Kupaellenfeleink akkor és most: a Vidit kiejtő Mladoszt az utolsó előtti

Vágólapra másolva!
2013.12.28. 21:41
null
A Maccabi Tel-Aviv játékosainak bőven volt okuk az örömre ősszel (Fotó: Korponai Tamás)
Az európai kupaporondon érdekelt futballcsapataink közül az idén egy sem érte meg az augusztust. Megnéztük, hogy az őket elbúcsúztató együttesek milyen őszt produkáltak, és viszonylag vegyes képet kaptunk.

 

A MACCABI MÉG VERSENYBEN VAN EURÓPÁBAN

A Bajnokok Ligájában a Győri ETO a selejtező második körében kezdte meg és fejezte be szereplését. Az akkor még Pintér Attila által irányított magyar bajnok kettős vereséggel maradt alul a Maccabi Tel-Avivval szemben. Az izraeli csapatot a következő fordulóban a Basel 4–3-as összesítéssel kiejtette, így Paulo Sousa fiai az Európa-liga playoffkörében folytathatták volna. Ott azonban nem kellett pályára lépniük a PAOK Szaloniki ellen, mivel a Metaliszt Harkiv kizárása után az UEFA a görögöket átsorolta a BL-playoffkörbe.

A Maccabi így játék nélkül került az Európa-liga csoportkörébe, ahonnan az APOEL-t és a Bordeaux-t megelőzve, az Eintracht Frankfurt mögött másodikként továbbjutott. A sors fintora, hogy a legjobb 32 között februárban a BL-től csoportharmadikként elköszönő Basel lesz az ellenfele. A visszavágás lehetősége tehát adva van.

A bajnokságban az élen áll a Maccabi, 15 forduló után hét ponttal előzi meg az őt követő Hapoel Beer Sevát, amely egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

BAJNOK LETT A LOKI LEGYŐZŐJE

A DVSC-Tevát Nyíregyházán 3–0-ra legyőző és ezzel elbúcsúztató Strömsgodset menetelése nem tartott sokáig az Európa-ligában, a következő, harmadik selejtezőkörben a cseh Jablonectől idegenben 2–1-re, otthon 3–1-re kapott ki. A norvég bajnokságban azonban megállíthatatlannak bizonyultak Kovács Péterék, akik a DVSC elleni párharcuk után a második helyen álltak, de végül sikerült megelőzniük a Rosenborgot is, így megszerezték történetük második bajnoki aranyát.

A Strömsgodset meg sem állt a norvég bajnoki címig (Fotó: Reuters)
A Strömsgodset meg sem állt a norvég bajnoki címig (Fotó: Reuters)

 

A VIDEOTON VÉGZETE A KIESÉS ELLEN HARCOL

Hasonló sikertörténetről nem számolhatunk be a Mladoszt Podgorica esetében, amely az európai porondon remekül helytállt, hazájában viszont elég cudar a helyzete. Talán a montenegrói gárda adta a legnagyobb pofont a magyar klubfutballnak az idén azzal, hogy egy utolsó másodpercekben szerzett góllal elintézte a Videotont az Európa-liga-selejtező nyitó körében. Itt pedig nem is állt meg, ugyanis a Senicán is túljutott (3–2-vel), és csak a harmadik körben intett búcsút, igaz, nem a legszebb módon, hiszen a Sevilla Spanyolországban 3–0-ra, idegenben pedig 6–1-re nyert ellene.

Nikolics Nemanjáékat kiejtette a Mladoszt Podgorica, de a bajnokságban pocsékul szerepel (Fotó: Mirkó István)
Nikolics Nemanjáékat kiejtette a Mladoszt Podgorica, de a bajnokságban pocsékul szerepel (Fotó: Mirkó István)

A montenegrói élvonalban hasonló különbségű vereséget egyszer sem szenvedett a Mladoszt, kisebbeket viszont tízszer is, így a 12 csapatos ligában 17 forduló után a 11. helyen áll. Ha az utolsó decemberi fordulóban nem verte és előzte volna meg a Decsicset, akkor az utolsó helyről várná a tavaszi folytatást...

A CSELIKNEK SZERENCSÉT HOZOTT A 13-AS, A VOJVODINA KÖZÉPSZERŰ

A montenegrói élvonal második helyén ezzel szemben a Cselik Niksics található, amelyet a Honvéd 13–1-es összesítéssel ütött ki az El első kvalifikációs körében. Ezzel pedig rá is tértünk utolsó kupacsapatunk végzetére, a Vojvodinára. Az újvidéki klub kettős győzelemmel verte ki a kispestieket, majd a török Bursaspor sem tudta megállítani (2–2, majd 3–0 a szerbeknek). Ennek fényében igazán nagy arculcsapásként érhette a vajdasági csapat szurkolóit, hogy a csoportkör előtti utolsó lépcsőfokon kedvenceik elbuktak, ráadásul a nem túl acélosnak gondolt moldovai Sheriff Tiraspollal szemben (1–1, 1–2).

A Vojvodinának ezek után tehát már csak a hazai terepre kellett figyelnie. Az őszi idényt ötödikként zárta, a dobogótól csak három pont választja el, az első két helyen álló Partizantól és Crvena zvezdától viszont kilenccel, illetve nyolccal van lemaradva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik