BOROS MIKLÓS 2019.02.17 19:33 Frissítve: 2019.02.17 19:58

Liga 1: idegenbeli sikerével nagy lépést tett a felsőház felé a Sepsi

A székely vendégcsapat helyett egy magyar bíró lett a közellenség Medgyesen, miután a Sepsi OSK csapata elvitte a három pontot a Gaz Metan otthonából, és óriási lépést tett a felsőházi rájátszás felé a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Liga 1) alapszakaszának 24. fordulójában.

Ibrahima Tandia (balra) már a 9. percben megszerezte a győztes gólt (Fotó: Manases Sándor)

 

Ioan Marginean, a medgyesi klub elnöke román hazafias nótákat ígért a Sepsi OSK fogadására, ám végül a romániai csapatok örök csodafegyverét, az ingyenes belépést választotta a nézőszám felduzzasztására. A vasárnap délután átlagos álmos erdélyi kisváros képét mutató Medgyes lakosai közül végül mintegy kétezren választották a meccsnézést, a harcias magyarellenes hangulatból viszont a kezdés előtt csak annyi valósult meg, hogy a hazai oldal egy emberként hördült fel, amikor a hangosbemondó közölte, hogy a játékvezetőt Kovács Istvánnak hívják. „Ez nem véletlen!” – magyarázta egy dühösen szotyolázó testes medgyesi néző, aki aztán a meccs során minden csapatát sújtó bírói ítéletnél megismétli ezt a kijelentést.

A kezdésre érkező csapatokkal együtt a közönség hangja is megjött, előbb a mintegy száz szentgyörgyi szurkolóé, majd szinte azonnal az őket lehurrogó hazaiaké is. A rendezők a román himnuszt is beiktatták a programba, csak erről éppen a csapatoknak nem szóltak, így a játékosok a pályán mozogva élték át az ünnepélyesnek szánt pillanatot. A bemelegítés a Sepsinek sikerült jobban, amely egyből támadólag lépett fel, és gyorsan vezetést is szerzett: Joseph Mensah lövése elakadt egy medgyesi kézben, a büntetőből pedig Ibrahima Tandia a bal alsó sarokba helyezte a labdát (0–1).

A Gaznak jó 25 perc kellett, hogy magára találjon, addig csak a labda taccsra rúgásában jeleskedtek játékosai, utána viszont sorozatos szögletekkel próbálták feltörni a Sepsi védelmét. Rondon ollózása azonban mellé, Marius Constantin fejese pedig fölé ment, majd Nasser Chamed balról a hosszúra tekert lövését védte Fejér Béla. A legnagyobb helyzet azonban a Sepsié volt, Florin Stefan hatvanméteres vágta után éles szögből lőtt a bal alsó sarok mellé. A félidő vége a kakaskodásról szólt, a minden bírói ítéletet vitató játékosokat Kovács három egyszerre kiosztott sárga lappal hűtötte le.

A második félidő is szentgyörgyi lövéssel indult, de Vasvari próbálkozása után már csak rombolt a vendégcsapat. Ezt azonban olyan sikeresen tette, hogy a hazaiaknak egy Chamed által alig a jobb felső mellé tekert szabadrúgást leszámítva nem volt nagy helyzete. Eugen Neagoe, a Sepsi edzője két újabb védő, Sebastian Rudol és Daisuke Sato becserélésével betonozta be védelmét, a végjátékban hat hátvéddel és három védekező középpályással volt a pályán a vendégcsapat, amely ígéretes kontráit is az idő ölésére használta. A hazai nézők pedig előbb Kovácsot, aki szerintük nem fújt be egy tizenegyest Gabriel Moura vélt kezezésénél, majd a végén már saját játékosaikat szidták. És a lefújás után olyan gyorsan hazamentek, hogy a Székely himnusz eléneklésénél már csak a vendégszektorban voltak.

Liga 1, 24. forduló
Gaz Metan–Sepsi OSK 0–1 (Tandia 9. – 11-esből)

Az élmezőny: 1. CFR 48 pont, 2. Craiova 45, 3. FCSB 44, ... 5. Sepsi 36, ...10. Gaz Metan 29

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”

2020.02.21 00:13:31

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Lassan eljutunk oda, hogy visszasírjuk a technológia­mentes játékvezetés korát. Azt, amikor egy bíró nem a tévedhetetlensége révén szerzett tekintélyt a futballisták körében, hanem az igazságosságra való törekvéssel, a csibészséggel.

2020.02.20 14:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Ha nincsenek épített kabinok a pályán a játékosok számára, állítson fel összecsukható pavilonsátrat! (X)

2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.