Magyarország: Viszlát, futball-világbajnokság! – videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.09. 00:44
null
Dajka László (9) is azt látja, amit az utókor: kapunkban az első francia gól (Fotó: Reuters)
Mi történt ezen a napon a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon? Nekünk, magyaroknak fájdalmas emlék: válogatottunk 1986-ban ezen a napon játszotta le (és veszítette el) mindmáig utolsó világbajnoki mérkőzését. Japánnak az első győzelme, a „semmiből jött" Salvatore Schillacinak az első vb-gólja fűződik június 9-éhez, míg az ecuadori Agustín Delgado két vb-n is a kapuba talált ezen a napon.

 

1938: KUBA IS FELKERÜLT A GYŐZTESEK TÉRKÉPÉRE

A nyolcaddöntőből – az akkori szabályoknak megfelelően – két mérkőzést is meg kellett ismételni a döntetlen eredmény miatt, és mindkét párharcban meglepetés született. Kuba – amely sem előtte, sem azóta nem járt vb-n – az első felvonásban is a kapuba találó Héctor Socorro és José Magriná góljával legyőzte a Dobay István révén csak egy gólra képes Romániát, míg a szünetben még vesztésre álló Svájc André Abegglennek – ő egyenlített az első meccsen – a hajrában lőtt két találatával megállította az osztrák játékosokat is a soraiba szólító német válogatottat. Az elkövetkező – nem éppen labdabarát – évek fő feladatát is Németország megállítása jelentette a világ számára… VIDEÓ ITT!

VB 1938, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 9.
NYOLCADDÖNTŐ, MEGISMÉTELT MÉRKŐZÉSEK
Párizs Svájc–Németország 4:2
Toulouse Kuba–Románia 2:1

 

A CÍMLAPRA KATTINTVA: VIDEÓ A MAGYAROK 
MINDHÁROM MEXIKÓI MÉRKŐZÉSÉRŐL
(VITRAY TAMÁS KOMMENTÁLÁSÁVAL)
A CÍMLAPRA KATTINTVA: VIDEÓ A MAGYAROK MINDHÁROM MEXIKÓI MÉRKŐZÉSÉRŐL (VITRAY TAMÁS KOMMENTÁLÁSÁVAL)

1986: MAGYARORSZÁG ÉVTIZEDEKRE BÚCSÚZIK A VB-TŐL

Mivel a hat csoportharmadik közül négy továbbjutott, még egy minimális különbségű vereséggel is reális reményünk maradt volna a nyolcaddöntőre, de a magyar válogatott a franciák ellen sem volt jobb erőben, mint az irapuatói nyitányon. Nem egészen fél óra elteltével Yannick Stopyra vezetést szerzett a „kékeknek”, majd a szünet után Jean Tigana következett 52 válogatott meccse egyetlen góljával, a kegyelemdöfést pedig ugyanúgy Dominique Rocheteau adta meg, ahogyan nyolc évvel azelőtt Argentínában is. VIDEÓ ITT (VITRAY TAMÁS KOMMENTÁLÁSÁVAL)!

A két évvel korábban Európa-bajnokságot nyerő Franciaország továbbjutott, akárcsak a Szovjetunió, amely a veterán Oleg Blohin harcos és Alekszandr Zavarov elegáns góljával győzte le a harmadik meccsén is becsülettel helytálló, ám szerzett gól nélkül hazatérő vb-újonc Kanadát. VIDEÓ ITT!

Ahogyan lapunk írta: matematikai esély maradt, de ma már tudjuk, csoda valóban nem történt…

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 9.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
León Franciaország–Magyarország 3–0
Irapuato Szovjetunió–Kanada 2–0

 

Salvatore Squillaci (Fotó: AFP)
Salvatore Squillaci (Fotó: AFP)

1990: …ÉS AKKOR AZ OLASZOK BECSERÉLTÉK SCHILLACIT

Hogy ki az a Salvatore „Toto” Schillaci? A világ annyit tudhatott róla eddig a napig, hogy viszonylag későn érő típus, hiszen 26 évesen csupán az első élvonalbeli idényét hagyta maga mögött – igaz, az nem sikerült rosszul, 15 gólt vágott új csapatában, a Juventusban. Lám, 1990 tavaszán bemutatkozhatott az olasz válogatottban is. Az osztrákok elleni vb-nyitány volt a második fellépése a nemzeti csapatban: a 76. percben becserélték, a 78.-ban pedig befejelte a meccset eldöntő gólt. Még senki sem sejtette, milyen elképesztő hónap áll előtte. VIDEÓ ITT!

