HIRDETÉS
MTI 2010.11.04 10:47 Frissítve: 2015.02.04 03:29

Labdarúgás: Nagyváradon szobrot állítanak a NAC tiszteletére

Szobrot emelnek kedden, november 9-én Nagyváradon a száz éve alapított Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) labdarúgócsapat emlékére – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Delorean Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselője. A NAC egyedülálló módon magyar és román bajnokságot is nyert.

A szobrot az RMDSZ Bihar megyei szervezete állítja a nagyváradi Brăteanu-parkban (korábban Bunyitay-liget), azon a helyen, ahol 1910. július 31-én a NAC első hivatalos mérkőzését játszotta a Kolozsvári Vasutas Sport Club (KVSC) ellen. A műkő talapzaton álló, két labdarúgót ábrázoló, 210 centiméter magas bronzszobor a marosvásárhelyi Deák Árpád alkotása.

„Fontos, hogy emléket állítsunk a múlt fontos eseményeinek, hiszen szomorú, hogy nemcsak általában a váradiak, de a futballszurkolók is keveset tudnak erről az európai hírű együttesről" – mondta a tájékoztatón Delorean Gyula. A politikus hozzátette: a szobor felállításának az ötlete négy hónappal ezelőtt vetődött fel, és bürokratikus akadályok miatt kellett elhalasztani az eredetileg egy hónappal korábbra tervezett avatást.    

A 100 éve alakult NAC tiszteletére Schmitt Pál köztársasági elnök fővédnökségével gálamérkőzést rendeznek november 13-án, Nagyváradon. A Nagy idők focija című eseménysorozat rendezésében a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) futballcsapata mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is szerepet vállal.

Az 1910-ben alakult NAC 1944-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy első vidéki csapatként megnyerte a magyar bajnokságot, illetve azzal, hogy 1949-ben, immár ICO néven, a román bajnokságban is az első helyen végzett. Az 1963-ban megszűnt NAC-ban olyan játékosok fordultak meg, mint Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja, vagy a román és a magyar válogatottban is szerepelt Bodola Gyula és Pecsovszky József. További érdekesség, hogy a NAC ellen játszotta első élvonalbeli bajnoki mérkőzését a kispesti Puskás Ferenc.

2019.03.22 19:45:21

Minden más foci nemzetisport.hu

Csehül álltak: az angolok a Wembley-ben öt gólt vágtak a borzalmasan védekező vendégeknek.

2019.03.18 18:36:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Hetedik állomásához érkezik a darts Premier League. Folytatódik a tenisz Miami Open.

2019.03.19 19:40:15

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Nem először vetődött fel a téma, olykor a sportág prominens személyiségei is hangoztatják: el kellene törölni a futball egyik legkülönösebb, legvitatottabb, az idők során a legtöbbet változó, ugyanakkor egyik legősibb szabályát.

2019.03.13 23:40:55

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A sport hőskorszakának makulátlanságáért sem tennénk feltétlenül tűzbe a kezünket, már csak azért sem, mert akkoriban is gyarló emberek feszültek egymásnak a vicces mezek ellenére nemesnek hirdetett küzdelemben.