (Tzedek, a szünetben), Gerson, Tibi, Dabbur – Tawatha (Szajef, 67.), Kehat (Kajal, 83.), N. Bitton, Buzaglo (Kohen, a szünetben) – Hemed (Barda, 76.), Ben Haim (Benajun, 76.)
Gólszerző: Perisic (4.), Brozovic (34.)

SZLOVÉN SIKER MACEDÓNIA ELLEN

Az Eb-pótselejtezőn alulmaradó Szlovénia, a szintén sikertelenül kvalifikáló Macedóniát fogadta felkészülési mérkőzésen. Bár a találkozón hasonló arányban birtokolták a labdát a felek, mégis a hazaiak játszottak veszélyesebben, aminek az 58. percben meg is lett az eredménye, Roman Bezjak találatával megszerezte a vezetést – és mint később kiderült, a győzelmet is – Szlovénia. A Vasas védője, Kire Risztevszki végigjátszotta a meccset a macedón válogatottban.

SZLOVÉNIA–MACEDÓNIA 1–0 (0–0)
Gólszerző:
Bezjak (58.)

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.24 13:28:37

Minden más foci PIETSCH TIBOR (Dunaszerdahely)

„Olyan gondolkodásmód jellemzi az ittenieket, amely előbb-utóbb csakugyan aranyat érhet.”

2018.02.22 00:44:08

Minden más foci SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. A technikai berendezést és a hús-vér játékvezetőt szép lassan leváltották a kamerákkal és mozgásérzékelőkkel felszerelt robotok – persze szinte sohasem hibáztak, ám ezzel éppen a szenvedélyt ölték ki a játékból. A játékból, amelyet egykor épp a hibák tettek szerethetővé, változatossá, emberivé.

2018.02.12 22:04:22

Minden más foci BABJÁK BENCE

„Az ifiktől elküldtek, mondván: túl kicsi vagyok, ő azonban támogatott, pontosan tudta, hogyan készítsen fel.”

2018.02.12 23:14:13

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ebbe a sorozatba pedig bőven beleillene azoknak a magyar neveknek és a hozzájuk fűződő teljesítményeknek a köztudatba emelése, illetve visszaemelése, akik, amelyek nélkül az elmúlt száz esztendő Romániája – és az egyetemes magyar sport is – sokkal szegényebb lenne.

2018.02.11 10:49:38

Minden más foci BABJÁK BENCE

Buzsáky Ákos portói emlékeit elevenítette fel a portugál szakember kapcsán.