Luis Suárez két góljával döntőbe jutott Uruguay

Vágólapra másolva!
2011.07.20. 02:09
null
Luis Suárez (jobbra) duplája döntött (Fotó: Reuters)
Peru és Uruguay játszotta a Copa első elődöntőjét. A gól nélküli első félidő után Luis Suárez öt perc alatt kétszer is betalált, és innen Peru már nem tudott fordítani. Uruguay a Paraguay–Venezuela találkozó győztesével vívja a torna fináléját.

 

„Isten hozzásegít minket ahhoz, hogy finálét játsszunk" – vélekedett a találkozó előtt Sergio Markarián, a peruiak szövetségi kapitánya. Az uruguayi szakember reményeit sportszakmai oldalról az támasztotta alá, hogy védelmének alapembere, Santiago Acasiete felépült sérüléséből.

ÖRÖKMÉRLEG
Uruguayi szemszögből: 59 találkozó, 32 győzelem, 13 döntetlen, 14 vereség, 97–53-as gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 19 meccs, 11–2–6, 38–25.

A másik oldalon eltiltás miatt hiányzott az argentinok ellen gólt szerző Diego Pérez, sérülés miatt pedig Diego Godín, Mauricio Victorino és Edinson Cavani.

Érdekes módon amíg a peruiak „Varázsló" néven is emlegetett mestere szerint csak akkor ér valamit számukra a Copa, ha nyernek, az uruguayiak kapitánya, Óscar Tabárez máris elégedett, hiszen az volt a céljuk a torna előtt, hogy az elődöntőbe jussanak, mint legutóbb. Igaz, idáig szinte automatikusan menetel a céleste, hiszen sorrendben ez az ötödik Copa, amikor minimum a fináléért játszhat.

A mérkőzésen a bolíviai játékvezető, Raúl Orozco már a második percben kiosztott egy sárga lapot, hogy elejét vegye a keménykedéseknek, az első kapura lövés pedig pár perc múlva éppen a megfegyelmezett Yoshimar Yotun nevéhez fűződött. Az első gólhelyzet az uruguayi Luis Suárezéhez, de a támadó tíz méterre a kaputól rosszul találta el a védőktől ajándékba kapott labdát.

A 16. percben Maxi Pereira hatalmas bedobása lepte meg a peruiakat, olyannyira, hogy Álvaro Pereira lőhetett az ötösről, de Raúl Fernández ezt is, és az ismétlést is hárította. Peru válaszát Paolo Guerrero vagy Luis Advíncula postázhatta volna, ám mindketten lemaradtak pár centiméterrel az ötösön Juan Vargas középre gurításáról. Az első félóra végéhez érve Álvaro Pereira vihette volna egyedül a kapusra a bal oldalról Diego Forlán labdáját, de a védelem közepéből kilépő Acasiete bravúrosan elé feküdt.

Hatalmas adok-kapok, taposok-lökök jellemezte a mérkőzés első harmadát, amelyben feltűnő volt, hogy tízpercenként legalább egyszer zárlatot kap Peru védelme, és az, hogy nagyobb csoda kell majd ahhoz, egyetlen uruguayit se állítsanak ki. Maradt még erre a játékrészben egy újabb szép Acasiete-mentés és a hiperaktív Álvaro Pereira részéről egy les miatt meg nem adott találat is.

Meglehetősen unalmasan kezdődött a második játékrész, de az 53. percben megszerezte a vezetést Uruguay: Forlán lőtt 30-ról, a bal alsó sarok felé tartó labdát Raúl Fernández éppen az ott ólálkodó Luis Suárez elé ütötte, aki közelről nem kegyelmezett: 0–1.

A kapus kétszeresen is hibázott, hiszen a lassítások megtekintése után kiderült, hogy Forlán lövése jó fél méterrel mellé ment volna!

Luis Suárez viszont belelendült: az 58. percben Álvaro Pereira zseniális indításával tört kapura, elhúzta a labdát a nem a legjobban kilépő kapus mellett, majd 19 méterről az üres kapuba gurított: 0–2.

Juan Vargas ollózása a 65. percben jelezte, hogy nem adták fel a fehér mezesek, majd ugyanő eldöntötte a találkozót, amikor nem sokkal később lekönyökölte a játékvezető orra előtt Martín Cácerest, amiért azonnal piros lapot kapott.

Forlán remek passza után a csereként beállt Sebastián Eguren a kegyelemdöfést is bevihette volna, de az ötösön nem tudta átvenni a labdát, majd a gólszerzőt váltó Abel Hernández löketét védte a perui kapuvédő. A 84. percben az addig láthatatlan Paolo Guerrero lőtt 17-ről, és az addig kevés labdához jutó Fernando Muslera kezéből kicsúszott a léc alá tartó játékszer, de végül utolérte azt a gólvonal előtt.

A háromperces hosszabbítás legvégén még Forlán is lövéshez jutott, de a nézők közé bombázott, talán éppen a fagypont közeli hőmérséklet ellenére félmeztelenül megjelent perui kebelcsoda közelébe...

Szellemi vezérének kiállítása után már nem tudott megújulni Peru, amely túl későn kezdett el rohamozni, pedig a legvégén meleg helyzeteket okoztak Muslera kapuja előtt. Uruguay megérdemelten nyert, és vasárnap a Paraguay–Venezuela találkozó győztesével vívja a Copa América fináléját.

PERU–URUGUAY 0–2

 

 

 

 

 

COPA AMÉRICA
ELŐDÖNTŐ
PERU–URUGUAY 0–2 (0–0)

La Plata, Único-stadion, 35 ezer néző. Vezette: Raúl Orosco (bolíviai)

Peru: Raúl Fernández – Alberto Rodríguez, Acasiete, Vilchez, Giancarlo Carmona – Yotún (Chiroque, 53.), Balbín (Ballon, 91.), Cruzado, Juan Vargas – Paolo Guerrero, Advíncula (Lobatón, 61.). Szövetségi kapitány: Sergio Markarián
Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres – Gargano (Eguren, 71.), Arévalo Ríos, Álvaro González – Álvaro Pereira, Forlán, Luis Suárez (Abel Hernández, 71.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Gólszerző: Luis Suárez (53., 58.)

Sárga lap: Yotún (2.), Balbín (60.), Lobatón (75.), ill. Luis Suárez (15.), Gargano (27.), Lugano (67.)
Piros lap: Juan Vargas (69.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik