Labdarúgás: újabb kritika David Bailey könyvéről

Vágólapra másolva!
2018.11.24. 11:55
A héten a Nemzeti Sportban már olvashatták kollégánk, Csillag Péter kritikáját a Magyarországon élő, angol szerző, David Bailey most megjelent, Az Aranycsapat története című könyvével kapcsolatban, azóta pedig Szegedi Péter, Az első aranykor. A magyar foci 1945-ig című kötet szerzője is reagált.

„A szerző könnyedén vezeti tollát, szórakoztatóan, izgalmasan ír… – fogalmaz David Bailey könyvével kapcsolatban Szegedi Péter …ám sajnos olyan sok hibával, ami páratlan a magyar sporttörténetírásban. Persze tudjuk, a történeti munkákban előfordulnak hibák, de hiba is többféle van. Nincs szerző, aki ismerné a tárgyában keletkezett összes forrást, így lehetnek egyébként fontos adatok, amikről egyszerűen nem tud. Vagy van, amit eleve rosszul tud, akár azért, mert a szűkösen rendelkezésre álló forrásokban is rosszul szerepelt. És – emberek vagyunk – sajnos előfordul, hogy figyelmetlenségből hibázunk. Bailey könyvében azonban szinte hemzsegnek a hibák, köztük olyanok is, hogy az avatott olvasóban bujkál a kisördög: bizonyos dolgokról nehéz elhinni, hogy bárhol is olvasta volna, de akkor, hogy került be a könyvbe? Csak egy extrém példa: mégis hol olvashatta a szerző, hogy a háború vége felé a Fradi stadionja havonta egyszer megtelt, amikor a náci párt ott gyűlést tartott?”

Szegedi ezt követően megjegyzi, egyelőre nem is merte tovább olvasni a könyvet és hozzáteszi, „az is nagy baj, hogy ez a könyv egyáltalán megjelent, hiszen olvasók százai, talán ezrei lesznek, akik azt hiszik, hogy történeti munkát olvasnak, és nem fikciós irodalmat”.

A teljes kritika, a hibák tételes felsorolásával a valogatott.blog.hu-n olvasható!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik