MTI 2010.09.27 11:02 Frissítve: 2015.02.06 02:12

Labdarúgás: a házigazda Brazília nyerte a hajléktalan vb-t

A házigazda Brazília a nők és férfiak kategóriájában is megnyerte a 2010-es hajléktalan labdarúgó-világbajnokságot, amelyen a magyar utcaifutball-válogatott is képviseltette magát.

 

A világbajnokságon szeptember 19. és 26. között 64 nemzeti csapat, köztük 16 női gárda találkozott a riói Copacabana tengerparton, ahol egy újonnan épült utcai stadion három, ötezer fő befogadására alkalmas futballpályáján játszották a mérkőzéseket.

A brazíliai férficsapat a döntő mérkőzésen 6–0-ra legyőzte a chilei válogatottat, a tavalyi nyertes ukránok a palesztinokat 6–4-re megverve idén a harmadik helyen végeztek. A brazil női válogatott Mexikót 7–3-ra verte a döntőben, Ausztria pedig a harmadik lett, miután a Litvánia ellen játszott mérkőzésen 5–4-re nyert.

A világbajnokságot 2003 óta rendezik meg évente más-más helyszínen, Magyarország 2006 óta vesz részt a megmérettetésen.

Az Oltalom Sportegyesület játékosainak kiutazáshoz szükséges költségeket idén az egyesületet alapító Oltalom Karitatív Egyesület, a Wesley János Lelkészképző Főiskola és amerikai magánszemélyek adományának, valamint egy külföldi pályázatnak köszönhetően sikerült előteremteni.

A világbajnokságon való részvétel radikális változásokat idéz elő a játékosok életében. A szervezet szerint a résztvevők 73 százalékának változott meg az élete a bajnokságnak köszönhetően.

A Homeless World Cup (HWC) adatai szerint napjainkban csaknem egymilliárd hajléktalan él a világon. A világbajnokság segíthet a játékosoknak abban, hogy leszokjanak a drogokról, az alkoholról, munkát találjanak, vagy visszatérjenek családjukhoz – olvasható a HWC honlapján.