Az argentinok nyitó napi kudarcán felvillanyozódó csoportellenfél, a Jenei Imre irányította Románia Marius Lacatus duplájával – a második gól egy tévesen befújt tizenegyesből esett – legyőzte a Szovjetuniót. VIDEÓ ITT!

A világbajnokságra 28 év után visszatérő Kolumbia Bernardo Redín fejesével és minden idők egyik legnagyobb hajkoronájú futballistája, Carlos Valderrama lövésével ugyancsak 2–0-ra verte a vb-újonc Arab Emírségeket. VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 9.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Bari Románia–Szovjetunió 2–0
Róma Olaszország–Ausztria 1–0
Bologna Kolumbia–Arab Emírségek 2–0

 

Inamoto Dzsunicsi a történelmi gól után 
A KÉPRE KATTINTVA: INAMOTO VISSZAEMLÉKEZÉSE
(angol nyelven)
Inamoto Dzsunicsi a történelmi gól után A KÉPRE KATTINTVA: INAMOTO VISSZAEMLÉKEZÉSE (angol nyelven)

2002: MEGSZÜLETETT AZ ELSŐ JAPÁN GYŐZELEM

Ha már Dél-Korea megszerezte az első győzelmét, akkor a másik házigazda, Japán sem adhatta alább. Nem is adta! A francia Philippe Troussier edzette „kék szamurájok” ezen a varázslatos jokohamai estén – a csoportkör legnagyobb publikuma (66 108) előtt – a lescsapdát kijátszó Inamoto Dzsunicsi lövésével legyőzték Oroszországot, és a nyolcaddöntő küszöbére léptek. Üzenet a regionális riválisnak: amíg Dél-Koreának hat vb-döntős szereplésre volt szüksége az első győzelemhez, Japánnak csak kettőre. VIDEÓ ITT!

Noha a nap latin-amerikai derbijén Agustín Delgado befejelte az újonc Ecuador első vb-gólját, Mexikó Jared Borgetti kapáslövésével és Gerardo Torrado távoli találatával fordított, és fontos győzelmet aratott. VIDEÓ ITT!

Costa Rica és Törökország a Brazília mögötti továbbjutó helyért meccselt a C-csoportban, ennek megfelelően előbb nagy taktikai csatát vívtak, majd miután Emre Belözoglu gólját Winston Parks a lefújás előtt megválaszolta, vívtak másmilyent is… VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 9.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Incshon Costa Rica–Törökország 1–1
Mijagi Mexikó–Ecuador 2–1
Jokohama Japán–Oroszország 1–0

 

A Kicker magazin vb-rajtra kész
A Kicker magazin vb-rajtra kész

2006: INDULÁS A GÓLOKBAN LEGGAZDAGABB NYITÓ MECCSEL

Hatévnyi készülődés után, két esztendővel egy nem túl fényes Eb-szereplést követően Németország házigazdához és aranyérem-várományoshoz méltón kezdte a 2006-os világbajnokságot.

Csupán öt perc telt el a müncheni nyitányból – a vb-történelem gólokban mindeddig leggazdagabb klasszikus nyitó meccséből –, amikor Philipp Lahm szép lövéssel megszerezte a vezetést Costa Rica ellen. Noha Paulo Wanchope kisvártatva egyenlített, sőt a hajrában szerzett még egy gólt, a 28. születésnapját ünneplő Miroslav Klose duplája és Torsten Frings bombája révén Jürgen Klinsmann csapata magabiztosan behúzta a meccset. VIDEÓ ITT!

A csoport másik mérkőzésén Carlos Tenorio fejesével és – hopp, már megint ő, aki négy évvel korábban történelmi gólt szerzett – Agustín Delgado közeli góljával a remekül kontrázó Ecuador alaposan meglepte Lengyelországot. VIDEÓ ITT!

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 9.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
München Németország–Costa Rica 4–2
Gelsenkirchen Ecuador–Lengyelország 2–0
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik