nemzetisport.hu 2016.12.05 17:29 Frissítve: 2016.12.05 17:41

La Liga: egy patikának is köze lehet CR adóelkerüléséhez?

A Football Leaks egyre nagyobb botrányba ássa bele magát. A kiszivárogtató portál adatokat gyűjt, e-mailekhez jut hozzá, és a labdarúgás illegális pénzáramlásait hozza nyilvánosságra. Rámutat arra, hogy jól ismert sportolók, edzők, ügynökök hogyan kerülnek adót offshore cégeken keresztül, és hogyan ússzák meg az adózást.

 

Jelenleg a német Spiegel és több más neves médium is azon van, hogy feldolgozza a körülbelül 1.9 terabájtnyi adatokat. Természetesen a hivatalos szervek is részt vesznek a nyomozásban.

Egyelőre Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, José Mourinho, Fabio Capello és Michael Laudrup a legnagyobb nevek, akik körül különböző pletykák és információk keringenek. Laudrup ügynöke, Bayram Tutumlu a még nem bizonyított adatok szerint körülbelül 1.3 milliárd forintnyi fontot tehetett zsebre jó néhány igazolás miatt, amikor a Swansea City menedzsere volt Laudrup, ő pedig az ő ügynöke.

A török születésű játékosügynök egyébként világszerte jól ismert, Laudrupnak már játékoskorában is ő volt a tanácsadója, illetve Diego Maradona ügyeit is intézte. A nyilvánosságra hozott adatok szerint együtt mismásoltak (Laudrup és Tutumlu) és jókora összegeket gyűjtögettek.

A dán 2012 és 2014 között volt a Swansea City menedzsere, a Der Spiegel pedig arról ír, hogy Roland Lamah odaigazolása miatt is mindkét fél jól járt. A később a Ferencvárosba szerződő labdarúgó a 2013–2014-es szezont töltötte kölcsönben a walesi csapatnál.

Minden fej mögött egy történet – írja a Spiegel (Fotó: Spiegel)

 

Külön említésre méltó Chico Flores esete, aki szintén érintett az ügyben. A spanyol játékost hamar szerződtette Laudrup a Swansea-hoz. A napvilágot látott információk szerint a Genoával a tárgyalásokat lebonyolító ügynökség titkos kapcsolatban állt Tutumlu luxemburgi székhelyű cégével, amikor pedig megegyeztek, busás összeget tett zsebre a kilenc nyelven beszélő török ügynök.

Laudrup aztán a katari ligában a Lehvija vezetőedzője lett. És hogy ki volt az egyik legelső igazolása? Ötmillió euróért hozták el a Swansea-ból Chico Florest. Az 52 éves szakember azóta továbbállt, a szintén katari al-Rajjanhoz szerződött. A spanyol labdarúgó még nem váltott…

A Football Leaks korábban azt is megszellőztette, hogy többek között Cristiano Ronaldo és José Mourinho is eurómilliókat költött hirdetésekre egy fiktív vállalkozás keretein belül a Karib-térségben.

Hétfőn az El Mundo és a Der Spiegel újabb adatokat hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy a portugál sztár és ügynöke, Jorge Mendes hol parkoltatnak 150 millió eurót. Szerintük az összeg Road Townban, a Brit Virgin-szigetek fővárosában „van elrejtve”. Ha minden igaz, köze van egy épülethez, amelyben egy gyógyszertár is működik, az első emeleten pedig egy ügyvédi iroda található.

A német lap arról cikkez, hogy a térségben több labdarúgósztár üzemeltet „szellemcéget”. A 30 ezer lakosú helyen 600 ezer vállalat „működik". A térség fizetőeszköze a dollár, amely megkönnyíti a pénzügyi tranzakciókat.

A Football Leaks múlt héten azt ígérte, hogy az elkövetkezendő hetekben sok érdekességgel szolgál majd. Az adatrengeteg jelenleg is feldolgozás alatt áll.

Real M.: súlyos vád C. Ronaldo ellen az el Clásico előtt - NSO

2020.05.27 18:05:02

Minden más foci MAROSI GERGELY

A játékosértékesítés-központú dél-amerikai futball nagyon szűk esztendő(k) elé nézhet a világjárvány következményeként.

2020.05.25 21:30:15

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Elismerem, nem gondoltam arra, hogy a nagy futballrivalizálások kapcsán egészen Sigmund Freudig, a pszichoanalitika atyjáig is eljutok.

2020.05.24 20:51:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt, hogy van remény, eddig is tudtuk, ám ami engem illet, meggyőződésem, hogy most kell igazán észnél lennie mindenkinek. A sportban különösen, a futballban főként.