Magyar labdazsonglőr a világ tetején: trükkök minden mennyiségben - videók

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2011.03.09. 14:43
null
Kovács Péter személyében először nyert világbajnoki címet magyar versenyző freestyle fociban
Címkék
Labdarúgás kapcsán ritkán számolhatunk be magyar sikerekről, így különösen örömteli volt az a szombati hír, miszerint Kovács Péter személyében először nyert világbajnoki címet magyar versenyző freestyle fociban. A magyar labdazsonglőr ráadásul a döntőben az egyik legjobb freestlylernek számító Sean Garniert győzte le. Kovács még Abu-Dzabiból válaszolt az NSO kérdéseire, az újdonsült bajnok elmondta, napi két-három órát gyakorol, és a közeljövőben indítja be saját iskoláját. Alábbi cikkünkben megnézhetik a párbajok videóját is!

Bizonyára sokan vannak, akik nem igazán ismerik a freestyle (szabadstílusú) focit, így érdemes röviden kitérni a kialakulására és a legfontosabb jellemzőire. A freestyle foci nem nyúlik vissza hosszú múltra, igazából átmenet az underground hobbi és a sportág között. Az viszont biztos, hogy a látványossága miatt egyre népszerűbb, és a 21. században megvan a létjogosultsága.

Sokat számított, hogy a nagy sportszergyártók meglátták benne a fantáziát, és felkarolták, valamint olyan sztárok vállaltak szerepet a népszerűsítésében, mint Ronaldinho vagy Edgar Davids. A freestyle foci alapvetően felsőtesttel, lábbal a levegőben, illetve ülve végrehajtott trükkökből áll. A freestylerek jellemzője, hogy elismerik egymást, és tanulnak is a másiktól, hiszen gyakran töltenek fel egy-egy újabb trükköt videón az internetre.

A magyarországi megjelenés 2004–2005-re tehető, ekkor alakult meg az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület, mára pedig a mieink is rendre ott vannak az élmezőnyben a versenyeken. Freestyle fociban is rendeznek a 2000-es évek közepétől Európa-bajnokságokat és világbajnokságokat, az egyik legnevesebb verseny a Red Bull Street Style, amelyen országonként vannak kvalifikációs versenyek, majd a legjobbak összemérik erejüket a nagydöntőben. 2008-ban Sao Paulo adott otthont az eseménynek, itt Karászi Roland (Rocco) negyedik lett, míg tavaly a nagypályás vb helyszínén, a Dél-afrikai Köztársaságban volt a vb, amelyen Sűrű Tamás (Fx) a legjobb 16-ig jutott.

A másik nagy verseny a Masters of the Game (itt Sűrű Tamás 2006-ban 3. lett), amelynek keretében az idei vb-t is rendezték Abu-Dzabiban. A magyar színeket Kovács Péter (Petike) képviselte, aki végül a döntőig jutott, ahol az egyik legjobbnak számító francia Sean Garniert győzte le.

Petike a díj átvételekor
Petike a díj átvételekor

A lebonyolítás szerint az eseményre meghívott, illetve a helyszíni selejtezőkben kvalifikációt szerzett versenyzőknek először egy 3 perces műsort kellett bemutatniuk, ami alapján rangsorba állították őket. Ezután kialakultak a párbajok (az első az utolsóval, és így tovább), és egyenes kieséses rendszerben folytatódott a küzdelem. A párharcok 3 percesek, a kezdést sorsolással döntik el, a freestylerek 30 másodpercenként váltják egymást, és próbálják a másikra rálicitálva meggyőzni a zsűrit. A bírók között a freestyle foci nagyjai foglaltak helyet: Mr. Woo (Dél-Korea ), John Farnworth (Anglia), Edward van Gils (Hollandia). A zsűri a labdakezelést, a kreativitást, a stílust és a trükkök nehézségét vette figyelembe.

Kovács Péter magabiztosan menetelt a döntőig, amelyben a korábbi világbajnok Sean sem tudta megállítani. A francia többször is hibázott, így nem férhetett kétség Petike sikeréhez.

„Mindig jó érzés győzni. Változatos volt a verseny, nagyjából másfél perc állt rendelkezésre egy ellenfél legyőzésére, én a kreativitásomra támaszkodtam. Sok új trükkel érkeztem, néhánynak még neve sincs, de biztos vagyok benne, hogy ezek segítettek hozzá a sikerhez" – idézi Kovács döntő utáni szavait a helyi média. A magyar versenyzőt az erős szél sem tudta megzavarni, pedig többen is panaszkodtak a körülményekre.


SEAN vs PETIKE

Petike, akinek győzelmét a versenytársak is elismerték, még Abu-Dzabiban nyilatkozott az NSO-nak. A verseny mellett szóba került, hogyan kezdte a freestyle focit, és mik a jövőbeni tervei.

„Az ötlet egy régi térdsérülés után alakult ki a fejemben, eközben kezdtem el gyakorolni is. Általában egy nap két-három órát gyakorolok. Vannak alaptrükkök, amelyeket meg kell tanulni, és utána ezeket saját ötletekkel kiegészíteni. Kevés freestyler tud új trükköt kreálni, én szerencsére elég kreatív vagyok ilyen téren, és csak úgy cikáznak a gondolatok a fejemben" – kezdte Kovács a beszélgetést.

„Freestyle fociban vezető nemzetnek számítanak a japánok, a lengyelek, a franciák, az angolok és a magyarok is! A mostani győzelem után is fogok foglalkozni fellépésekkel és versenyekkel, de a közeljövőben indítom be a freestyle iskolámat, amihez szintén sok reményt fűzök" – mondta a 23 éves tokaji freestyler.

Trükkök minden mennyiségben: alább megnézhetik sorrendben az összes párbaj videóját!

Menő freestyle-cuccok itt!

A világ minden részéről érkeztek versenyzők Abu-Dzabiba
A világ minden részéről érkeztek versenyzők Abu-Dzabiba
PETIKE vs NADIR
PETIKE vs ANDREY
PETIKE vs TOKURA
SEAN vs PETIKE vs RENE
PETIKE vs SEAN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik