Magyar focilecke Brazíliában, Neymar tornáján

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2018.07.21. 08:28
null
Az Instituo Projeto Neymar Jr sportközpontban három műfüves pályán párhuzamosan zajlottak a küzdelmek
Százszázalékos teljesítménnyel, 16–0-ás gólkülönbséggel jutott tovább csoportjából a Zsírkréták, így minden esélye megvan, hogy a szombati döntőben Neymar és barátai ellen bizonyíthasson. Babják Bence jelenti a brazíliai Santosból.

A Red Bull szervezésében létrejött Neymar Jr's Five kispályás focitorna szlogenje az „Outplay them all”, ami magyar fordításban annyit tesz: „Játssz le mindenkit a pályáról!”

Nos, a magyar színeket képviselő csapat, a jelentős részben BME-s egyetemistákra épülő Zsírkréták a torna mottójának megfelelően az összes ellenfelét lemosta a pályáról a brazil idő szerint péntek délelőtt rendezett csoportmeccseken.

A Praia Grandéban felhúzott Instituo Projeto Neymar Jr sportközpontban (bővebben keretes írásunkban) három műfüves pályán párhuzamosan zajlottak a küzdelmek, a körülményekre pedig semmit sem foghattak a versenyzők: a meccsek között lazító játékosokat pihenőhelyiséggel, masszőrökkel, medencével, valamint hideg frissítőkkel várták a szervezők, a délelőtti csoportmeccsek után pedig minden csapatot meleg, változatos ebéddel vendégeltek meg. A magyar srácok pedig elégedetten ülhettek asztalhoz, mert mind a négy csoportmeccsüket megnyerték, egyetlen gólt sem kaptak, így imponáló, 16–0-ás gólkülönbséggel jutottak a szombati egyenes kiesés szakaszba.

Az első áldozat a hongkongi ellenfél volt, amely hiába kezdett agresszívan és próbálta beszorítani a futsal világában edződő magyar fiúkat, az egyik labdaszerzés után Kalocsay Károly a saját térfeléről emelt az üresen hagyott kapuba, és mivel a vezetés emberelőnnyel is járt – a torna Neymar kedvenc gyerekkori játékának szabályai szerint zajlik, ha az egyik csapat gólt lő, az ellenféltől kiáll egy játékos –, a létszámfölényben játszó Zsírkréták innen már uralta a meccset. Egy rossz passz után Andorka Kristóf megduplázta az előnyt, egy sakk-mattig kijátszott akció végére Dudás Dániel tett pontot, a kegyelemdöfést pedig a csapat legfiatalabb tagja, Rónaszéki Botond adta meg, akinek duplája után az ellenfél utolsó játékosa is elhagyta a pályát. Az eredetileg tíz perces mérkőzés nyolc és fél perc után véget ért...

A jelentős részben BME-s egyetemistákra épülő 
Zsírkréták az összes ellenfelét lemosta a pályáról
A jelentős részben BME-s egyetemistákra épülő Zsírkréták az összes ellenfelét lemosta a pályáról

A második fordulóban a testesebb, nehézkesebb mozgású játékosokból álló német csapat várt az inkább nyúlánk, gyors játékosokból álló magyar együttesre, és úgy tűnt, az erőviszonyokkal az ellenfél is tisztában van. A riválisnak esze ágában sem volt támadni, a meccs nagy részében kapuja elé tömörült, ám a több helyzetet is elpuskázó Zsírkréták a végén megtörte a jeget, és Andorka Kristóf góljával 1–0-ra győzött.

„A hongkongiak az elején agresszívan kezdtek, nem hagytak minket játszani, ezért nem tudtuk megtartani és járatni a labdát – mondta a második meccs után Kalocsay Károly. – Szerencsére az első félidő közepén megszereztük a vezetést, emberelőnyben pedig már könnyebb volt rájuk erőltetni a játékunkat. A német ellenfél sokkal statikusabban játszott, volt olyan játékosa, aki egyéni sportágként tekintett a focira. Ennek ellenére nehéz szülés volt, de szerencsére szűk két perccel a vége előtt betaláltunk.”

Az ázsiai és európai ellenfél után afrikai várt a magyar együttesre, ám Egyiptom legjobb kispályás csapata sem bírta tíz percig. A kezdeti kiegyenlített játéknak Dudás Dániel gólja vetett véget, az emberhátrányba kerülő ellenfélnek pedig nem volt visszaút. Az előnyt Weimann Richárd megduplázta, és mivel Rónaszéki Botond két gólja között Dudás ismét betalált, újabb 5–0-ás győzelemnek örülhettek a magyarok. Az utolsó fordulóban az addig szintén hibátlan jordániai együttes várt a Zsírkrétákra, ám kiélezett küzdelem helyett újabb ötgólos győzelmet hozott a csoportelsőségről döntő találkozó. Előbb Andorka Kristóf megpattanó lövése hullott a hálóba, majd Kalocsay duplájával, illetve Rónaszéki és Dudás góljaival alakult ki a végeredmény. Így aztán a magyarok csoportelsőként ülhettek asztalhoz a jól megérdemelt ebédnél.

„A jordániaiak elleni meccs volt a legnehezebb, viszonylag későn szereztük meg az első gólt, de örülök, hogy végül őket is lenulláztuk – mosolygott az utolsó csoportmeccs után Rónaszéki Botond. Az eddigi teljesítményünkkel elégedettek lehetünk, bízom benne, hogy az egyenes kieséses szakaszban is a lehető legtovább menetelünk. Nagyszerű érzés itt lenni, rengeteg nemzet képviseli magát, igazi örömfoci ez a torna.”

Az öröm szombaton még nagyobb lehet, a Zsírkréták a legjobb harminckét csapat között az egyenes kieséses szakaszban menetelhetnek az aranyig. Az elődöntőkre pedig Neymar is megérkezik, aki a torna végén a férfi, valamint a női mezőny győztesét is kihívja baráti társaságával.

JÓTÉKONY KLASSZIS
A Neymar Jr's Five döntőjének otthont adó sportlétesítményt a PSG brazil csillaga alapította családjával, az építkezés 2010-ben kezdődött, a 8400 négyzetméteres sportkomplexumot pedig 2014 decemberében adták át. Jelenleg közel két és fél ezer hátrányos helyzetű, szegénységből érkező gyermeknek ad sportolási lehetőséget a sporttelep, ahol a műfüves pályák mellett röplabdapálya, uszoda, és cselgáncsszőnyeg várja a gyerekeket, a szabadidős részlegben pedig médiaterem, könyvtár, táncterem, számítógépes szoba, és idegennyelv-oktatás is rendelkezésre áll. A gyerekek orvosi ellátásban is részesülnek, és pszichológus is foglalkozik velük.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik