nemzetisport.hu 2015.03.24 17:05 Frissítve: 2015.03.31 02:22

Labdarúgás: „Ha Messi csinálja, zseni, engem gyilkosként kezeltek”

Thierry Henry szerint úgy bántak vele, mintha embert ölt volna, miután kézzel segítette hozzá Franciaországot a 2010-es dél-afrikai vb-n való részvételhez az Írország elleni pótselejtezőn.

A szóban forgó jelenet: Henry kézzel tartotta pályán a labdát Gallas gólja előtt (Fotó: Reuters)

 

Az Arsenal és a Barcelona korábbi csatára a francia Canal+ televíziónak adott interjúban elevenítette fel a történteket és azok hatásait. Elmondása szerint az ír válogatott játékosai nem hibáztatták.

„Még a pályán odamentem az ír csapat tagjaihoz, akikkel rengeteg játékpercet töltöttem a pályán ellenfélként. Bocsánatot kértem tőlük. És tudja, mit válaszoltak? Azt, hogy »Nem hibáztatunk téged«” – emlékezett vissza Thierry Henry.

„Igen, kézzel értem a labdához, de nem is tagadtam soha. Kiálltam a sajtó elé aznap este. Megtehettem volna, hogy nem teszem, de ott voltam, és őszintén beszéltem. Reflex volt, ösztönös cselekedet. Mint amikor egy mezőnyjátékos hárít a gólvonalon, amikor a kapusa már verve van.”

„Amikor Messi az Espanyol ellen a kezével szerzett gólt, az emberek azt mondták »micsoda zseni, már közelebb áll Maradonához, mint valaha«. De amikor én tettem ugyanezt, úgy kezeltek, mintha embert öltem volna.”

A 2009. novemberi párizsi vb-pótselejtező idején a Barcelonában futballozó Henry állítása szerint nem azért igazolt az Egyesült Államokba, hogy elmeneküljön a kritikus hangok elől.

„Ez badarság, mindig is célom volt az Egyesült Államok. Ezt bárki megmondhatja, aki ismer engem. Mi elől menekültem volna? Már 2009-ben is ott akartam játszani, de a válogatott miatt maradtam Európában.”

Az interjú végén Henry edzői karrierje és az Arsenal is szóba került.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnék visszatérni egyszer. De az élet nem így működik. Értem a futballt, de az edzői pálya küszöbén sem vagyok még, próbálok felkészülni a feladatra.”

2017.05.26 21:13:55

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Bundabotrány, számlagyár, dopping... No és egy elképesztően jó és sikeres, máig emlegetett Marseille!

2020.03.26 10:09:37

Minden más foci BABJÁK BENCE

A korábbi magyar kapitánynak az idény végén lejár a szerződése • Kispestről nem keresték.

2020.03.24 11:04:05

Minden más foci ILKU MIKLÓS

Bergkamptól Ronaldinhón át Zlatanig: nagy egyéniségek utánozhatatlan pillanatai.

2017.10.24 20:52:33

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

LEGENDÁK LIGÁJA. Amikor az isteni Copfocskát BL-arannyal feledtette a Vialli, Ravanelli, De Piero trió.